Neša svarbią žinią

„Nacionalinio judumo iššūkio“ organizatoriai sako, kad pagrindinis jo tikslas – skatinti gyventojų aktyvumą ir darnų judumą. Į iššūkį įsitraukę žmonės kviečiami daugiau vaikščioti bei rinktis aplinkai draugiškesnius keliavimo būdus. Taip visi drauge ne tik galime pasirūpinti savo sveikata ir gera savijauta, bet ir kurti žalesnę Lietuvą.

„Su kiekvienu nuvažiuotu kilometru į aplinką išmetame vidutiniškai apie 180 gramų CO2. Šį kiekį apdirbti įdarbiname net penkis suaugusius medžius. Tad su kiekvienu nueitu ar dviračiu nuvažiuotu kilometru reikšmingai mažiname savo paliekamą CO2 pėdsaką ir stipriai prisidedame prie taršos mažinimo. Be to, nauda iškeisti automobilį į vaikščiojimą ar važiavimą dviračiu – dviguba, nes taip pasirūpiname ir gera savijauta, sveikata bei nuotaika“, – šypsosi viena iš idėjos sumanytojų, programėlės „#walk15“ įkūrėja ir vadovė Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė.

Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė

Praėjusiais metais prisijungti prie iššūkio kvietė LR Prezidentūra ir mobilioji programėlė „#walk15“. Šiemet pasirūpinti fizine ir emocine sveikata bei šalies ateitimi skatina ir „Tvari Lietuva“. „Ši partnerystė mums itin artima. Labai džiaugiamės, kad šis ypatingą žinią nešantis projektas skleis bendrą ir visiems aktualią žalios Lietuvos kūrimo idėją“, – sako V. Musvydaitė-Vilčiauskė.

Jai antrina ir „Tvarios Lietuvos“ vadovė Rugilė Matusevičiūtė. Pasak jos, „Tvari Lietuva“ ne tik organizuoja iniciatyvas, bet ir stengiasi vienyti bei viešinti jau egzistuojančius projektus. Todėl komanda džiaugiasi galėdama visuomenę informuoti ir apie „Nacionalinį judumo iššūkį“ bei drauge skatinti naudotis tvariausia transporto priemone – kojomis.

„Tyrimai rodo, jog tik maža dalis gyventojų tvarumą sieja su darniu judėjimu, nors tai yra vienas svarbiausių tvarumo aspektų. Taršus transportas yra vienas pagrindinių klimato krizės ir sveikatai pavojingos oro taršos sukėlėjų. Tačiau prie šios problemos sprendimo prisidėti galime kiekvienas iš mūsų – tereikia bent keletą kartų per savaitę automobilį iškeisti į viešąjį transportą, kelionę pėsčiomis ar dviračiu“, – mintimis dalijasi „Tvarios Lietuvos“ vadovė.

Rugilė Matusevičiūtė

Prisijungti gali kiekvienas

„Nacionalinio judumo iššūkio“ iniciatoriai pasakoja, kad jį sudaro šeši programėlėje „#walk15“ inicijuoti žingsnių iššūkiai, skirti aukštosioms mokykloms, mokykloms, bendruomenėms, miestams, užsienio lietuviams ir organizacijoms.

Organizatoriai prisimena, kad pirmaisiais metais per du mėnesius iššūkyje spėjo sudalyvauti net 91 proc. šalies miestų, 573 mokyklos, 38 aukštosios ugdymo įstaigos, 650 organizacijų, 125 šalies bendruomenės ir 55 užsienio lietuvių bendruomenės. Dalyviams iš viso pasaulio pavyko net 106 kartus apeiti Žemės rutulį ir taip sutapyti per 700 tonų CO2 emisijų.

Šiemet prie „Nacionalinio judumo iššūkio“ prisijungę žmonės savo rezultatus galės sekti ir projekto „Tvari Lietuva“ svetainėje. Čia bus galima pamatyti, kuris miestas bei mokykla pirmauja ir yra nuėję daugiausiai žingsnių.

„Nacionalinis judumo iššūkis yra puikus būdas pakviesti žmones judėti tvariau ir sveikiau, o kartu ir dalyvauti draugiškose rungtynėse tarp miestų ir mokyklų. Galbūt kartais gyventojams pristinga noro ir jėgų atsisakyti taršaus automobilio, tačiau kai kiekvienu žingsniu atstovauji savo miestą ar mokyklą – motyvacijos atsiranda daugiau“, – tikina R. Matusevičiūtė.

„Nacionalinio judumo iššūkis“ startuoja rugsėjo 16 d. Prisijungti prie visų šešių iššūkių galima parsisiuntus arba įsijungus nemokamą vaikščiojimo programėlę „#walk15“. Skiltyje „Iššūkiai“ pasirinkite norimą „Nacionalinio judumo iššūkio“ ikona pažymėtą žingsnių iššūkį ir paspaudę „Prisijungti“ prisidėkite prie tūkstančių aktyvių Lietuvos gyventojų.

Susipažinti su visomis projekto „Tvari Lietuva“ naujienomis galite ČIA. Daugiau apie „Nacionalinį judumo iššūkį“ skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją