„Klaidinga manyti, kad visas maistas nuo žmogaus stalo netinka gyvūnams. Jei tai vaisiai ar daržovės, mėsa ar žuvis be prieskonių ir kitų pagardų, tai gali būti puikus maistas. Tačiau dažniausiai šunims ir katėms yra siūlomi patiekalai, kurie yra paruošti valgyti žmogui – su prieskoniais, įvairiais padažais ir kitais augintiniams netinkamais priedais“, – pranešime žiniasklaidai sako gyvūnų maisto parduotuvės „Zoobazė“ specialistas Julius Bartkus.

Norėdami palepinti savo augintinius, šeimininkai dažnai nesusimąsto, kad jų duodamas maistas gali augintiniui sukelti alergiją, apnuodyti jį, o blogesniu atveju ir sukelti sunkesnius sveikatos sutrikimus.

Tam, kad augintinio organizmas būtų sveikas, jam reikalingas tam tikras kiekis maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurių iš žmonių maisto jie negauna pakankamai arba gauna per daug, o tai ilgainiui taip pat gali sukelti įvairias ligas.

Taupuoliai apsirinka

Specializuotų pašarų gyvūnams pasiūla šiuo metu yra tikrai didelė: yra pigių, ekonominės klasės pašarų, yra ypač brangių pašarų, kurie sprendžia tam tikras sveikatos problemas.

„Jei augintinis sveikas, galima įsigyti ir labai kokybiškų, aukštos klasės pašarų už prieinamą kainą, kurie patenkins augintinio poreikius be papildomų pastangų.

Maitinant šunį ar katę žmonių maistu, reikėtų sudaryti tokį racioną, kuris patenkintų visus augintinio poreikius. Namuose tinkamai tai padaryti tik iš maisto produktų labai sudėtinga, todėl papildomai reikės naudoti maisto papildus ir pašaro priedus, kurie praturtintų namuose ruošiamo maisto sudėtį ir aprūpinti augintinio organizmą visomis maistinėmis medžiagomis“, – sako „Zoobazė“ atstovas.

Vien mėsos nepakanka

Jis siūlo kartu paskaičiuoti: 10 kilogramų svorio vidutinio aktyvumo šuniui per parą reikalingas gyvūninių baltymų kiekis – 20 gramų, tokiu atveju vištienos krūtinėlės per dieną reikės apie 65 gramus, per mėnesį – apie 2 kilogramus. Šiuo metu kilogramas vištienos kainuoja apie 7 eurus, tad per mėnesį tik vištienos krūtinėlė kainuos apie 14 eurų.

Tačiau vien jos nepakanka, reikalingi ir angliavandeniai, pavyzdžiui, ryžiai, riebalai, pavyzdžiui, lašišų aliejus, ląsteliena ir vitaminai – daržovės ir kaip bebūtų vien tik iš maisto produktų augintinis nepasisavins viso reikiamo kiekio vitaminų ir mineralų, todėl papildomai dar reikės pirkti ir papildus, kurių kaina mėnesiui vidutiniškai svyruoja nuo 10-20 eurų.

„Super premium“ klasės pašaro per dieną 10 kilogramų svorio šuniui reikės maždaug apie 135 gramų, t.y. apie 4,1 kilogramo mėnesiui. Tokio kiekio kaina svyruos tarp 15–20 eurų. Už šia kainą jūs gausite pilnai subalansuotą, aukščiausios kokybės pašarą, kuris augintinį aprūpins visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais ir mineralais. Dažnu atveju papildomai nereikės naudoti pašaro papildų ar kitų priedų pašaro sudėčiai pagerinti.

Taigi, maitinti žmonių maistu tikrai nėra pigiau, nes vien tik už mėsos kainą, galima įsigyti aukščiausios kokybės specializuoto pašaro ir papildomai niekuo nesirūpinti“, – pataria J. Bartkus.

Specialiai šunims ir katėms skirtas maistas pasižymi šiomis savybėmis:

1. Subalansuotas ir visavertis – tai reiškia, kad jame bus visos reikiamos maistingosios medžiagos, vitaminai ir mineralai sveikam šuns ar katės organizmui. Visų reikiamų medžiagų kiekiai suderinti tarpusavyje, atitinkantys rekomenduojamas normas.

2. Atitinka poreikius – visų specializuotų pašarų sudėtys sudarytos taip, kad patenkintų augintinių poreikius. Todėl tiek mažas šuniukas ar kačiukas, tiek senjoras augintinis ar turintis tam tikrų sveikatos problemų, jį valgydamas jausis gerai ir bus aprūpintas viskuo, ko jo organizmui reikia.

3. Aukščiausios kokybės žaliavos, tinkamos ir žmonių mitybai, pašarai turi kokybės sertifikatus ir yra patvirtinti kaip tinkami augintinių mitybai. Tai yra labai svarbu, nes įrodo pašarų kokybę ir užkerta kelią neleistinoms ar pavojingoms augintiniams medžiagoms patekti į tokių pašarų sudėtis.

4. Didelė įvairovė specializuotų pašarų leidžia pasirinkti augintiniui priimtiniausią formą – sausas, pusiau šlapias, šlapias ar šaldytas pašaras.

5. Pritaikyti kiekvienam pagal skonį – vištiena, ėriena, jautiena, antiena, lašiša ir t.t., galima įsigyti pašarų ir su vabalų baltymais, šie pašarai ypač tinka alergiškiems augintiniams, todėl nebus sunku išsirinkti net ir išrankiausiam augintiniui.