Dviejų tyrimų rezultatai rodo, kad žuvys laikosi stebėtinai gerai, antradienį agentūrai dpa sakė Brandenburgo-Berlyno valstybinės žuvininkystės asociacijos generalinis direktorius Larsas Dettmannas.

Kartu su Leibnico gėlųjų vandenų ekologijos ir vidaus vandenų žuvininkystės institutu L. Dettmannas neseniai buvo nuvykęs į upės atkarpą netoli Frankfurto prie Oderio miesto ir padėjo stebėti žuvų populiaciją.

„Oderis akivaizdžiai atsigauna. Galima pamatyti gyvų midijų, sraigių ir gyvybingų žuvų“, – sakė jis agentūrai dpa.

Rugpjūčio pradžioje iš upės buvo ištraukta tonos negyvų žuvų.
Vokietijos aplinkos ministrė Steffi Lemke pirmadienį pareiškė, kad ekologinę katastrofą galėjo sukelti keli šimtai cheminių medžiagų, tačiau tiksli nelaimės priežastis vis dar neaiški.

Ekspertai mano, kad pagrindinė priežastis yra didelis upės druskingumas, taip pat mažas vandens kiekis, aukšta temperatūra ir nuodingų dumblių rūšis.

Pasak L. Dettmanno, prieš 11 dienų atlikto pirmojo tyrimo metu tarp 550 stebėtų sveikų žuvų aptikta 14 rūšių, įskaitant ešerius, lydekas ir raudonakius akmenyninius ešerius. Pastarieji yra labai jautri žuvų rūšis, sakė jis.

Antrasis mėginių ėmimas šią savaitę taip pat parodė šviesesnį vaizdą, tačiau duomenys vis dar tiriami.

Tuo tarpu Oderio upės vanduo, pasak L. Dettmano, pakilo maždaug metru. „Oderis atsigauna, tačiau prireiks ne vienerių metų, kol užgis tai, kas buvo sugadinta“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją