Daugelio lietuvių lentynas puošia knygos. Rinkos tyrimų bendrovės „Kantar“ atlikto tyrimo duomenimis, knygų skaitymas yra mėgstamiausias lietuvių hobis – 4 iš 10 Lietuvos gyventojų įvardija tai kaip savo pomėgį. Visgi norint džiaugtis knygomis ilgus metus, ne visuomet dulkėms ir saulės spinduliams lengvai prieinamos knygų lentynos yra geriausia vieta joms laikyti.

Ekspertai išskyrė svarbiausius knygų priežiūros akcentus, kad šios per savo gyvavimo laikotarpį spėtų pradžiuginti ne vieną skaitytoją, rašoma pranešime spaudai.

Lentynos – gerai, tačiau svarbi jų vieta

Įprastai knygų lentynos tampa puikiu namų interjero akcentu, o ir, prireikus, išsitraukti norimą skaitinį iš jos gana patogu, tačiau, pasak spaustuvės „KOPA“ technologės M. Miklaševičiūtės, norint, kad lentynoje knygoms būtų saugu, reikia atsižvelgti į namų išplanavimą.

„Knygos turi „kvėpuoti“, todėl dėti jas į lentynas yra kur kas geriau nei kaupti dėžėse. Svarbu atsiminti kelias taisykles – lentynos neturėtų pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai, todėl ją statyti tiesiai prieš langą nėra tinkama. Dar viena rekomendacija – kabinti ar statyti lentyną šalia vidinės namų sienos. Taip maksimaliai išvengiama temperatūros skirtumų, kurie turi įtakos knygų ilgaamžiškumui“, – sakė technologė.

Specialistė taip pat pridūrė, kad tobuliausia aplinka knygai – patalpa, kurioje vyrauja vidutinė santykinė oro drėgmė bei apie 20–22 laipsnių temperatūra. Sausesnėje ar drėgnesnėje aplinkoje popierius drėgmę priima arba atiduoda, o tai lemia kokybės pakitimus.

Saugoti reikia ne tik nuo saulės, bet ir nuo dulkių

Daugelis puikiai žino, kad tiesioginiai saulės spinduliai per ilgą laiką veikia spaudos dažus, tiksliau – pigmentą, todėl jie blunka, tačiau knygos būklę gali paveikti ir dulkių dalelės.

„Knygos neturėtų tapti dulkių surinkėjomis. Dulkių dalelių pH yra rūgštinis, kai tuo tarpu popierius paprastai būna šarminis (angl. acid-free), todėl reikėtų knygas dulkių šluoste apvalyti kartą per savaitę arba laikyti jas uždarose lentynose, pavyzdžiui, už stilko, – sakė M. Miklaševičiūtė. – Taip pat padėti apsaugoti knygą gali specialūs viršeliai (angl. dust jacket).“

Knygų lentyna

Geriausia knygos padėtis – vertikali

Pasak specialistės, laikyti knygas reikia vertikaliai, nes dedant jas vieną ant kitos, kyla deformacijos rizika bei pažeidžiamos knygų nugarėlės. Knygas dėliojant vieną šalia kitos svarbiausia – nelaikyti jų pasvirusių į vieną ar kitą pusę, nes taip ilgainiui deformuosis knygos viršelis, kuriam tokiu atveju tenka laikyti visą knygos svorį.

„Išimtis galėtų būti tik itin storos knygos, kurios vertikalioje padėtyje sunkiai išlaiko savo formą ir šiek tiek krypsta, tačiau įprastai knygas glausti yra net patartina. Taip jos atlieka atramos funkciją viena kitai ir yra išlaikomos vertikalioje padėtyje. Jeigu pilnai užpildyti knygų lentynos nepavyksta, rekomenduojama statyti skirtukus“, – teigė spaustuvės „KOPA“ technologė.

Keliaujant lėktuvu knygą geriau turėti su savimi

Ilgesni skrydžiai knygoms taip pat gali pakenkti jei jos atiduodamas į lėktuvo bagažo skyrių. Specialistė rekomenduoja knygą pasilikti kuprinėje, kuri skrydžio metu būna šalia.

„Ilgos kelionės metu sušalę puslapiai po nusileidimo šiltuose kraštuose pradės kondensuotis, sugers išsiskiriančią drėgmę ir popierius ims deformuotis – susibanguos negrįžtamai. Žinoma, padėtų knygos apkamšymas drabužiais – taip knyga vidutinio ilgio skrydžio metu temperatūros skirtumų pajausti neturėtų“, – dėstė technologė.

Taisyklingas knygos „vartojimas“ – saugojant nuo skysčių ir netinkamo atvertimo

Vienas lengviausių būdų sugadinti knygą – netyčia apipilti ją gurkšnojamu gėrimu. Popierius yra itin jautri medžiaga, todėl vidiniai knygos puslapiai bus nepataisomai sugadinti paveikus juos bet kokiu skysčiu.

„Jei skystis skaidrus, išliks tik popieriaus deformacija – bangelės, tačiau jei spalvotas – knygos puslapiai dar ir nusidažys. Tuo tarpu knygos viršelis neretai būna apsaugomas polimerine laminato plėvele, todėl jį apliejus galima drąsiai valyti drėgna šluoste ir knyga atrodys kaip ką tik iš spaustuvės, – sakė spaustuvės „KOPA“ specialistė. – Ištepus vidinius puslapius sausa dažančia priemone galima tą vietą labai švelniai patrinti trintuku, stengiantis nepažeisti popieriaus struktūros.“

Pasak technologės, dar vienas labai svarbus dalykas – naudojant knygą minkštu viršeliu negalima jos atlenkti pilnai – taip nepataisomai sulaužomas popierius knygos nugarėlėje ir prarandama ne tik estetinė išvaizda, bet kartais – ir funkcinės savybės. Norint knygos, kurią galima pilnai atversti, vertėtų rinktis kietais viršeliais arba atviromis nugarėlėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją