Atokiame Limpopo provincijos Vendos regione, kalnų papėdėje, esantis šventasis Fundudzi ežeras yra vienas iš nedaugelio tikrų vidaus ežerų Pietų Afrikoje.

Nuo seniausių laikų Fundudzi vietinių gyventojų buvo laikomas šventu ežeru. Ilgą laiką manyta, kad būtent dėl šios priežasties netoliese esančios gentys niekada neapsigyveno šalia jo, nežvejojo ir net nesinaudojo to ežero vandeniu, o juk Pietų Afrikoje visada trūko šviežio vandens. Be to, vietinių gyventojų įsitikinimu, iš Fundudzi vandens pasiimti tiesiog neįmanoma.

Ežeras plačiajai visuomenei tapo žinomas tik nuo XX amžiaus pradžios, kai šiame regione buvo aptikti chromo rūdos telkiniai – tuomet regionu aktyviai domėjosi Europos ekspedicijos. Vienos iš jų metu ežeras buvo pažymėtas žemėlapyje.

Ekspedicijos nariai susidūrė su keista tendencija: vietos gyventojai kažkodėl labai nenorėjo rodyti kelio ežero link. Iš pradžių manyta, kad dėl švento šios vietos statuso, tačiau iš tikrųjų viskas nebuvo taip paprasta.

Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, net išgirdę vietines legendas apie Fundudzi ežero pabaisą, mokslininkai atliko daugybę geologinių tyrimų, kurių tikslas buvo ištirti galimybę šioje vietovėje išgauti chromo rūdą. Ir, nenuostabu, kad ten nebuvo rasta nė vieno monstro. Tačiau tyrėjus domino ir kita ežero anomalija, apie kurią kalbėjo vietiniai.

Vietinė gentis teigė, kad iš ežero neįmanoma pasiimti vandens, o tas, kuris jį paliečia, greitai palieka šį pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją