R. Pocius Delfi sakė ne kartą sulaukęs vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės raginimo trauktis iš pareigų, o įtampos pradėjo kilti po pernai vasarą vykusių riaušių prie Seimo.

Bilotaitė: tai darosi pavojinga

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė spaudos konferencijoje teigė, kad R. Pociaus pareiškimai geopolitiniame kontekste jau darosi pavojingi.

„Kol buvau išvykusi, iš pareigų atleistas VST vadas viešoje erdvėje mano ir ministerijos adresu paskelbė daug melo. Buvusio VST vado samprotavimai jau panašėja į liguistus kliedesius, kuriuos būtina stabdyti. Desperatiška generolo gynybinė taktika ima kenkti statutinių tarnybų ir šalies įvaizdžiui. Ir dabartiniame geopolitiniame kontekste tai darosi pavojinga“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė teigė, jog dėl R. Pociaus atleidimo iš pareigų ji nori pasakyti vadu nepasitikėjo.

„Ir tas nepasitikėjimas augo. Ir tai niekaip nėra susiję su pernykščiais neramumais prie parlamento. VST darbo organizavimo bėdos pasireiškė per krizines situacijas, nepaprastąją padėtį. VST yra statutinė tarnyba, kuri yra atsakinga už strateginių objektų apsaugą. Ir turi būti dieną naktį pasirengusi reaguoti į grėsmes viešajai tvarkai.

Ir man yra nepriimtina, kad tokios svarbios tarnybos vadas praleisdavo nepaprastosios padėties komisijos, generolų pasitarimus, kur buvo priimami sprendimai dėl grėsmių valdymo. Iš 21 pasitarimo vadas praleido 10“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Ji taip pat teigė, jog net ir generolui R. Pociui susitikimuose dalyvaujant, „nėra pateikęs nei vieno pasiūlymo“.

„Jis tiesiog ignoruodavo kolegas. VST vadas buvo nepasiekiamas telefonu tiesioginiams vadovams, nors nepaprastosios padėties metu galioja 24/7 parengtis. Jo nebuvo darbo vietoje ir niekas nežinojo, kur jis. Nėjimas į darbas nėra smulkmena“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė pasakojo, jog buvęs VST vadas R. Pocius „vienašališkai nuspręsdavo skirti ar neskirti VST pajėgas į pagalbą policijai“.

„Kai jos reikėjo viešajai tvarkai užtikrinti ar atkurti. Vadas buvo kurčias profesinių sąjungų keliamoms problemoms, jo durys buvo užrakintos klausimų turintiems pareigūnams“, – teigė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovė A. Bilotaitė.

Ji teigė kategoriškai paneigianti vado „kliedesius“ apie persekiojimą, marškinių praseginėjimą, grasinimus sunaikinti, ar abejones vyriškumu.

„Tai yra šmeižikiški išsigalvojimai“, – pabrėžė ji.

„XXI amžiuje gyvenančiam generolui dažnai kilo keblumų dėl vadovės moters. Bet tikrai neverčiau vadovo nei lūpų dažytis, nei aukštakulnių dėvėti“, – sakė ministrė.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, jog R. Pociui apie nepasitikėjimą buvo pasakyta dar pavasarį.

„Tačiau jis lyg niekur nieko tęsė darbą ir tai darė iki spalio 10 dienos. Ir kai eilinį kartą neatvyko į generolų pasitarimą ir visą dieną neatsiliepė telefonu, kai apsimelavo dėl savo darbotvarkės ir į melų karuselę įtraukė ne tik savo pavaldinius, bet ir užsienio diplomatą. Tačiau kitą dieną jis pasiprašė atleidžiamas šalių sutarimu. Čia ir norėtųsi dėti tašką“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ji teigė, jog VST buvusio vado R. Pociaus prašymą pasitraukti iš pareigų abipusių sutarimu vertino kaip atsakingą žingsnį ir „naujo tarnybinio incidento viešinti“ neplanavo.

„Dabar pripažįstu, kad tai buvo klaida. Visuomenė turi žinoti, su kokiu generolu mes turime reikalą. Atsakomybę praradęs ir nuolat meluojantis vadas tikrai negali toliau vadovauti specialiosios parengties pajėgoms ir nevadovaus. Jis atleistas Vyriausybės sprendimu“, – sakė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės teigimu, atleidus jį, apie „tarnyboje tvyrojusią įtampą ir vienvaldystę atviriau dabar kalba ir patys pareigūnai“.

„Per jo vadovavimo laikotarpį nuo 2018 metų tarnybą paliko 325 pareigūnai“, – sakė ji.

Ministrė A. Bilotaitė spaudos konferencijoje teigė, jog yra neišvengiamas VST veiklos auditas.

Ričardas Pocius

Konsultuojasi dėl teisinių priemonių

A. Bilotaitės teigimu, R. Pocius nebūdavo darbe dėl galbūt jo pažeidžiamumo.

„Generolo Pociaus nebuvo darbo vietoje visą dieną. Aš keliu klausimą, ar yra normalu nebūti darbe, neatsiliepti“, – sakė ministrė.

Ji sakė, kad konsultuojasi dėl teisinių priemonių, kokių gali imtis dėl R. Pociaus, kaip pavadino, kliedesių.

Prakalbo apie riaušes prie Seimo

Buvęs VST vadas R. Pocius tikino, jog nesutarimai su vidaus reikalų ministre A. Bilotaite prasidėjo po riaušių prie Seimo praėjusią vasarą.

„Kad būtų visiems aišku – joks politikas, pabrėžiu, nei ministras, nei Seimo narys negali nurodinėti pareigūnams, kokią taktiką naudoti malšinant neramumus ir užtikrinant viešąją tvarką.

Laikai tikrai yra seniai pasikeitę, bet kai kurie politikai vis dar nori vadovauti teisėsaugai ir teisėtvarkai. Operacijoms ir riaušių malšinimo planams, ikiteisminiams tyrimams vadovauja pareigūnai, ir joks politikas jiems negali nurodinėti. Neramumų malšinimo prie Seimo operacija buvo tokia, kad pernai vadovavo policija. (…) Policijos generalinis komisaras jau paaiškino, koks modelis buvo pasirinktas, kad būtų išvengta perteklinės jėgos panaudojimo, bereikalingų aukų. Ir kodėl operacijų vadovas nepaskelbė plano „Vėtra“.

Susiklosčius ypatingai situacijai ir prireikus skubiai pasirengti VST tai galima padaryti ir žodiniu ministro leidimu, tą numato teisės aktai. Taip ir buvo padaryta“, – tikino ministrė.

A. Bilotaitė pasakojo, jog pastiprinimas atvyko laiku ir „procedūrinis formalumas – žodinį pavedimą įforminti raštu tikrai neturėjo jokios įtakos neramumų neramumų suvaldymui“.

Ji kalbėjo, jog nerimą kelia faktas, kad praėjus metams po riaušių, kai jų byla jau yra perduota teismui, vėl grįžtama prie taktikos aptarimo.

„Kam, kuriam iš įtariamųjų talkina šią istoriją eskaluojantis politikai“, – klausimą kėlė ji.

Ar raštiškas nurodymas dėl riaušių valdymo buvo – neaišku: kas nuo to pasikeičia?

„Ignoravimas labai aiškiai iliustruoja požiūrį. Nenorėčiau įvardinti priežasčių, bet buvo komplekas, kuris rodė žmogaus požiūrį į tarnybą, į darbą, į bendradarbiavimą. Tai yra grėsminga“, – konstatavo A. Bilotaitė.

Ji paneigė generolo žodžius, kad kažkas tikrindavo jo buvimą darbe.

„Vieną kartą fiksavome, kad buvo meluota, – kad darbotvarkėje nurodytas susitikimas su vienu diplomatu, bet, (...) išsiaiškinus, kad tai yra melas, pabandėme išsiaiškinti“, – sakė ministrė.

„Sunku komentuoti tokius despertaiškus, neadekvačius generolo veiksmus. Be komentarų“, – tęsė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, už riaušių valdymą buvo atsakinga policija.

„Paraginčiau jį pasidomėti įstatymais ir nesivadovauti poįstatyminiais aktais“, – kalbėdama apie planą „Vėtra“ sakė A. Bilotaitė.

„Kas pasikeičia nuo to – mes įforminame ar ne? Faktas buvo tas, kad VST pasitelkta laiku“, – teigė ministrė.

„Įforminimo klausimas neturėjo esmės šito proceso prie Seimo suvaldymui“, – tvirtino ji.

A. Bilotaitė teigia neprisiminusi, ką kalbėjo su R. Pociumi riaušių metu.

„Kalbant apie tai, kaip atvažiuos, taktinius dalykus, nemanau, kad tai yra politikų klausimai ir ne politikai turi dėl taktinių dalykų atsakyti“, – sakė ministrė.

Ji užsiminė, kad buvo politikų, norinčių įsikišti į situacijos valdymą, tačiau konkrečių pavardžių ji neįvardino.

„Klausimas apie tai, kaip aš vertinu dabar tai, kas vyksta – tai tik patvirtina, kad einame teisingu keliu ir kad teisingi sprendimai buvo“, – teigė A. Bilotaitė.

„Net neabejojau, kad tokie pokyčiai sukels tokių pasisakymų laviną, tokių veiksmų – aš tuo neabejojau, buvau pasirengusi“, – tęsė ministrė.

Ministrė sakė paskutinį kartą su R. Pociumi kalbėjosi apie jo pasitraukimą iš tarnybos.

„Pocius, kaip supratau iš jo pozicijos, pripažino, kad pas jį yra rimtų problemų. Dėl to atsirado šis bendras sprendimas“, – teigė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, tą dieną, kai R. Pocius nebuvo darbe, jis neva melagingai nurė, kad buvo susitikime su Vokietijos ambasadoriumi.

„Išaiškėjo, kad tai buvo melas. Po to buvo bandymas susisiekti su juo pačiu, jis buvo nepasiekiamas ir nebuvo darbo vietoje, kai nuvykome pažiūrėti. Paaiškėjo, kad jis nebuvo visą dieną. Jis keitė versijas, jis melavo. Buvo skirtingos versijos“, – pasakojo ministrė.

Ministrės teigimu, dabar yra suplanuotas VST veiklos auditas ir funkcijų peržiūra.

„Po to bus priimti sprendimai, kaip bus stiprinama VST“, – klausiama apie planus tarnybą jungti su policija, atsakė ministrė.

Išvardijo priežastis

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pirmadienį teigė, jog nors buvo sutarta viešai neskelbti priežasčių, kodėl R. Pocius tarnybos vado poziciją paliko abipusiu sutarimu, tačiau dabar tenka tai daryti. Jo teigimu, R. Pocius skelbė melagingą darbotvarkę, be jokios priežasties nedalyvavo susitikimuose, neatsiliepė į skambučius, atsisakydavo skirti pajėgas renginiams.

Tarnybinė nuobauda birželį buvo skirta už nedalyvavimą pasitarimuose, sakė viceministras.

„Taip pat ji buvo kartu skirta už nesuderintų veiksmų ir įstatymų leidybos iniciatyvų teikimą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

„Kiekvienas žmogus problemą supranta savaip ir ją savaip interpretuoja, kaip jam atrodo, kaip jam patinka. Nesiimsiu interpretuoti, nenoriu aiškinti šių jo interpretacijų“, – tikino VRM atstovas.

Nuo 2015 metų VST vadovavusio R. Pociaus teigimu, tokį sprendimą teko priimti, nes darbas tapo nebeįmanomas – po daugybės ministrės A. Bilotaitės reikalavimų atsistatydinti iš pareigų buvo nuolat tikrinama, ar tarnybos vadovas yra darbo vietoje.

„Ji išsikviesdavo mane į pokalbius – negalėjau įsinešti jokių telefonų, jokių aparatų, turėdavau prasegti marškinius, parodyti, kad be laidų esu. Tokią nepagarbą ir žeminimą man rodė nuo praėjusių metų rugpjūčio“, – pasakojo R. Pocius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)