Greito ir pergalingo karo Ukrainoje siekęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pateko į nepavydėtiną situaciją.

„Prieš akis iškyla reali perspektyva įsivelti į labai didelį karą su visuotine mobilizacija, karinių veiksmų perkėlimu į Rusijos teritoriją ir net branduolinio ginklo panaudojimo galimybe“, – dar prieš V. Putinui paskelbiant apie dalinę mobilizaciją savo Telegram kanale teigė rusų politologas Vladimiras Pastuchovas bei konstruoja ganėtinai niūrų būsimų geopolitinių įvykių vaizdinį.

Jo įsitikinimu, Europos laukia sunkių išbandymų metas, nes Kremliaus diplomatai ruošia itin nemalonią staigmeną, bandys tartis ir spręsti Ukrainos likimą.

„Geriausia, ką Putinas šiandien gali pasiūlyti Vakarams, tai grįžti prie kovo mėnesio retorikos – taika mainais į Krymą ir Donbasą (galbūt kiek pakoreguotomis sienomis), Ukrainai atsisakant stoti į NATO, tai garantuojant didžiosioms valstybėms. Savo ruožtu Kremlius bus pasirengęs atsitraukti iš kitų okupuotų teritorijų. Tai ir gali būti vienintelė priežastis, kodėl jose dar neįvyko referendumai dėl prisijungimo prie Rusijos“, – prognozuoja rusų politologas V. Pastuchovas.

Europa susiduria su sunkia dilema. Viena vertus, bet koks susitarimas su V. Putinu Ukrainos sąskaita yra visiškai amoralus ir neprincipingas, kita vertus, jo atmetimas neišvengiamai įtraukia visą Europą į kol kas tik regioninį karą. Europoje nėra vienareikšmės nuomonės dėl šios perspektyvos, nors dauguma simpatizuoja Ukrainai.

Taigi, dar neaišku, į kurią pusę galiausiai nusvirs svarstyklės. Manau, kad mūsų laukia labai sunkūs mėnesiai, kai V. Putinas skausmingais veiksmais stums Europą ir Ukrainą taikos link.Visai, kaip dziudo“, – teigia rusų politologas V. Pastuchovas.

Kad toks scenarijus – realus, kai Rusija mainais už taiką Ukrainoje sieks išlaikyti Krymą ir Donbasą, portalui Delfi sakė ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis.

„Iš to, ką mes girdime Kremliui skelbiant sprendimus, ypač paviešintus Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime atrodo, jog V. Putinas ketina referendumo būdu inkorporuoti Donecką ir Luhanską į Rusiją. Pamažu atitraukti savo pajėgas į Donbaso sritį ir Krymą, ten užtikrinant labai stiprią gynybą, nes jau dabar kuriama galinga gynybinė linija”, – kalbėjo mokslininkas.

G. Mažeikis pastebi, kad tai bus toli gražu ne vieninteliai esminiai pokyčiai Rusijoje. Panašu, kad tuo pačiu metu vyks ir valdžios perdavimo procesai, juolab pokalbiai apie tai vis labiau stiprėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)