„Įtariama, kad du Rusijos naikintuvai MiG-31 pažeidė Suomijos oro erdvę Suomijos įlankoje, prie Porvo“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Suomių oro pajėgos surengė „operatyvinio skrydžio misiją“ orlaiviams identifikuoti, nurodė institucija ir pridūrė, kad šalies sienos apsaugos tarnyba pradėjo „preliminarų tyrimą“.

Incidentas įvyko 9 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku ir truko apie dvi minutes, kol lėktuvai įveikė maždaug 1 km atstumą vakarų kryptimi, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Gynybos ministerijos atstovas.

Suomija turi 1 340 km ilgio bendrą sieną su Rusija ir po Antrojo pasaulinio karo neprisijungė prie Vakarų gynybinio aljanso, bijodama išprovokuoti savo rytinę kaimynę. Tačiau vasario 24 dieną Rusijos pradėta invazija į Ukrainą paskatino Suomijos visuomenėje milžinišką paramos stojimui į JAV vadovaujamą Aljansą pliūpsnį.

Suomijos saugumo ir žvalgybos tarnyba (SUPO) gegužę įspėjo, kad „Rusija turi noro“ daryti įtaką Suomijos paraiškos dėl narystės NATO teikimo procesui ir kad „galima laukti įvairių bandymų tai daryti“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją