„Pajūrio kopos pasižymi negausia, bet specifine grybų rūšių įvairove. Kuršių nerijos nacionalinio parko atviro smėlio buveinėse auga smiltyninis ausūnis – labai reta grybų rūšis, Lietuvos raudonojoje knygoje priskiriama kritiškai grėsmingos būklės taksonams“, – rašo Kuršių nerijos nacionalinis parkas.

Teigiama, kad smiltyninis ausūnis Lietuvoje pirmą kartą aptiktas 1988 m. Šiuo metu žinoma apie 17 grybo augaviečių – visos jos Kuršių nerijos nacionaliniame parke.

„Vaisiakūniai formuojasi vasarą ir rudenį – iš pradžių smėlyje, vėliau dalinai iškyla virš smėlio ir yra uždari, vėlyvoje vystimosi stadijoje atsiveria, galiausiai kraštai atlinksta ir sutrūkinėja į skiautes.

Dėl tulpės žiedą primenančio vaisiakūnio išvaizdos olandų kalboje ši grybų rūšis vadinama smėlynų tulpe („zandtulpje“). Grybo ir jo buveinių išlikimui kylančios grėsmės yra tiek natūralios, tokios kaip kopų ardymas audrų metu, kopų apžėlimas kerpėmis ir kita susiveriančia augalija, tiek ir antropogeninės – kopų destrukcija vaikščiojant jomis, vaisiakūnių sutrypimas. Dėl šio mažo grybo ir daugelio kitų vos matomų organizmų, kiekvienas žingsnis saugomoje teritorijoje turi būti gerai apgalvotas“, – komentuoja parko specialistai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją