Po karalienės Elžbietos II mirties rugsėjo 8 dieną jos vyriausias sūnus Charlesas tapo karaliumi Karoliu III, o jo sutuoktinė Camilla tapo karaliene konsorte. Jis taip pat pranešė, kad jo sūnus Williamas ir marti Kate Middleton paveldi Velso princo ir Velso princesės titulus. Karališkasis puslapis jau atnaujintas atliepiant šiuos pokyčius, tačiau princo Harry ir M. Markle vaikai vis dar vadinami „Archie Mountbattenas Windsoras“ ir „Lilibet Mountbatten Windsor“.

Užkulisiuose būna nesutarimų dėl titulų trejų Archie ir vienerių Lilibet.

Remiantis dabartinėmis gairėmis, monarcho anūkai gali gauti princų ir princesių titulus. Karaliaus Jurgio V 1917 metais patvirtintoje taisyklėje numatoma: „Bet kurio monarcho tiesioginės vyriškos linijos anūkai (išskyrus vyriausią Velso princo sūnų) gauna privilegijas, numatytas pagal mūsų kunigaikščių vaikams taikoms taisykles“.

Tapęs monarchu, Karolis III šią taisyklę galėtų pakeisti, bet greičiausiai to daryti nesiims.

Atstovo teigimu, kol šeima gedi Elžbietos II, jokių sprendimų ar diskusijų šiuo klausimu tikrai nebus. Skelbiama, kad gedulas įprastai trunka savaitę po laidotuvių.

Vienas šaltinis jau anksčiau people.com sakė: „Archie be jokių abejonių vieną dieną taps princu. Charlesas tikrai nenuskriaus savo anūko, taigi menkai tikėtina, kad imsis kažkokių pokyčių, kad taip nenutiktų. Charlesas tikrai nepareikš, kad Archie negalės artimiausiu metu džiaugtis tokiu titulu“.

Kai 38 metų princas Harry ir 41 metų Meghan 2018 metų gegužę susituokė, karalienė jiems suteikė Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės titulus. Vos gimęs Archie gavo Dambartono grafo titulą. Nepaisant to, pora pranešė, kad jiems toks mandagumo titulas nereikalingas ir sūnus bus žinomas kaip Archie Mountbattenas Windsoras. Vėliau Archie galės pretenduoti į antrinį Saseksų titulą.

Pora, nusprendusi atsisakyti karališkųjų pareigų, 2020 metais persikėlė gyventi į Kaliforniją. Per 2021 metų Meghan ir princo Harry interviu su Oprah Winfrey, Sasekso kunigaikštienė atskleidė, kad diskusija dėl titulo vyko dar prieš gimstant Archie.

„Jie davė nedviprasmiškai suprasti nenorintys, kad mano vaikas būtų princas ar princesė, o tai būtų nukrypimas nuo protokolo, be to, tokiu atveju negautų apaugos. Tokios diskusijos vyko paskutinius mano nėštumo mėnesius“, – kalbėjo M. Markle. Ji akcentavo, kad titulas jai būtų priimtinas, jeigu garantuotų, kad „Archie bus saugus“.

„Tai ne mūsų sprendimas. Nors apie titulus žinau tikrai daug gero ir blogo, tai prigimtinė teisė, o tik tada kažkoks pasirinkimas“, – pridūrė ji.

Pirmoje savo kaip karaliaus kalboje karalius Karolis III paminėjo savo jaunesnįjį sūnų ir marčią: „Noriu išreikšti savo meilę Harry ir Meghan, kuriantiems gyvenimą už Atlanto“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)