Stebint nykstančią mūsų ekosistemą, esame priversti tausoti aplinką ir žemės išteklius. Idėjų ir išradimų, galinčių paversti mūsų miestus tvaresniais ir ekologiškesniais, šiai dienai netrūksta, tačiau stokodami resursų ir kompetencijų, vėluojame įgyvendinti žaliųjų miestų idėjas.

Didėjant miestų populiacijai, susiduriame su daugybe iššūkių. Didžiausias jų, neabejotinai, yra klimato kaita. Vidutinė temperatūra kasmet kyla, žalieji plotai mažėja, transporto priemonių skaičius didėja – visa tai blogina oro kokybę ir daro negrįžtamą žalą mūsų sveikatai bei aplinkai.

Darnaus ateities žaliojo miesto tikslas – spręsti socialinius, ekonominius ir aplinkos poveikio miestui klausimus, pasitelkiant išsamų miesto valdymo planavimą. Pastatai, kuriems energiją tiekia saulės elektrinės, žaliosios erdvės, sodai ir daugiau dviratininkų nei automobilių – tai tik keletas pavyzdžių, kaip miestai gali tapti tvarūs ir žali.

Vis tik žaliojo miesto projektavimas reikalauja daugiadisciplininio požiūrio. Juk kiekvieno miesto gamta yra dinamiška, jie skiriasi masteliais, dydžiais, gyventojų tankumu ir kitais kriterijais. Todėl įgyvendinant tvaraus miesto idėjas, būtina atkreipti dėmesį į ekonominių struktūrų naudojimą, ekonomikos augimo skatinimą, skurdo mažinimą, aplinkos apsaugą ir socialinių paslaugų teikimą.

Idealiame žaliajame mieste oro ir triukšmo tarša būtų kur kas mažesnė, stiprėtų harmonija bendruomenėse, pigesnės viešojo transporto sistemos skatintų atsisakyti automobilių, o aukščiausios klasės kanalizacijos ir sanitarijos sistemos prisidėtų prie gyventojų sveikatos gerinimo. Tvaraus ir žalio miesto idėja siūlo gyvenimą tylesnėje, saugesnėje, švaresnėje ir sveikesnėje aplinkoje.

8 žingsniai link žalesnės kasdienybės

Tausoti aplinką bet kokia kaina – kiekvieno atsakomybė, o to pasiekti galime mažindami energijos sąnaudas ir optimaliai naudodami gamtos išteklius. Skaitmeninės automatikos ir energijos valdymo įmonė „Schneider Electric“, dirbanti su efektyviomis energijos panaudojimo strategijomis ir siekianti užtikrinti pažangą ir tvarumą visiems, pateikia 8 dėmesio vertus sprendimus, leidžiančius įgyvendinti žaliųjų miestų idėją.

1. Bendradarbiavimas

Bet kokia problema gali būti išspręsta, jei jos sprendime dalyvauja ne pavieniai asmenys ar organizacijos, o visa bendruomenė. Tik kolektyvinė visuomenės sąmonė gali padėti išryškinti spragas ir duoti veiksmingų ir savalaikių rezultatų. Kuo daugiau idėjų problemų sprendimui pateikiama, tuo didesnė tikimybė atrasti aukso viduriuką, naudingą ir žmogui, ir gamtai.

2. Atnaujinta ekonomika

Siekiant sukurti tvarų miestą, būtina finansinė ir ekonominė strategija, kuria įtikinamai būtų pagrįstos investicijos į tvarumą. Taip pat reikėtų atsižvelgti į didesnį darbo vietų kūrimą, nusikalstamumo ir nelygybės mažinimą bei sveikatos priežiūros sistemos gerinimą.

3. Tinklo kūrimas

Savarankiškai miestui tapti tvariu yra sudėtinga, todėl ne mažiau svarbu semtis patirties iš panašius tikslus sau keliančių kitų miestų, dalintis inovacijomis, laimėjimais. Veiksmingi metodai gali būti sėkmingai pritaikomi skirtingose srityse ir vietovėse – ar tai būtų didžiausi pasaulio miestai, ar atokiausi kampeliai.

4. Mokymasis

Norint imtis tokių didelių projektų ir pokyčių, kurie neštų esminę naudą, žmonės turi būti tinkamai apmokyti. Tik suprantantis problemas ir apmokytas asmuo gali taikyti naujausius metodus ir šiuolaikines technologijas, todėl būtina investuoti į edukaciją, didinti žinių prieinamumą, technologijų plėtrą.

5. Daugiau vaikščiojimo ir važiavimo dviračiu

Transporto spūstys tampa didele problema didmiesčių gyventojams. Asmeninių transporto priemonių, tokių kaip automobiliai, motociklai ir kt., naudojimas yra pagrindinė oro taršos priežastis. Važinėjimas dviračiu ir vaikščiojimas pėsčiomis ne tik padeda sumažinti oro taršą, bet ir taupo išteklius bei skatina fizinį aktyvumą, taip didinant naudą ne tik gamtai, bet ir pačiam žmogui.

6. Elektromobilių infrastruktūros kūrimas

Ne elektromobilių kaina, o galimybės patogiai jais naudotis dažniausiai atgraso žmones nuo šios ekologiškos transporto priemonės. Įkrovimo taškų didinimas leistų gyventojams lengviau naudotis elektromobiliais, o galėjimas palikti juos bet kurioje miesto vietoje atvertų daugiau galimybių platesniam šių transporto priemonių naudojimui nuomos tikslais.

7. Idėjų ieškojimas visuomenėje

Kadangi visos diskusijos apie tvaraus pasaulio kūrimą epicentre yra žmonės, ypatingai svarbu atkreipti dėmesį ir į jų novatoriškas idėjas. Net jei idėja prieš dešimtmetį atrodė utopinė, tai nereiškia, kad šiandien ji yra neįgyvendinama. Žmonės – geriausi pasaulio architektai.

8. Daugiau laisvės gamtai

Miestuose tiesiog privalo likti vietos gamtai. Natūralioms ir pusiau natūralioms erdvėms įrengti reikėtų skirti kur kas daugiau plotų nei yra skiriama šiandien. Tokiu būdu gerėtų biologinė įvairovė, oro kokybė, mažėtų tarša. Be to, gyventojai taip pat turėtų būti skatinami auginti augalus savo terasose, kiemuose ar net ant stogų.