Naujausias „Swedbank“ būsto įperkamumo indeksas rodo, kad itin sparčiai augusios būsto kainos dar labiau sumažino lietuvių galimybes įsigyti būstą, ypač didmiesčiuose.

„Būsto kainos Lietuvos didmiesčiuose ir toliau matuojasi vis naujas aukštumas. Registrų centro duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį Vilniuje fiksuotas beveik 20 proc. metinis butų kainų augimas. Kaune ir Klaipėdoje kainų augimas atsiliko nedaug – čia kainos augo beveik 15 proc.“, − pranešime žiniasklaidai sakė „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus.

„Swedbank“ ekonomistų skaičiuojamas būsto įperkamumo indeksas prastėja jau nuo 2020 m. pabaigos. Lyginant su praėjusiais metais, vidutinis namų ūkis Vilniuje antrąjį šių metų ketvirtį galėjo įpirkti 7 kv. m. mažesnį būstą, Kaune įperkamo būsto plotas sumažėjo 4 kv. m., Klaipėdoje įperkamas plotas sumažėjo mažiausiai – tik vienu kvadratiniu metru.

„Nors atlyginimai didžiuosiuose šalies miestuose vis dar auga gana sparčiu 10-12 proc. per metus tempu, tačiau net ir tokio atlyginimų augimo jau nepakanka pasivyti nei infliacijos, nei būsto kainų didėjimo. Be to, vidutinės būsto palūkanų normos per ketvirtį padidėjo apie puse procento iki 2,7 proc., ir visi šie veiksniai mažino gyventojų galimybes įpirkti būstą visoje Lietuvoje“, − komentuoja V. Šimkus.

Šiemet sparčiai didėjo ne tik butų pardavimo, bet ir jų nuomos kaina, pažymi „Swedbank“ ekonomistai. Šiuo metu vidutinė vieno kvadratinio metro nuomos kaina Vilniuje siekia apie 15 eurų ir yra ketvirtadaliu didesnė nei prieš metus. Kaune buto kvadratinio metro nuomos kaina padidėjo penktadaliu ir šiuo metu siekia apie 11 eurų.

Renkasi kitas alternatyvas

Nebegalėdami sau leisti įsigyti ar nuomotis būstą Vilniuje ar Kaune, tačiau turintys šiuose miestuose darbus, gyventojai ima dairytis kitų gyvenamosios vietos alternatyvų. Šiandien, kai didžioji dauguma didmiesčių darbuotojų turi galimybę dirbti ir nuotoliu, gyventi viename mieste, o dirbti kitame, nebėra jokių bėdų. „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad toks gyventojų pasirinkimas nėra tik pastarųjų metų naujiena. Viena patraukliausių alternatyvų vilniečiams ir kauniečiams tampa šių didmiesčių pusiaukelė – miestas, kuriame senos statybos, neremontuotas butas kainuoja tik apie 200-300 Eur/kv. m, o butas su remontu – 500-700 Eur/kv. m.

„Tuo tarpu Vilniuje jau seniai tokių kainų nėra. Jau netgi butai be remonto kainuoja arti 2000 Eur/kv.m. O blokinių daugiabučių mikrorajonai mažai skiriasi nuo Justiniškių ar Pašilaičių Vilniuje, tik jame bus ramiau ir žaliau, gyvenimo kokybė tikrai gera“, – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)