Auganti atsinaujinačios energijos paklausa, vis ryškėjančios klimato kaitos problemos ir geopolitinė įtampa skatina ieškoti alternatyvių energijos ir degalų šaltinių, rašoma pranešime spaudai. Anot J. Sestakauskaites, tai ir siekis atitikti ES žaliąjį kursą bei ženkliai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijas išryškina bendradarbiavimo tarp vertės grandinės dalyvių naudą.

„Kartu su partneriais iš visiškai skirtingų sektorių – nuo baldų gamintojų iki siuntų pristatytojų – anglies dvideginio pėdsaką kasmet sumažiname apytiksliai 10 milijonų tonų. Šį emisijų kiekį galima prilyginti 3 milijonų lengvųjų automobilių pašalinimui iš kelių. Toks bendradarbiavimas padeda atskleisti naudą, kurios organizacijos negali realizuoti, veikdamos pavieniui“, – patirtimi dalijasi J. Sestakauskaite.

Jonė Sestakauskaitė

Tarp „Neste“ partnerių – baldų pardavėja „Ikea“, Suomijos avialinijos „Finnair“, logistikos įmonė „DB Schenker“ ir kitos kompanijos. Tačiau, pasak J. Sestakauskaites, svarbu į tvarias partnerystes įtraukti ir viešąjį sektorių.

„Porvo – pirmasis miestas Suomijoje, kuris visose savo dyzelinėse miesto institucijų transporto priemonėse naudoja mūsų 100% iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą „Neste MY“ dyzeliną. Šis sprendimas kasmet pakeičia daugiau nei 100 tūkst. litrų degalų iš iškastinės naftos ir leidžia miestui sumažinti savo anglies dvideginio pėdsaką“, – sako ji.

Prieš mažiau nei metus tvarių partnerysčių vadovės Baltijos šalyse pareigas pradėjusi eiti Švedijos lietuvė sako, jog šiame regione mato daug potencialo vienyti jėgas dėl klimato taršos mažinimo.

Vienas ryškiausių tvarios partnerystės Baltijos šalyse pavyzdžių – bendradarbiavimas su greitojo maisto restoranų tinklu „Hesburger“. Iš Suomijoje ir Baltijos šalyse veikiančių daugiau nei 300 šio tinklo restoranų surinktas panaudotas kepimo aliejus yra perdirbamas ir panaudojamas dyzelino „Neste MY Renewable Diesel“ gamybai. Per metus ši partnerystė leidžia sutaupyti vidutiniškai tiek ŠESD emisijų, kiek išskiria 350 lengvųjų automobilių.

Porvo gamykla

J. Sestakauskaite atskleidė įmonės planus praplėsti žaliavų, kurios galės būti panaudojamos kuriant degalus ir kitus įvairioms pramonės šakoms skirtus produktus.

„Jau dabar naudojame aliejus ir kitus riebalus savo gamyboje, tačiau ateityje planuojame dar labiau išplėsti atliekų, iš kurių galime gaminti aukštos kokybės produkciją, asortimentą ir naudoti tokias medžiagas kaip lignoceliuliozės ir komunalines atliekas, plastiko šiukšles ir atsinaujinantį vandenilį. Tam, kad išnaudotume šių medžiagų potencialą, reikia naujovėms atvirų partnerių – pokyčiams reikalingi drąsūs vėliavnešiai“, – konferencijoje kalbėjo J. Sestakauskaite.

Suomijos bendrovė „Neste“ ne vienerius metus iš eilės atsiduria tarp „Corporate Knights“ sudaromo tvariausių pasaulio įmonių reitingo „Global 100“ lyderių bei kasmet yra įtraukiama į „Dow Jones“ tvarumo indeksą. Tarp įmonės įsipareigojimų – iki 2035 m. pasiekti anglies dvideginio atžvilgiu neutralią gamybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją