Rusija antradienį paskelbė, kad po susirėmimų, per kuriuos žuvo mažiausiai 100 abiejų šalių karių, ji susitarė dėl paliaubų. Tačiau dabar Baku ir Jerevanas kaltina vienas kitą paliaubų pažeidimu. Trečiadienį Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad „priešas atnaujino savo puolimą naudodamas artileriją, minosvaidžius ir didelio kalibro šaunamuosius ginklus Jermuko ir Verino Šoržos kryptimis“ pasienyje.

„Nepaisant aiškios tarptautinės bendruomenės reakcijos į susidariusią situaciją, iš tikrųjų Azerbaidžano karinė politinė vadovybė tęsia agresijos veiksmus prieš suverenią Armėnijos teritoriją, puldama tiek karinę, tiek civilinę infrastruktūrą“, sakoma pranešime.

Vėlų antradienį Azerbaidžano gynybos ministerija pareiškė, kad Armėnijos pajėgos „pažeidė paliaubas (...) ir iš minosvaidžių bei artilerijos apšaudė azerbaidžaniečių pozicijas netoli Kelbečero ir Lačino“.

Karo veiksmai Kalnų Karabache atsinaujino artimiausiai Jerevano sąjungininkei Maskvai, po 2020 m. karo dislokavusiai regione tūkstančius taikdarių, patiriant suglumimą dėl šešis mėnesius trunkančios savo invazijos į Ukrainą.

Armėnija kreipėsi pagalbos į pasaulio lyderius, Europos Sąjunga, JAV, Prancūzija, Rusija, Iranas ir Turkija pareiškė susirūpinimą dėl eskalacijos ir ragino nutraukti kovas.

Dėl ginčytino Kalnų Karabacho regiono, Azerbaidžano armėnų gyvenamo anklavo, kaimyninės valstybės kariavo jau du karus – praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį ir 2020 metais. Per pusantro mėnesio trukusias kovas 2020 m. rudenį žuvo daugiau nei 6500 abiejų šalių karių, jos baigėsi Rusijos tarpininkautomis paliaubomis. Pagal susitarimą Armėnija perleido daugybę dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, Maskva dislokavo maždaug 2000 Rusijos taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.

Per ES tarpininkautas derybas Briuselyje gegužės ir balandžio mėnesiais Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas susitarė „paspartinti diskusijas“ dėl būsimos taikos sutarties.

Kalnų Karabacho etniniai armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano, kai 1991 m. subyrėjo Sovietų Sąjunga. Kilęs konfliktas pareikalavo iš viso maždaug 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją