Rudeninis dirvožemio įdirbimas padeda išpurenti žemę, augalus apsaugoti nuo patogenų ir paruošti dirvą kitų metų pasėliams. Šios svarbios priemonės taip pat apima kovą su piktžolėmis ir kenkėjais. Maža to, kiekvienais metais labai svarbu papildyti per vasarą iš dirvos išsiurbtų maistinių medžiagų kiekį ir ją praturtinti organinėmis medžiagomis. Kodėl gi žemę geriausia įdirbti būtent rudenį? O gi tam, kad organinės medžiagos per žiemą būtų išskaidytos, o augalų ligos ir kenkėjai nesutrukdytų laiku pradėti naujo sėjos sezono.

Gilus rdeninis dirvos perkasimas

Šiuo klausimu vieningos nuomonės neturi net labiausiai patyrę ūkininkai. Gilus perkasimas iš esmės aeruoja dirvožemį. Trumpuoju laikotarpiu tai užtikrina gerai ir tolygiai išpurentą „patalą“ sėkloms, bet ilgainiui padidina dirvožemio tankumą ir sukelia jo eroziją. Smulkesnės žemės dalelės nepraleidžia deguonies, vandens ir šaknų, nes yra tankiau sugulusios už stambesnes daleles. Mažesnes ir lengvesnes dirvožemio daleles taip pat lengviau išnešioja stiprūs vėjai ar liūtys. Taigi, galima ginčytis, ar verta giliai perkasti lysves, ar pasitenkinti tik paviršiniu jų suarimu.

Rudeninis žemės apsaugojimas nuo vabzdžių ir ligų

Kai kurių šeimų (dažniausiai – bulvinių) daržovėms protinga sėjomaina yra svarbesnė už žemės įdirbimą, siekiant jas apsaugoti nuo įvairių patogenų. Ten, kur auginamos genetiškai stabilesnės arba ligoms atsparesnės veislės, jų naudojimas turi didesnį poveikį pasėlių kokybei ir sveikatai nei rudeninis žemės įdirbimas.

Visgi egzistuoja tradicinis požiūris į rudeninę žemdirbystę: dirvos sluoksniai apverčiami, o kenkėjų lėliukės paliekamos sušalti per žiemą. Tad reiktų atsispirti pagundai rudenį pamulčiuoti lysves.

Rudenį sutvarkytus žemės apskritimus aplink vaismedžių kamienus rekomenduojama apdoroti vario turinčiais preparatais ir Bordo skysčiu.

Rudeninė piktžolių prevencija

Piktžolių paplitimas kontroliuojamas įdirbant dirvą arba naudojant herbicidus. Tam tikras piktžolių rūšis, priklausomai nuo jų agresyvumo, išties galima suvaldyti tinkamai paruošus dirvą, bet reikia labai atsargiai rinktis herbicidus toms lysvėms, kuriose planuojate auginti valgomuosius augalus.

Herbicidų griebkitės tik tuomet, kai žemės įdirbimas neduoda norimų rezultatų arba dirvožemis yra linkęs į eroziją. Šios priemonės sunaikina vienmetes ir daugiametes piktžoles, varpinius augalus ir dviskiltes piktžoles. Tokie herbicidai padės net kovojant su Sosnovskio barščiais ir krūmokšniais. Preparatai visiškai išnaikina piktžoles su šaknimis.

Prisimindami klausimą, ar būtina sukasti lysves, nepamirškime, kad galingais kultivatoriais su plačiais peiliais nupjaunamos vienmečių ir daugiamečių piktžolių šaknys, todėl iškyla pavojus, kad jų šakniastiebių dalys pasklis po visą sklypą. Todėl prieš ardami žemę pirmiausia turėtumėte kruopščiai iš jos pašalinti piktžoles.

Koks geriausias laikas rudenį įdirbti žemę, kad ji būtų apsaugota nuo piktžolių? Tai priklauso nuo pastarųjų rūšies. Paprastai rudenį žemė sukasama laikotarpiu nuo derliaus nuėmimo iki dirvos užšalimo.

Ar ugnis padės išnaikinti kenkėjus?

Su kenkėjais nerekomenduojama kovoti ugnimi, o deginti sausą žolę apskritai yra draudžiama. Kaip ten bebūtų, šis metodas yra neveiksmingas, nes temperatūra dirvožemio paviršiuje retai kada susidaro tokia aukšta, kad dėl jos žūtų kenkėjai. Maža to, liepsnos sunaikina augalų liekanas ir organines medžiagas ir pakenkia žolėje gyvenantiems gyvūnams bei paukščiams. Be to, pasėlių likučių naikinimas gali sukelti dirvožemio eroziją. Ugnis gali ypač pakenkti naudingiesiems vabzdžiams. Įsidėmėkite, kad liepsnos negali sunaikinti sveikų kenkėjų lervų ir lėliukių, kurios žiemoja žemiau viršutinio dirvos sluoksnio!

Rudeninis žemės tręšimas

Kaip sužinoti, ar jūsų sklypo dirvožemyje netrūksta maistinių medžiagų, kad augalai galėtų duoti puikų derlių? Jeigu niekada nedarėte dirvožemio turimo, rekomenduojame atlikti bent paprastą žemės tyrimą. Dirvožemio tyrimų paslaugas teikia ne viena valstybinė ir privati įmonė. Pagrindinio tyrimo metu paprastai nustatomas fosforo, kalio ir organinių medžiagų kiekis žemėje, taip pat dirvožemio pH lygis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją