Teiginiai


Šveicarijoje pasirodė plakatas, kuriuo raginama skųsti kaimynus, jei šie gyvenamosiose patalpose palaiko daugiau nei 19 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Daugiau nei leistina besišildantiems asmenims teks sumokėti 200 frankų (maždaug 208 eurų) baudą. Tokių priemonių imamasi, siekiant stabdyti karą Ukrainoje (žinutės socialiniuose tinkluose pavyzdys ČIA).

Verdiktas


Socialiniuose tinkluose paviešintas plakatas yra klastotė, o jos autorius – nežinomas. Šveicarijos vyriausybė paskelbė apie ketinimą įvesti keturių žingsnių energijos išteklių taupymo planą, tačiau šis planas vis dar svarstomas, o konsultacijos vyks iki rugsėjo 23 d., todėl nėra aišku, ar planas bus patvirtintas. Net jei taupymo nurodymai įsigalios, juose nenumatomos baudos gyventojams. Tik pajutus gamtinių dujų stygių ir situacijai einant blogyn ketinama biuruose ir bendrojo naudojimo patalpose sumažinti temperatūrą iki 19 laipsnių pagal Celsijų. Jei ir šie apribojimai neduotų rezultato, tik tuomet taupymo priemonės galėtų tiesiogiai paliesti Šveicarijos gyventojus.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose paviešintas atvaizdas, kuriame vaizduojama telefonu kalbanti moteris. Ant jo paliktas užrašas vokiečių kalba, raginantis kreiptis į Federalinę tarnyba visus, pastebėjusius, kad kaimynai ar kiti asmenys patalpose palaiko daugiau nei 19 laipsnių Celsijaus temperatūrą bei nurodoma, jog daugiau besišildantiems teks sumokėti 200 frankų vertės baudą. Viršuje kairėje plakato pusėje paliktas logotipas nurodo, jog ši informacija skirta Šveicarijos gyventojams.

Plakatas akimirksniu įžiebė diskusijas socialiniuose tinkluose apie valstybės vykdomas drakoniškas priemones bei svarstymus, kokiu būdu ketinama išmatuoti, ar žmogus tikrai šildėsi daugiau, nei leistina 19 laipsnių Celsijaus temperatūra, mat oro temperatūra patalpoje priklauso ne tik nuo šildymo įrenginių parodymų, bet ir nuo žmonių skaičiaus, naudojamų elektros ir kitų prietaisų kiekio, pasaulio krypties, į kurią nukreipti langai ir pan. komentaruose taip pat klausiama, kokią naudą duos tokios priemonės, abejojama, kad jomis pavyks sustabdyti karą Ukrainoje.

Visi šie svarstymai įgyja visai kitą prasmę žinant, kad paviešintas plakatas tėra klastotė.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką rezultatuose matoma vienintelė to paties plakato kopija. Ja buvo pasidalinta rusiškame socialiniame tinkle „Vkontakte“. Nukopijavus ant plakato esančius užrašus paieška veda į Šveicarijos naujienų portalo blick.ch straipsnį, kuriame taip pat konstatuojama, kad plakatas – netikras, apie suklastotą atvaizdą jau įspėtos Šveicarijos tarnybos, o atvaizdo, sukėlusio ažiotažą socialiniuose tinkluose, autorius vis dar yra nustatinėjamas.

Rugsėjo 13 d. Šveicarijos transliuotojų korporacijos tarptautinio padalinio SWI swissinfo.ch interneto svetainėje, kurioje skelbiami nepriklausomi reportažai aktualiomis su Šveicarija susijusiomis temomis, taip pat pasirodė straipsnis, kuriame plačiau paaiškinama apie raginimus gyventojams šią žiemą taupyti šilumą.

Straipsnį įkvėpė socialinėje erdvėje pasklidę gandai, esą daugiau nei 19 laipsnių temperatūrą palaikantys šveicarai bus ne tik baudžiami piniginėmis baudomis, bet ir patirs realią grėsmę sėsti į kalėjimą. Šiuos gandus išprovokavo sensacijų siekiantys straipsniai žiniasklaidoje, kuriuose netinkamai interpretuotos valstybės siūlomos taupymo priemonės.

Šiuo metu Šveicarijoje siūlomas keturių pakopų taupymo planas, skirtas tam atvejui, jei šalyje dėl įtemptos geopolitinės padėties Europoje pritrūktų gamtinių dujų, tačiau šis pasiūlymas vis dar svarstomas ir kol kas nėra priimtas.

Paskutinę rugpjūčio dieną Šveicarijos vyriausybė šalyje pradėjo informacinę kampaniją pavadinimu „Energijos trūksta, nešvaistykime jos“ ir suformavo Energijos taupymo aljansą. Su nerimu stebint geopolitinę padėtį regione ir Rusijos vykdomą energetinį šantažą sukurtas keturių žingsnių taupymo plano juodraštis, kurį susiję asmenys turi laiko įvertinti iki rugsėjo 22 d.

Šiuo planu numatoma raginti gyventojus taupyti energiją, jei kritiniu atveju jos pritrūktų, tačiau jame nėra kalbama apie baudas ar, juo labiau, įkalinimo bausmes. Įgyvendinant pirmąjį plano žingsnį, jei šis bus patvirtintas, gyventojai būtų raginami taupyti energiją, pavyzdžiui, sumažinant temperatūrą, tačiau konkretesni nurodymai būtų aktyvuoti tik matant prastėjančią situaciją ir sparčiai senkančias dujų atsargas. Tik trečiuoju taupymo plano žingsniu nurodoma siekti, kad vartotojai patalpose palaikytų 19 laipsnių Celsijaus temperatūrą, tačiau ši sąlygą galiotų tik tose patalpose, kurios yra apšildomos dujomis, be to, pirmiausia temperatūra būtų sumažinama bendrųjų reikmių patalpose ir biuruose ir tik vėliau, stebint situaciją, šis taupymo žingsnis apimtų gyvenamąsias patalpas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją