Naminis gyvūnas – tai pilnavertis šeimos narys, kuris ne tik pasitinka namuose grįžus po darbo, bet ir aktyviai dalyvauja bendrose veiklose ar šeimos išvykose. Būtent išvykų, arba kelionių automobiliu metu, svarbu susirūpinti augintinio saugumu. UAB „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas pastebi, kad yra netgi konkretūs automobilių modeliai, kuriuos renkasi vairuotojai arba šeimos, auginančios naminius gyvūnus.

„Per gyvenimą vairuojantis automobilį žmogus transporto priemonę pakeičia ne vieną kartą. Tam įtakos daryti gali nemažai veiksnių, vieni jų – šeimos sukūrimas, pakitęs darbo pobūdis, nauji pomėgiai ar įsigytas naminis augintinis. Tiek vienu tiek kitu atveju, vairuotojai dažniausiai stengiasi įsigyti jų poreikius atitinkantį automobilio modelį. Kaip pavyzdys, praktika rodo, kad vairuotojai, kurie turi augintinius, dažniau renkasi universalo arba visureigio kėbulo tipo automobilius“, – teigia automobilių ekspertas konkretizuodamas tokius automobilio modelius kaip „Škoda Octavia”, „Škoda Superb”, „Audi“ (A4, A6), „Volvo“ (V60, V90).

Dar didesnę reikšmę keturkojo, dažniausiai šuns ar katino, saugumui turi tai, kaip jis yra vežamas automobilio salone ir bagažinėje. Remiantis KET taisyklėmis, vairuotojas turi užtikrinti, kad automobiliu vežami augintiniai netrukdytų vairuoti, nesužalotų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių bei nesusižeistų patys, jei automobilis būtų staigiai stabdomas arba nesaugiai manevruojamas. Veterinarijos klinikos „8 drambliai” veterinarijos gydytoja Neringa Veličkaitė primena, kaip reikėtų saugiai gabenti smulkesnius ir didesnius gyvūnus automobiliu.

Šuo automobilyje

„Jei smulkesnis gyvūnas bus vežamas automobilio salone, kelionės metu reikėtų jį laikyti specialioje transportavimo dėžėje, kuri turėtų būti pritvirtinta saugos diržu. Jeigu augintinis didesnis – rekomenduojama jam uždėti petnešas, kurios turi specialią jungtį besitvirtinančią į saugos diržo laikiklį. Jeigu planuojama gyvūną vežti bagažinėje, reikėtų parinkti transportavimo narvą atsižvelgiant į gyvūno dydį, taip pat patiesti neslidžia danga narvo apačią“, – būdus, kaip saugiai gabenti augintinį automobiliu vardija N. Veličkaitė ir priduria, kad tokios pačios taisyklės galioja ir kitiems augintiniams, t. y. šeškams, jūrų kiaulytėms, žiurkėnams, triušiams, šinšiloms, kanarėlėms, nimfoms ir t.t.

Vis dėlto, šios taisyklės dažnai nėra paisomos, todėl automobiliu vežami gyvūnai patiria stresą arba dar blogiau – iškyla rizika, kad jie rimtai susižeis.

„Labiausiai gyvūnui yra nesaugu, kai jis yra vežamas palaidas arba kuomet jis sėdi vairuotojui ant kelių. Taip pat didelį pavojų kelia pravertas langas, nes jis gali iššokti iš važiuojančios transporto priemonės“, – atvejus, kada kyla didžiausias pavojus augintiniams kelyje, nurodo veterinarijos gydytoja.

Ne mažiau svarbu užtikrinti, kad gyvūnas jaustųsi komfortabiliai, nestresuotų ilgos kelionės metu. To galima išvengti pasirūpinant tinkamomis sąlygomis.

„Ilgų kelionių metu gyvūnams turi būti sudaryta prieiga prie maisto ir vandens. Taip pat periodiškai turi būti daromos pertraukėlės, trumpi sustojimai, kad gyvūnas šiek tiek atsipūstų, pailsėtų, atliktų gamtinius reikalus“, – sako veterinarijos klinikos gydytoja ir pataria keliones su augintiniu pradėti nuo trumpesnių pasivažinėjimų automobiliu.
Jai antrina ir automobilių ekspertas pridurdamas, kad dažniausiai pasitaikanti klaida, kurią daro šeimininkai – gyvūno palikimas uždarame automobilyje karštą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją