Papildyta: vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė spaudos konferencijoje teigė, kad 13.40 val. gaisras buvo likviduotas.


Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimas Bradūnas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vakar vakare Kauno mieste kilusio gaisro pavojingų atliekų perdirbimo įmonėje „Žalvaris“, praneša prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato bei Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Kauno valdybos ikiteisminio tyrimo pareigūnų grupei. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai. Tyrimą, siekiant nustatyti žalą žmonėms bei aplinkai, pradėjo ir Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įmonėje „Žalvaris“ kilusio gaisro plotas apėmė daugiau nei 10 tūkstančių kvadratinių metrų. Jo metu degė trijuose gamybiniuose cechuose esančios atliekos – panaudoti tepalai, polietilenas, plastikas, kitos atliekos.

Dėl galimai pažeistų teisės aktų nustatytos aplinkos apsaugos, statinių, kuriuose saugomos pavojingos medžiagos, priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimų galėjo būti padaryta didelė žala žmonėms ir gamtinei aplinkai. Kauno apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 2 dalį.

Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti gaisro kilmės priežastis, padarytą žalos dydį bei asmenis, kurių veiksmai, arba priešingai – neveikimas, tiesiogiai sietinas su kilusiu gaisru ir jo pasekmėmis.

Dirba gausios gelbėtojų pajėgos

Bendruoju pagalbos telefonu apie įvykį pranešta 21.53 val. Nurodyta, kad gaisras kilo Palemono gatvėje esančioje pavojingųjų atliekų tvarkymu užsiimančioje įmonėje.

Į įvykio vietą buvo išsiųstos gausios gelbėtojų pajėgos: dirbo net 45 ugniagesiai (Kauno PGV ugniagesiai ir dar 10 pareigūnų iš Vilniaus PGV, Šiaulių PGV ir Elektrėnų PGT), atvyko 10 gaisrinių autocisternų, 3 automobiliniai keltuvai, cheminių gelbėjimo darbų automobilis, iš Šiaulių atvažiavo štabo konteineris ir konteinerinis automobilis su putokšliu, iš Vilniaus – krovininis automobilis su putokšliu ir konteinerinis automobilis su gaisrinėmis žarnomis ir siurbline stotimi.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad 3.10 val. gaisras buvo lokalizuotas.

Eismas vis dar uždaryta

Kauno policija informavo, kad ketvirtadienį apie 22 val. dėl didžiulio gaisro pareigūnai buvo uždarė Palemono gatvę. Pasirodo, kad eismas vis dar yra uždarytas ir penktadienio rytą. Policija teigė, kad automobiliai buvo nukreipiami važiuoti šalia esančia gatve.

Teigiama, kad įvykio vietoje dirbo du policijos ekipažai.

Anot policijos atstovės spaudai, naktį įvykio vietoje viešąją tvarką užtikrinę pareigūnai nesusidūrė su incidentais.


Degė labai didelis plotas

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad buvo pranešta, jog Palemono gatvėje, UAB „Žalvaris“, cecho viduje dega šiukšlės, žmonių nėra. Patikslinus informaciją paaiškėjo, kad dega didelis plotas, o ugnis plinta. 22.01 val. pirmieji atvyko Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosios komandos ugniagesiai. 22.04 val. buvo paskelbtas 3-iasis pajėgų išsiuntimo numeris (PIN), 22.14 val. – 4 PIN, 22.20 val. – aukščiausias 5 PIN.

Gaisravietėje, 10 tūkst. kv. m plote, degė senos antrinių žaliavų pakuotės, įvairūs tepalai talpyklose, dirbo 2 įmonės autokrautuvai, kurie nukėlė senus pabėgius, kad būtų galima pasiekti gaisro židinį.

Bendrovės pagrindinį pastatą sudaro gamybiniai cechai ir administracinis pastatas. Ugnis siautėjo pusėje pastato ir apėmė visus 3 cechus.

22.16 val. apie gaisrą buvo informuotas Aplinkos apsaugos departamentas, Lietuvos Respublikos Vyriausybės Grėsmių valdymo ir krizių prevencijos grupė, sušauktas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento OC.

23.13 val., įvertinus, kad įmonėje saugomos ne tik degios, bet ir pavojingos medžiagos, PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus budėtojai išsiuntė trumpąjį perspėjimo pranešimą į mobiliuosius telefonus Kauno miesto gyventojams, esantiems 5 km spinduliu nuo gaisro židinio apie padidėjusią oro taršą.

Kauno miesto savivaldybės oro kokybės stebėsenos duomenimis, stebimi rodikliai neviršija nustatytų ribinių verčių. Visame mieste stebimas azoto oksidų padidėjimas (vidutinis užterštumas), taip pat O3 padidėjimas.

Aplinkosaugininkai vertins žalą

Po gaisro UAB „Žalvaris“ veiklavietėje aplinkosaugininkai vertins žalą aplinkai, rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime.

Dėl ketvirtadienį vakare kilusio gaisro pavojingų atliekų tvarkymo įmonėje „Žalvaris“ Kaune Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėjo gyventojus, kad galima oro tarša, todėl reikėtų vengti būti lauke ir patartina užsidaryti langus.

Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus Giedriaus Kadziausko teigimu, aplinkosaugininkai jau pradėjo tyrimą.

„Taip pat svarbu pabrėžti, kad įmonėms, tvarkančioms atliekas, ypač pavojingas, yra skiriamas prioritetinis aplinkosaugininkų dėmesys. Neplaninis UAB „Žalvaris“ veiklavietės patikrinimas buvo pradėtas birželį. Planinį patikrinimą buvome numatę lapkritį. Bet, esant tokiai situacijai, jį pradėjome iškart“, – sakė AAD vadovas.

Preliminariais duomenimis, įmonėje degė panaudoti tepalai, automobiliniai tepalų filtrai, polietilenas, plastikas, elektronikos detalės, popierius ir kt.

„Nuoširdžiai dėkojame ugniagesiams už operatyvią reakciją ir profesionalumą. Situacija buvo tikrai sudėtinga ir darbas, kurį šiąnakt nuveikė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, vertas didelės pagarbos“, – sakė G. Kadziauskas.

Į gaisravietę buvo iškviesta ir Aplinkos apsaugos agentūros mobilioji oro taršos stotis, kurios matavimų pagrindu bus konkrečiai įvertintas oro taršos Kauno mieste mastas ir artimiausiu metu teikiamos konkrečios rekomendacijos gyventojams.

Rekomendacijos gyventojams, kaip elgtis padidėjus oro taršai:
1. kuo daugiau laiko praleisti uždarose patalpose;
2. vėdinant patalpas, langus ar orlaides uždengti drėgnu audeklu;
3. saugoti kvėpavimo takus, pridengiant juos marlės kauke (raiščiu), vatos ir marlės kauke (raiščiu) ar respiratoriumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją