„Iš ROC pusės, mes, būdami savo šalies piliečiai, laikome tarnavimą tėvynei garbinga pareiga. Ją turėtų atlikti kiekvienas pilietis, net ir nacionalinių sporto komandų nariai“, – S. Pozdniakovą citavo Rusijos naujienų agentūra TASS, o vėliau šią informaciją publikavo tarptautinis sporto naujienų portalas Insidethegames.biz.

Rusijos sportininkai šiai šaliai sukėlus karą Ukrainoje buvo pašalinti beveik iš visų tarptautinių varžybų bei turnyrų, dauguma federacijų toliau tvirtai laikosi šios pozicijos – tai daryti rekomenduoja ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

Tiesa, yra ir išimčių – ir toliau periodiškai pasigirsta pačių rusų skleidžiamos idėjos „nemaišyti sporto ir politikos“ šalininkų balsai – štai Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) atstovai šią savaitę užsiminė apie galimybę rusus ir taip pat suspenduotus baltarusius sugrąžinti į varžybas dar šių metų pabaigoje.

Pats S. Pozdniakovas tvirtino neva tikintis, kad Rusijos sportininkai į olimpinio sporto šeimą neva sugrįšiantys prieš 2024-ųjų Paryžiaus vasaros ir 2026-ųjų Milano ir Kortinos žiemos olimpines žaidynes, nors tai priklausys „nuo daugelio nesportinių veiksnių.“

Rusijos olimpiečių vadovo viešai išreikštas palaikymas karui užrūstino Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentę Dainą Gudzinevičiūtę.

Penktadienio vakarą ji savo poziciją išsakė feisbuke, pažymėjusi, kad bandys imtis veiksmų prieš šį asmenį.

„Pasakysiu trumpai. Man pikta, apmaudu ir gėda, kad tiek metų su šiuo asmeniu buvome kolegos. Karas parodė tikruosius veidus. Antradienį vykstu į Europos olimpinių komitetų asociacijos Vykdomojo komiteto posėdį Graikijoje. Kreipsiuosi į kolegas, ką galime kartu padaryti, kad jo olimpinėje bendruomenėje neliktų", – pažymėjo D. Gudzinevičiūtė.

Vėliau LTOK išplatino trumpą pranešimą, kuriame pažymima, jog toks S. Pozdniakovo pareiškimas prasilenkia ne tik su olimpinėmis vertybėmis, Olimpinėje chartijoje numatytais principais, bet ir humaniškumu ir negali būti toleruojamas olimpinėje bendruomenėje.

Rusijos sukeltas karas Ukrainoje vyksta jau daugiau nei pusmetį. V. Putino nurodymu rusų kariuomenė į Ukrainą įsiveržė vasario 24-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)