Sviedinius ir raketas Rusija perka iš Šiaurės Korėjos

Vakarų sankcijų veikiama Rusija iš Šiaurės Korėjos perka artilerijos sviedinių ir raketų. Apie tai rašo laikraštis „The New York Times“, remdamasis neseniai išslaptinta amerikiečių žvalgybos informacija.

Šie pirkimai rodo, kad Jungtinių Valstijų ir Europos įvestos sankcijos ir eksporto kontrolė kenkia Maskvos galimybėms gauti atsargų savo kariuomenei, laikraštis cituoja du JAV vyriausybės atstovus.

Sprogimai Charkive

Prieš karą išpuoselėti Charkivo priemiesčiai po pusės metų trunkančio karo, ir ypač po šios savaitės naktį atskridusios rusų raketos, virto griuvėsių zona. Labiausiai nukentėjo tie namai, kurie atsidūrė prie tos vietos, kur raketa pataikė.

„Iš Rusijos Belgorodo srities į Charkivo miesto rajoną buvo paleista raketa S–300. Tyrėjai ir prokurorai sugebėjo nustatyti ginklo rūšį pagal žymėjimą ir raketos liekanas“, – kalbėjo Charkivo prokuratūros atstovas Dmytro Chubenko.

Raketos startą iš kaimyninės Belgorodo srities nufilmavo patys rusai. Ir po minutės Charkivo priemiesčius sukrėtė galingas sprogimas.

„Sprogimo parametrai yra standartiniai šio tipo raketoms – duobė maždaug apie 8 metrų skersmens ir pusketvirto metro gylio. Šiuo atveju duobė yra iki pusės užpildyta vandeniu todėl sunku nustatyti tikrą gylį“, – teigė Charkivo policijos išminuotojų vadovas Volodymyr Bezruk.

Per sprogimą nukentėjo trys žmonės, juos skubiai išvežė į ligoninę. Vietos gyventojai nuo pat ryto pradėjo tvarkyti suniokotus pastatus. Namuose neliko sveikų langų, bet yra ir kitokių skeveldrų – iš rusiško metalo.

„Galite pažiūrėti, kas praskriejo pro mano galvą – pro viena langą įlėkė ir išlėkė per kitą, išilgai viso namo. Neliko nei stogo, nei vartų, nei durų, nei sandėlio neliko“, – rankoje laikydama raketos nuolaužą kalbėjo ukrainietė.

Panaši ir kaimynų padėtis – čia iš viso smarkiai nukentėjo apie 10 namų.

„Gulėjau ant sofos ir žiūrėjau televizorių, staiga kažkas pabiro, aš nieko nesupratau. Sprogimo iš karto neišgirdau. Bet kai pažiro stiklai, iš karto pasigirdo ir garsas“, – sakė kita vietos gyventoja.

Raketa S–300 iš tikrųjų yra priešlėktuvinis ir priešraketinis ginklas. Bet pritrūkę raketų „žemė–žemė“, rusai skubiai perdaro raketas „žemė–oras“. O šių senų S–300 Rusijos pajėgos turi labai daug ir jomis gali taikytis į žemę.

Pačiame Charkivo centre rusai pataikė tiesiai į gyvenamą namą ir smarkiai jį apgadino. Ten iš griuvėsių antradienį pavyko ištraukti tris gyvus žmones. Rusai panaudojo ir daugiau tolimojo nuotolio raketų, kad pasiektų taikinius esančius ir šalies gilumoje. Antradienio naktį ukrainiečiams pavyko numušti 4 iš 5 tokių raketų. Bet viena sugebėjo padegi degalų saugyklą.

Zelenskis vėl perspėja

Dėl tokių bombardavimų faktiškai per visus pusę metų, kiek trunka karas, Kyjivas nuolat perspėja pasaulį dėl Vladimiro Putino raketinio terorizmo. Taip pat ir dėl didžiausios Europoje Zaporižios atominės elektrinės, kurią okupavę rusų kariai kelia pavojų ne tik Europai, bet ir visam pasauliui.

Volodymyras Zelenskis

Rusai vis dėl to įsileido TATENA misiją į jėgainę ir Ukraina tikisi, kad dabar visam pasauliui bus aiškiau – ką ten daro rusai.

„Tikiuosi, kad TATENA misijos išvados bus objektyvios. Ypač po to, kai dėl dar vieno provokacinio Rusijos apšaudymo buvo pažeista paskutinė elektros perdavimo linija, jungianti elektrinę su Ukrainos elektros sistema. Tai jau antras kartas, kai dėl Rusijos provokacijos Zaporižios atominėje, elektrinė vėl buvo per žingsnį nuo radiacinės katastrofos“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pagal naujausius pranešimus, pirminėse TATENA inspektorių išvadose aiškiai pasakyta, kad aplink atominę jėgainę būtinai reikia sukurti saugumo zoną, kad elektrinės fizinis saugumas nebūtų pažeistas. Tam nedelsiant reikia pradėti tarptautines konsultacijas.

Išvadose pabrėžiama, kad tokie incidentai, kai per apšaudymus buvo pažeista atidirbusio branduolinio kuro saugykla, gali sukelti rimtą branduolinę avariją.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: