Pasak jo, nors šią vasarą bendras turistų srautas praktiškai pasiekė 2019 m. rezultatus, svečių iš užsienio Lietuvoje viešėjo tik kiek daugiau nei pusė tiek, kiek jų buvo iki pandemijos. Viceministro pateiktais Statistikos departamento duomenimis, jų birželio–rugpjūčio mėnesiais buvo tik 56 proc. 2019 m. vasarą fiksuoto lygio.

„Atrodytų, kad vidurkis pasiekė bendrą rezultatą, kad beveik grįžome į 100 proc., sudėjus užsienio ir Lietuvos turistus. Nors gal žmonių skaičiumi tai ir atrodo gerai, turime suprasti, kad jei kalbame apie reikšmę ekonomikai mums itin svarbus užsienio turistų skaičiaus susigrąžinimas. Nes užsienio turistai sukuria daug didesnę vertę ir išleidžia daug daugiau pinigų, lyginant su Lietuvos gyventojais“, – penktadienį vykusiame Lietuvos turizmo forume kalbėjo V. Jurgutis.

Jo pristatyta statistika, 2021 m. užsienio turistai Lietuvoje vidutiniškai išleido 390 eurų, tuo metu šalies viduje keliaujantys lietuviai – 88 eurus.

„Užsienio turistas ne tik išleidžia daugiau pinigų, bet ir jų atveža. Tiesiogine prasme tai paslaugų eksportas ir dėl to atvykstamojo turizmo skaičiai yra itin reikšmingi“, – kalbėjo viceministras, vis tik pasidžiaugęs, kad vietinis turizmas, lyginant su 2019 m., šį sezoną siekė apie 132–138 proc.

„Žmonės labiau atrado keliones Lietuvoje. Trečdalio išaugimas yra įspūdingas rezultatas. Dabar turime pasiekti, kad jo neprarastume“, – pažymėjo V. Jurgutis.

Viceministro teigimu, dėl COVID-19 suvaržymų 2020 m. užsienio turistų srautas sumažėjo 73 proc., o jų išlaidos Lietuvoje 2021 m. jos siekė 369 mln. eurų, kai 2019 m. buvo 978 mln. eurų. V. Jurgutis pabrėžė, kad nors situaciją dalinai gelbėjo vietinio turizmo prieaugis, sektoriaus ekonominė padėtis negerės be atvykstamojo turizmo atsigavimo.

„Trečdalis išaugusio vietinio turizmo augina ir pajamas iš vietinio turizmo, tačiau užsienio turistų pajamos yra gerokai mažesnės. Dėl to ir ekonomikai gaunama vertė, kol kas, yra gerokai mažesnė ir dėl to pagrindinį dėmesį turime skirti ieškant būdų, kaip susigrąžinti atvykstančių turistų srautus“, – teigė V. Jurgutis.

Pasak jo, 2019 m. turizmo rodiklius, kai šalį iš viso aplankė 1,93 mln. turistų, planuojama pasiekti 2025 m. Kad šis tikslas būtų įgyvendintas, kiekvienais metais Lietuva turėtų pritraukti vidutiniškai po 358 tūkst. turistų daugiau nei ankstesniais metais, aiškina viceministras.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. į Lietuvą atvyko 511 tūkst., o 2021 m. 505 tūkst. užsienio turistų. Viliamasi, kad 2022 m. jų bus bent 863 tūkst., kitąmet – 1,22 mln., 2024 m. – 1,57 mln.

V. Jurgutis tikina, kad kol kas šiemet užsienio turistų svečiavosi 115 tūkst. daugiau nei skaičiuojama pagal atsigavimo iki 2025 m. scenarijų – iki liepos Statistikos departamentas jų užfiksavo 600 tūkst., kai tikėtasi 484 tūkst.

„Šiuo metu mūsų augimo tempas didesnis nei mums reikėjo. Tai yra gera žinia. Vertinant nelengvus metus reikia suvokti, kad nepaisant to, kad 1 mln. užsienio turistų, kuriuos turėjome anksčiau, pakankamai toli, atsigavimo skaičiai yra milžiniški“, – sakė viceministras.

Pasak jo, ši statistika leidžia tikėtis, kad ministerijos keliami tikslai gali būti pasiekti ir anksčiau, o tam būtina ruoštis, kad Lietuvoje būtų užtikrinta tinkama apgyvendinimo, turizmo paslaugų infrastruktūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją