Organizatoriai kviečia registruotis tiek moksleivius, tiek ir suaugusius ar net aplinkosaugos sektoriaus ekspertus – visi jie turės galimybę pademonstruoti žinias savo kategorijoje ir laimėti prizus. Laikydami egzaminą gyventojai žinias galės patikrinti klimato kaitos, atliekų tvarkymo, gyvosios gamtos, energetikos, žiedinės ekonomikos ir Europos žaliojo kurso temose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Klausimus ruošia kompetentinga ekspertų komisija

Kiekvienai iš dalyvių kategorijų klausimus formuoja daugiau nei 20–ies aplinkosaugos ekspertų komisija, kurią sudaro atstovai iš nevyriausybinio, verslo ir valstybinio sektorių, tarp jų – Aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis, klimato kaitos ekspertas Silvestras Dikčius, aplinkosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas Giedrius Bučas ir kiti.

Organizatorių teigimu, šiuo egzaminu siekiama ne tik patikrinti gyventojų žinias, įvertinti visuomenės ekologinį raštingumą, bet ir sudominti aplinkosaugos temomis platesnę visuomenės dalį.

„Tai bus pirmasis tokio tipo ir masto aplinkosauginio švietimo renginys Lietuvoje. Nusprendėme organizuoti visiems prieinamą nuotolinį egzaminą, tikėdami, kad tokiu būdu pritrauksime ne tik aplinkosaugos entuziastus, bet ir tą visuomenės dalį, kuri šiomis temomis domisi rečiau.

Egzaminą laikyti kviesime kiekvieną – nuo moksleivio iki senjoro, nuo ką tik sužinojusio apie klimato kaitą iki aplinkosaugos eksperto. Esame tikri, kad dalyvaudami šiame egzamine dalyviai ne tik pasitikrins žinias, bet ir įgis naujų kompetencijų, kurios padės didinti bendrą Lietuvos gyventojų aplinkosauginį raštingumą“, – sako vienas iš egzamino organizatorių, Žaliosios politikos instituto vadovas Remigijus Lapinskas.

 Remigijus Lapinskas

Projektą įgyvendinti padedančios Nyderlandų Karalystės Ambasados Lietuvoje atstovas Peter Zwart tiki, kad šalių bendradarbiavimas kuriant Nacionalinį aplinkosaugos egzaminą bus gera galimybė pasidalinti gerosiomis aplinkosauginio švietimo praktikomis.

„Tai puikus būdas stiprinti mūsų šalių bendradarbiavimą, didinti abiejų valstybių gyventojų aplinkosauginį raštingumą ir skleisti tvarumo idėjas. Nyderlanduose aplinkosauginis švietimas yra prioritetinė tema ne tik dėl to, kad klimato kaitos sukeltas jūros lygio kilimas yra tiesioginė grėsmė mūsų šaliai ir jos gyventojams, bet ir todėl, kad mūsų visuomenė puikiai suvokia, jog privalome drauge ruoštis tvaresnei ateičiai.

Sprendžiame klimato kaitos problemas tarptautiniu ir Europos Sąjungos lygmeniu, tačiau taip pat svarbu dalintis patirtimi ir daugiau dėmesio skirti šiems klausimams nacionaliniu lygiu. Todėl džiaugiamės galėdami padėti Žaliosios politikos institutui įgyvendinti šią iniciatyvą, pasidalinti savo patirtimi ir pasimokyti iš Lietuvos gyventojų“, – teigia Peter Zwart.

Kviečia egzaminui ruoštis jau dabar

Nors egzaminas vyks spalio 24 d., dalyviai kviečiami registruotis jau dabar. Iš anksto užsiregistravusių dalyvių pašto dėžutes visą vasarą pasieks naudinga informacija ir patarimai, kaip geriau pasiruošti egzaminui. Geriausiai egzamine pasirodę dalyviai bus apdovanoti prizais specialioje egzamino laureatų apdovanojimo ceremonijoje, kurią planuojama rengti Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje rezidencijoje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją