Ukrainos šiaurės rytuose Charkivo kryptimi į orą išlėkė dar vienas okupantų sandėlis. Sprogo su visa amunicija viduje. Ukrainos kariai visais frontais stumia įsibrovėlių rusų pajėgas. Pietinėje Chersono srityje veržiasi pirmyn, rytuose – atgavo teritoriją kairiajame Siverskio Donecko upės krante. Ir JAV karo analitikai pripažįsta – ukrainiečių kontrpuolimas su galinga pažanga.

Ukrainos kariai sako, kad yra svarbus efektyvumas ir, be abejo, taktika.

„Reikia staigiai palikti pozicijas iš kurių šaudėme. Nes yra nemenka tikimybė, jog mus pamatė ir gali atlėkti atsakas. Todėl pozicijas kaitaliojame“, – pasakojo vienas Ukrainos gynėjas.

„Svarbu, kad daug priešo atsargų – mažoje lokacijoje. Taip galima pridaryti nemažai nuostolių, netgi puolant mažomis grupėmis“, – tikino kitas.

O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą patikino – laisvė vėl grįš į Krymą.

„Tikiu, kad į Krymą vėl sugrįš Ukrainos vėliava ir laisvas gyvenimas. Mes išlaisvinsime visą savo žemę ir žmones“, – tikino Ukrainos vadovas.

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis nuvyko į Briuselį, kelionę jis pradėjo vizitu Europos Parlamente, kur susitiko su įvairių politinių grupių vadovais. Europos Parlamento (EP) pirmininkė Roberta Metsola patarė jam būti politiškai kietam.

Ir ES sudarė dar vieną susitarimą su Ukraina dėl papildomos 500 milijonų eurų paramos: būstui, švietimui ir žemės ūkiui. Ukrainos premjeras sekmadienį lankėsi Berlyne, kur Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui pateikė siūlymų – kaip palengvinti tankų „Leopard“ pristatymą Ukrainai.

Paklaustas, ar tikisi, kad koviniai tanka galop bus pristatyti, jis atsakė esąs optimistas. Nes modernių mašinų ypač reikia mūšio lauke.

O Kremlius ruošiasi pseudo–referendumams: vaikams veda propagandos pamokas rusų kalba. Eilės driekiasi užgrobtame Lysyčanske tiesiog prie duonos.

Tarptautinės branduolinės energijos agentūros misija paliko Zaporižios atominę elektrinę. Stotyje liko du inspektoriai, kurie ir toliau stebės situaciją, laukiama, kada organizacija pateiks išvadas.

O Rusija į Krymą toliau siunčia karinės technikos kolonas. Bet ukrainiečiai rodo, kas iš jos liks – metalo laužas. Toks kalnas jau auga Chersone.

Ir Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas prakalbo apie tariamus „geros valios“ gestus – Maskva, neva, gali kalbėtis su Kyjivu, bet vien apie tai, kaip šis ketina įvykdyti rusų iškeltas sąlygas.

O Kremliaus kritikai siūlo taip baigti V. Putino intrigas.

„Tik V. Putino likvidacija užtikrins stabilias ir pigias dujas. Jis visiškai niekas, pripūstas dujų. Ir tas dujas iš jo reikia išleisti“, – teigė Kremliaus kritikas Aleksandras Nevzorovas.

Savo ruožtu JAV atsargos generolas Benas Hodgesas sako, kad karas Ukrainoje gali atnešti pokyčių Rusijoje. Anot jo, ten jau dvelkia pabaigos pradžia – Rusijos deimperializacija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: