Europos lengvosios atletikos čempionato disko metimo finale penktadienį triumfavo Lietuvos supertalentas M. Alekna, sujaukęs slovėno planus priešpaskutiniu bandymu, kuriuo užfiksavo naują pirmenybių rekordą – 69,78 m. K. Čehas (68,28 m) liko su sidabro medaliu, o britas Lawrence Okoye netikėtai laimėjo bronzą (67,14).

19-metis Europos čempionato debiutantas ir jauniausias disko metimo varžybų dalyvis netrūko dėmesio po triumfo rato aplink stadioną su Lietuvos vėliava ant pečių. Jis šypsojosi kalbėdamas apie iš pirmos vietos išstumtą favoritą iš Slovėnijos. „Kitais metais jis bus piktesnis, norės atsiimti tą pergalę, bet aš taip lengvai nepasiduosiu“, – sakė M. Alekna.

– Kokios emocijos supratus, kad esi Europos čempionas?

– Tų emocijų dar reikės palaukti. Buvau labai laimingas ir tos emocijos net sustiprės, kai nuslūgs varžybų jaudulys. Esu labai laimingas

– Atrodė, kad rezultatai krenta visų dalyvių, o pačiam pavyko penktuoju bandymu pasiekti geriausią rezultatą. Turėjote rezervų?

– Buvau pasiruošęs kiekvienam bandymui ir bandžiau apšilti, kad kūnas neatšaltų. Pirmais bandymais gal buvau kiek susijaudinęs, įsitempęs, nepavyko padaryti visko, ką galiu, bet žinojau, kad galiu šiandien mesti toli ir pavyko penktu bandymu viską įvykdyti. Buvau atsipalaidavęs, nieko negalvojau, girdėjau fanų palaikymą, tai irgi prisidėjo – pavyko pasiekti tikslą.

– Ar šeimos nariai buvo čia, olimpiniame stadione?

– Taip, atvyko visa šeima – tėtis, mama, sesė, brolis. Už tai esu jiems dėkingas.

– Pavyko susimojuoti?

– Ne, bet jaučiau tą jų palaikymą, žinojau, kad jie yra stadione ir tai man labai padėjo.

– Pagerinote Europos čempionatų rekordą – kiek tai davė geros energijos?

– Prieš čempionatą net nežinojau to rekordą, galvojau, kad jis yra aukštesnis, bet apie tą rekordą ne tiek galvojau, kiek apie pačią pergalę.

– Ramu buvo, kai penktas bandymas švystelėjo patį į pirmą poziciją? Ar dar jautei nerimą, kad ne viskas baigta?

– Aišku, buvo nerimo. K. Čehas gali mesti 70-71 m. Žinojau, kad gali tai padaryti, bet jam nepavyko, nesusitvarkė su spaudimu. Kitais metais jis bus piktesnis, norės atsiimti tą pergalę, bet aš taip lengvai nepasiduosiu.

– Tarp jūsų ir K. Čeho prasideda savotiška konkurencija?

– Manau, kad labai gerai, jog turiu lygiavertį konkurentą. Aišku, yra Danielis Stahlis, Simonas Petterssonas ir Andrius Gudžius. Jie irgi labai stiprūs atletai. Tai mus visus stumia į priekį. Anksčiau gal buvo mažiau tos konkurencijos, tai sportininkai mažiau treniruodavosi, buvo labiau atsipalaidavę, o dabar reikia laikytis disciplinos, atiduoti viską, ką gali varžybose. Manau, tai kilstelės disko metimo lygį ir gali kristi dar daugiau rekordų.

– Visada atrodote ramus išore, bet sakote, kad jaudinotės?

– Jaudinausi, bet pasaulio čempionate jaudulys buvo daug didesnis. Ten buvo pirmos tos varžybos mano. Dabar jis buvo toks, kuris padeda – sukyla adrenalinas. Tik reikia mokėti tą jaudulį išnaudoti. Jei tai pavyksta padaryti, krenta rekordai.

– 2002 metais jūsų tėtis Virgilijus šiame Miuncheno olimpiniame stadione laimėjo Europos čempionato sidabro medalį. Galima sakyti, kad esate žingsniu toliau už tėtį?

– Aplenkiau tik viename stadione, dar daug liko. Yra, kur tobulėti.

Tiek M. Alekna, tiek A. Gudžius į Europos čempionatą atvyko jau būdami vienais iš favoritų. Prieš mėnesį Judžine (JAV) vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Alekna iškovojo sidabro medalį, o A. Gudžius pasidabino bronza.

Abu lietuvius aplenkė tik pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristijanas Čechas, šį sezoną pasiekęs asmeninį rekordą – 71,27 m.

Šį sezoną it meteoras į disko metikų elitą įskriejęs legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus vasarą yra pasiekęs ir geriausią asmeninį rezultatą – 69,81 m. A. Gudžiaus asmeninis rekordas yra 69,59 m, o šį sezoną jis toliausiai metė panašiai – 69,39 m.

Pasaulio rekordas nuo 1986 metų nesikeičia – vokietis Jurgenas Schultas tuomet diską nusviedė 74,08 m.

Geriausi Lietuvos disko metikų pasirodymai Europos čempionatuose

1986 metai, Štutgartas: 1 vieta – Romas Ubartas 67,08 m

1986 metai, Štutgartas: 3 vieta – Vaclovas Kidykas 66,32 m

1998 metai, Budapeštas: 3 vieta – Virgilijus Alekna 66,46 m

2002 metai, Miunchenas: 2 vieta – Virgilijus Alekna 66,62 m

2006 metai, Geteborgas: 1 vieta – Virgilijus Alekna 68,87 m

2018 metai, Berlynas: 1 vieta – Andrius Gudžius 68,46 m

Praėjusiame Europos čempionate (2018 metais Berlyne) į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A. Gudžius, bronza – L. Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Lietuvos rinktinė ir rezultatai Miunchene:

AtletasRungtisRezultatasVieta
Andrius Gudžiusdisko metimas65,406
Mykolas Aleknadisko metimas69,781
Liveta Jasiūnaitėieties metimas
Modesta Morauskaitė400 m51,70 sek.13
Loreta Kančytėmaratonas2:41:1538
Arturas Mastianica20 km sp. ėjimas
Arturas Mastianica35 km sp. ėjimas2:46:0917
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas
Juozas Baikštysšuoliai į aukštį217 cm14
Jogailė Petrokaitėšuoliai į tolį6,37 m14
Aina Grikšaitėtrišuolis13,62 m15
Dovilė Kiltytrišuolis13,2712
Ieva Zarankaitėdisko metimas56,85 m14
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštį178 cm19
Gediminas Truskauskas200 m21,05 sek.22
Greta Karinauskaitė3000 m kl. bėg.9:55.1118
Gabija Galvydytė800 m2:03,9222
Simas Bertašius1500 m3:40,1915
Ignas Brasevičiusmaratonas2:25:2557
Remigijus Kančysmaratonasnebaigė-
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją