Grupės gimimas

Grupę „Zero waste mainai“ 2019 metų liepą įkūrė šiuo metu vaiko atostogose esanti tinklaraštininkė Aušra Peka: „Idėja gimė po mano vyresniosios dukros gimimo, kai supratau, kad tiek dėl mano pasikeitusių formų, tiek dukros išaugtų žaislų ir rūbelių nenoriu laikyti namuose ir kaupti, todėl nusprendžiau pradėti mainytis.“

Tiesa, įkūrėja prisimena, kad pati pirma mainų patirtis prasidėjo dar gerokai anksčiau: „Mainų patirtį pradėjau jau vaikystėje, kai su draugėmis keisdavomės įžymių žmonių iškarpomis.“

Nelygiaverčiai mainai

Grupėje žmonės mainosi pačiais įvairiausiais dalykais – pradedant nuo arbatos ir baigiant žemės sklypu. Štai viena moteris mainosi 16 arų sklypu Druskininkuose, o mainams ieško žmogaus, kuris padėtų sutvarkyti sodo namelį. Mainų vertė net 5-6 tūkstančiai eurų.

Ne visada žmonės prie skelbimo parašo mainų vertė, tad kartais pasitaiko ir kuriozinių situacijų.

„Įdėjau mainams laikrodį, kurio vertė tikrai nėra maža – jis veikia, apynaujis, neturi jokių defektų. Bet neprirašiau vertės, kažkaip galvojau žmonės patys susipras. Na, o ką galvojat, susilaukiau tokių pasiūlymų: sodo, daržo gėrybės, kavos pupelės, arbata... Pataisiau, parašiau vertę, pavyko išmainyti į gerus kvepalus“, – prisimena mainus grupės narė Laura.

„Dėl vertės negaliu atsakyti už visus, tačiau man nėra būtina išmainyti į tokios pačios vertės daiktą. Neretais atvejais geriau atiduoti ar mainytis į kokią naminę gėrybę nei kad metų metus daiktai stovėtų neliečiami“, – savo nuomone apie nelygiaverčius mainus dalijasi grupės įkūrėja Aušra.

Įdomūs mainų atradimai

Grupėje galima pamatyti ir daugiau įdomių mainų. Štai, pavyzdžiui, grupės narys Linas pasiūlė nuvalyti spintą, o mainams ieško žmogaus, padėsiančio nuvalyti langus.

„Teko įsirengti naują kūrybinę erdvę – tuščią salę renginiams paversti jaukia, šilta, spalvinga erdve. O buvo pati pandemija, karantinas, teatras neteko pajamų. Tuomet pradėjau ieškoti internete sprendimų, radau daug mainų grupių, didžiausiose Vilnius grupėse užsiregistravau. Man labai priimtina dalintis, perdaryti ir kurti iš to, kas yra – nebūtinai viską pirkti naują. Taip galima ne tik rasti, sukurti unikalų daiktą, originalią erdvę, bet dar ir sutaupyti.

Pasirodo, kad viską galima rasti atiduotuvėse ir mainytuvėse! Iš atiduotuvių radome naują sofą, kėdes, daug indų, puikų, beveik naują kilimą, dideles baltas staltieses iš restorano. O mainytuvėse mainiausi augalus, kavos aparatą. Kartą vos per 30 min išsimainiau puikų didelio formato plazmini televizorių, o jaunuolis liko patenkintas, nes jam skubiai reikėjo kompiuterio monitoriaus, kuris mums jau buvo nereikalingas“, – mainų patirtimi dalijasi grupės narė Dalia.

Ar tikrai „zero waste“?

Nors grupės šūkis: „Atsinaujinkim draugišku būdu gamtai“, tačiau kai kurie nariai piktinasi, kad ne visi mainai yra draugiški gamtai.

Savo tapatybės atskleisti nepanorusi grupės narė dalijasi patirtimi: „Manau, kad „zero waste“ idėja turėtų apimti mainus gyvai ir tik į dalykus, kurie yra namuose, bet kažkam nereikalingi. Bet štai grupėje yra ne vienas žmogus, kuris prašo mainams itin konkrečių dalykų, pavyzdžiui, kavos kapsulių tokios ir tokios firmos, tokio skonio, tokio kiekio... Kokia tikimybė, kad žmogus turės būtent tai? O kai kurie eina ir perka į parduotuvę specialiai tam, kad išsimainytų... Ar čia „zero waste“?“

„O dauguma ir siunčia tuos dalykus, nors pats siuntimas kainuoja 1-3 eurus. Aš nemanau, kad tai tinkamas mainų, draugiškų gamtai, būdas“, – piktinasi pašnekovė.

Grupės įkūrėja Aušra į tokį požiūrį atsako: „Aš esu tik už gyvus mainus, jeigu leidžia galimybė susitikti, visada stengiuosi atrasti bendrą vietą, kur būtų patogu abiem su mainytoju. Gaila, už kitus negaliu atsakyti. Žinau iš draugės patirties, kad kartą Vilniuje siuntėsi, nes abiejų su mainytoju grafikai niekaip nesusiderino.“

„Specialaus pirkinėjimo aš nepalaikau, nes esminė mintis yra išsikeisti į tai, ką turi namie, kad mažintume pirkimą. Yra tokia grupės taisyklė, kad, jei nesuranda į ką mainytis, gali apsitarti žinutėse dėl piniginio mainymo ir, jei abu sutinka, tada taip, galima, čia kaip susitars. Man asmeniškai neteko mainytis į pinigus nei karto“, – dalijasi patirtimi Aušra.

Griežtos taisyklės net ir mainantis

Tiesa, grupės įkūrėja pripažįsta, kad, nors ir atsiranda vienas kitas gudruolis, kuris nori mainytis į pinigus, tačiau grupėje egzistuoja taisyklės, kurių privaloma laikytis. Pavyzdžiui, negalima mainytis alkoholiniais gėrimais, vaistais, papildais. Visgi tvarką pavyksta palaikyti su pačių narių pagalba: „Žmonės grupėje labai aktyvūs, tad pamatę netinkamą skelbimą visad praneša, per keletą metų pavyko ištrinti netikrus profilius.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją