Iš Irano Rusijos įsigyti bepiločiai orlaiviai „Shahed-136“ gali padaryti didelę žalą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų personalui ir karinei įrangai. Taip rašo JAV laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis keliais ukrainiečių vadais.

Praėjusią savaitę Irano bepiločiai orlaiviai, kuriuos Rusijos okupantai perdažė ir pervadino „Geran-2“, buvo dažnai pastebimi virš Ukrainos šarvuočių ir artilerijos pozicijų Charkivo srities šiaurės rytuose.

92-osios mechanizuotosios brigados artilerijos vadas Rodionas Kulaginas žurnalistams sakė, kad vien jo brigados dislokacijos rajone šie dronai sunaikino dvi 152 mm ir dvi 122 mm savaeiges haubicas bei du šarvuočius.

„Kitose vietovėse rusai turi didžiulę artilerijos ugnies galią, jie ten tvarkosi be bepiločių orlaivių. Čia jie nebeturi artilerijos pranašumo, todėl pradėjo naudoti šiuos dronus“, – aiškino pulkininkas Kulaginas.

Kariuomenės teigimu, dronai „Shahed-136“ yra labai maži ir skrenda žemai. Dėl to Ukrainos priešlėktuvinei gynybai sunku juos pastebėti. Pulkininkas tikisi, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės suteiks Ukrainai geresnes technologijas, skirtas kovoti su bepiločiais orlaiviais, arba užkirs kelią Irano bepiločių orlaivių tiekimui į Rusiją.

Konsultacinės bendrovės „Red Six Solutions“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Scottas Crino teigė, kad „Shahed-136“ galėtų tapti galinga atsvara Rusijai, kuri galėtų pasipriešinti aukštųjų technologijų ginkluotės sistemoms, pavyzdžiui, tolimojo nuotolio priešraketinės gynybos sistemoms HIMARS.

Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto karo ekspertas Michaelas Knightsas laikosi kitokios nuomonės. Jo vertinimu, Ukrainos kariuomenė galės greitai atremti grėsmę, kurią kelia bepiločiai orlaiviai „Shahed-136“.

„Irano bepiločiai lėktuvai Jemene, Sirijoje ir Gazos ruože atrodo nuostabiai, tačiau jie dažnai buvo nesunkiai numušami“, – pažymėjo ekspertas.

Rugsėjo 13 dieną buvo užfiksuotas pirmasis Irano smogiamojo bepiločio orlaivio sunaikinimo atvejis. Jis buvo numuštas netoli Kupjansko, Charkivo srityje.