Aukoti beglobiams kviečia net 5 miestuose

Akcija vyks spalio 4 ir 8 dienomis. Visuomenė turės galimybę padėti net penkioms beglobių gyvūnų organizacijoms penkiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje.
Spalio 4 dienos labdaros akcijoje dalyvaus VšĮ „Nuaro“ fondas (Klaipėdoje, PC „Banginis“, Šilutės pl. 35 ir Kaune, PC „Akropolis“, Karaliaus Mindaugo pr. 49).

Nespėję labdaros akcijoje sudalyvauti spalio 4 d., tai padaryti galės ir spalio 8 d., kuomet dalyvaus ir asociacija „Keturkojo viltis“ (Alytuje, PC „Maxima“, Santaikos g. 34), VšĮ „Beglobis“ (Vilniuje, PC „Rimi“, Žirmūnų g. 64), VšĮ „Penkta koja“ (Kaune, PC „Mega“, Islandijos pl. 32) ir „Šiaulių letenėlė“ (Šiauliuose, PC „Akropolis“, Aido g. 8).

Naujas gyventojas reikalauja laiko, bet dovanoja meilę

Pranešime žiniasklaidai prisijungti į labdaros akciją kviečia ir tvarios mados puoselėtoja kaunietė Augustė Barbora, į savo šeimą neseniai priėmusi beglobį šunį: „Kai prieglaudose tiek daug liūdnų akių, tik ir laukiančių savo šeimininko, pirkti šunelį atrodė tiesiog tuščia.“

Pati Augustė Barbora pasakoja augusi su triušiu, o jos vyras – net su keliais šunimis, todėl turėti augintinį šeimai pasirodė natūralu.

Nors neretai kalbama, kad į prieglaudas gyvūnai patenka iš prastų gyvenimo sąlygų, tvarumo idėjų šalininkės tai neišgąsdino: „Tų gyvūnų patirtis, tikėtina, prieš patenkant į prieglaudą buvo nekokia, tačiau reikia suprasti, kad augintinis yra atsakomybė ir, nesvarbu, jis iš prieglaudos ar veislyno, – su juo reikės dirbti, užsiimti ir išsiauklėti, nes ką įdėsi, tą ir gausi“, – tikina ji.

Nors ryšį su augintiniu Augustė Barbora teigia pajutusi greitai, apsiprasti reikėjo tiek šeimininkams, tiek šuniui.

„Nuvažiavus į prieglaudą pamačiau Margį, jis iš karto krito į akį, o pavedžiojusi tiesiog pajaučiau, kad jis yra mano gyvūnas, suklikino, – juokiasi kaunietė ir priduria, kad vardą augintiniui visgi teko pakeisti. – Prieglaudoje jis buvo pavadintas Panku, tačiau šis vardas jam netiko, todėl pavadinome Margiu – skamba kaip lietuviška karvė.“

Mergina atvirauja, kad visgi pirma naktis buvo sunki: „Miegamajame palikome atidarytas duris, jis daug vaikščiojo. Ryte atrodė pasimetęs, lyg norintis išeiti, tačiau jau kitą dieną buvo gerai. Tai ne koks daiktas, o gyvybė – naujas gyventojas, šeimos narys, todėl natūralu, kad šokas buvo tiek jam, tiek mums.“ Savo guolyje Margis miegojo jau antrąją naktį, o Augustė Barbora tikina iš šuns akių supratusi, kad, galbūt dar ne visiškai, tačiau jis prie naujų namų ir šeimininkų jau priprato.

„Su vyru esame tarsi nepriklausomi paukščiai, tačiau priglaudus Margį atsirado daugiau atsakomybių – ryte anksčiau atsikelti, pavedžioti, laiku paduoti valgyti, – apie tai, kas pasikeitė, pasakoja Augustė Barbora ir pastebi, jog mainais ji džiaugiasi gavusi namų jaukumą ir meilę. – Gera, kai grįžti namo ir tave pasitinka, tavęs laukia, atbėga su šypsena ir iškištu liežuviu.“

Beglobių gerove rūpinasi jau daugiau nei 10-metį

Kaip teigia akcijos organizatoriai, paremti ir padėti gyvūnų prieglaudoms žmonės gali ištisus metus, o pats prekybos tinklas tai daro jau ilgiau nei 10-metį. „Tai mums įprasta veikla. Remiame prieglaudas ir gyvūnų globos namus pašaru bei kitomis reikalingomis priemonėmis, dalinamės edukaciniu turiniu, dalyvaujame visuomenės sąmoningumą apie gyvūnų gerovę ir apsaugą skatinančiose iniciatyvose, tokiose kaip „Gyvūnų gerovės metai 2022“, kurią inicijuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija“, – tvirtina KIKA komunikacijos projektų vadovė Karolina Tuminauskaitė.

„Kas mėnesį beglobių prieglaudoms paaukojame virš tonos sauso pašaro. Taip pat jau ilgą laiką savo parduotuvėse turime aukų dėžes, į kurias bet kuris klientas, neabejingas beglobiams gyvūnams, gali paaukoti būtiniausių priemonių, maisto prekių, kurios yra perduodamos beglobių organizacijoms visoje Lietuvoje“, – paramos galimybes augintiniams pristato K. Tuminauskaitė.

Nuo 2015 iki šių metų Lietuvoje ir Estijoje savo parduotuvėse KIKA vykdė ir „Laikinų namų“ projektą, kurio metu naujus namus padėjo rasti daugiau nei 3000 kačių ir šunų iš beglobių prieglaudų.
Įmonė taip pat kviečia palaikyti nuo karo Ukrainoje nukentėjusias beglobių gyvūnų organizacijas bei gyvūnus auginančius žmones, aukojant įmonių grupės įkūrėjų Janitos ir Tauro Plungių Labdaros ir Paramos fondui.