Spalio vidurys žymi pusę metų, kai Tatiana Patokova dirba antreprenerystės, finansinio raštingumo ugdymo organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ komandoje. Moteris prieš atvykdama į Lietuvą daugiau nei dešimtmetį augino savo nevyriausybinę organizaciją „Start Now“. Organizacija užsiėmė jaunų žmonių verslumo ugdymu, karjeros konsultavimu bei kitokiomis edukacijomis augančiam žmogui.

„Žmonės sako, kad paauglystė yra pats sunkiausias gyvenimo etapas. Sutinku, tačiau man taip pat atrodo, kad paauglystė yra be galo įdomus etapas, kai formuojasi tavo požiūris, karjeros kryptis, mezgasi visą gyvenimą išliksiančios draugystės. Labai smagu, kai gali prisidėti prie šių procesų, padėti paaugliams geriau suprasti save“, – sako Tatiana.

Mokytoja Tatiana Patokova (nuotr. Tito Valionio)

Šiuo metu pašnekovė gyvena Panevėžyje. Šiame mieste Tatiana organizuoja įvairias verslumo ir savęs pažinimo veiklas iš Ukrainos atvykusiems paaugliams.

„Kalbamės apie ateities karjerą, verslą, savo kelio gyvenime suradimą. Manau, kad tai padeda vaikams ne tik aiškiau pamatyti savo ateitį, bet ir drąsiau jaustis bendruomenėje, naujame mieste“, – pasakoja moteris. Šiuos užsiėmimus rėmė „Think Human Foundation“, kurie prisidėjo prie ukrainiečių integracijos veiklų Lietuvoje, Lenkijoje ir Moldovoje.

Be šių veiklų T. Patokova vasarą ukrainiečius paauglius subūrė į vasaros stovyklas. Ji sako, kad stovyklos yra ypatinga vieta besiformuojančiai asmenybei – kitokia nei įprasta aplinka, nauji žmonės, įkvepiantys mokytojai ar mentoriai gali stipriai pakeisti mokinius.

Edukacinės patirtys keičia paauglius

Anot T. Patokovos, šiemet įvyko dvi stovyklos: 29 ukrainiečiai ir lietuviai moksleiviai iš Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos bei Panevėžio Paįstrio gimnazijos 8 dienas gyveno ir mokėsi Ignalinoje, kiek vėliau, antrojoje stovykloje, į Lietuvą atvyko 12 Ukrainoje gyvenančių mokinių. Prie jų prisijungė 13 Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių – ši grupė 7 dienas dirbo ir mokėsi Vilniuje, susipažino su antrepreneryste. T. Patokova sako, kad po stovyklų tampa akivaizdu, jog mokiniai būna komunikabilesni, jų lyderystės gebėjimai tampa pastebimesni, išauga kūrybiškumas. Visų šių gebėjimų reikia, norint išugdyti stiprius ateities lyderius, kurie galėtų kurti savo valstybes.

Stovyklose daug dėmesio skiriama praktinėms veikloms (nuotr. Tito Valionio)

„Vaikų pasaulis pasikeitė vasario 24 dieną. Persikėlus į Lietuvą, pasikeitė jų pasaulio supratimas, keitėsi įsitikinimai, buvo prarasti draugai. Jiems būtinai reikėjo paprastų, gerų patirčių, kurios po truputį padėtų atstatyti jausmą, jog viskas bus gerai, kad pasaulis juos priima tokius, kokie jie yra, kad viskas bus geriau. Programos kaip tokios stovyklos padeda vaikams grįžti į normalesnį gyvenimą“, – pasakoja Tatiana.

Palaikymas – svarbu

„Nuo pat karo pradžios rėmėme iš Ukrainos atvykusius jaunuolius. Visai netrukus pristatysime dar vieną naują tarptautinį paramos ukrainiečiams projektą“, – sako Andželika Rusteikienė, „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė. Ji ragina prisidėti prie Ukrainos palaikymo įvairiais būdais: aukoti pasirinktam fondui, savanoriauti, mentoriauti ukrainiečiams jaunuoliams. Norintys prisidėti prie LJA veiklos, gali kreiptis į organizaciją.

T. Patokova sako, jog organizuojant edukacines veiklas mokiniams daug prisideda ir Lietuvos verslas, valstybės įstaigos. „Prie stovyklų organizavimo prisidėjo „Western Union Foundation“, „Scandagra“ bei LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Dėkoju partneriams, kurie pastebėjo ir įvertino šį stiprų ukrainiečių mokinių poreikį: pabūti drauge, kurti bendruomenę, stiprėti asmeniškai ir kartu“, – vardija pašnekovė.

Ukrainiečių ir lietuvių moksleivių stovyklos atidarymas (nuotr. Tito Valionio)

Vieni iš bendraminčių – „Western Union“, kurių indėlis, organizuojant stovyklas Ukrainos moksleiviams, itin reikšmingas. „Tikimės, jog pozityvus „Western Union“ pavyzdys įkvėps ir kitas organizacijas įsitraukti į prasmingas veiklas. Jau daugiau nei 10 metų mūsų darbuotojai turi galimybę prisidėti prie socialinių iniciatyvų per įmonės paramos fondą. Šiais metais didžiausią dėmesį skyrėme padėti nukentėjusiems nuo karo Ukrainoje.

Dėkojame „Lietuvos Junior Achievement“ už kvietimą dalytis patirtimi su jaunuoliais iš Ukrainos. Taip pat esame dėkingi savo darbuotojams, kurie prie tokių projektų prisideda ne tik finansiškai, bet ir skiria savo laiko bei žinių savanoriaudami kaip lektoriai ar mentoriai“, – dalijasi Sergejus Sidorovas, tarptautinių ir tarpvaliutinių pinigų perlaidų bei mokėjimų bendrovės „Western Union“ vadovas Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją