Delfi N. Pareigytė-Rukaitienė šypsodamasi pasakojo, kad jos gyvenime iš tiesų tarsi įvyko lūžis. Anksčiau daugiausia įmonių renginius vedusi moteris dabar nevengia paimti mikrofono į rankas ir jaunavedžių vestuvėse. Vis dėlto pravesti tokią šventę Nijolė sakė ilgai delsusi, o tai lėmė jos nemaloni vaikystės patirtis.

„Nuo vaikystės turiu prastų atsiminimų, susijusių su vestuvėmis. Kiek jose teko dalyvauti, mano tėvai visada būdavo piršliai. Tėtį nuolat „kardavo“. Tokia baisi asociacija. Per vestuves verkdavau, nes buvo baisu dėl tėčio. Jis dingdavo, neva jo niekas nerasdavo. Toks košmaras. Todėl vestuvės vaikystėje atrodydavo labai prastas reikalas“, – dabar juokdamasi prisiminė atlikėja.

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė / Monte Melli nuotr.

Tačiau prieš bene ketverius metus renginių organizatorė Inga Budrienė įkalbėjo N. Pareigytę-Rukaitienę pravesti vestuves jos draugės dukrai. Anot pašnekovės, gavusi tokį pasiūlymą ji dvejojo, nežinojo, nuo ko reikėtų pradėti, tačiau galiausiai ryžosi priimti pasiūlytą iššūkį.

„Ji mane įkalbėjo, sakė, kad padės, visą laiką bus šalia. Pamenu, vestuvės vyko labai gražiame ir prabangiame Kauno restorane. Tik prasidėjus šventei, visi pasveikino jaunuosius, liudininkai tarė žodį. Atėjo laikas pirmajam tostui. Aš stoviu, žiūriu į svečius, o I. Budrienė šnabžda į ausį: „Nijole, sakyk, kad keliame taures, nes pirmas tostas“. Pasimečiau, paklausiau, apie ką ji kalba. Inga toliau sako: „Tostas pirmas, sakyk, kad keliame taures su aukso dulkėmis, sveikinkime jaunuosius su jų meile, santuoka, linkėkime ilgų ir gražių metų“. Praėjo kokios penkios minutės, kol supratau, kad reikia pasakyti įžanginį žodį. Tokia buvo pirma mano vestuvių vedėjos patirtis“, – šypsodamasi Delfi pasakojo žinoma moteris.

Vis dėlto ir šios vestuvės nesužavėjo N. Pareigytės-Rukaitienės, o po jų sulaukusi jaunavedžių skambučių, vis atsisakydavo vesti jų šventes.

„Tik po kurio laiko pagalvojau, gal būtų visai smagu, nes dabar vestuvių formatas pasikeitė. Dabar tai tiesiog smagi šventė, vakarėlis. Taip ir pradėjau jas vesti, o dabar skaičiuoju bene ketvirtus metus“, – pasakojo žinoma moteris.

N. Pareigytė-Rukaitienė teigė pastebėjusi, kad kurį laiką jaunavedžiai atsisakydavo tradicinių papročių, tačiau dabar, panašu, jie vėl sugrįžta į vestuvių šventes. Vedėjai pasirūpina, kad šeimos būtų pasitiktos su duona ir druska, perduodamas šeimos židinys.

„Jei tėveliai sutinka, jaunavedžiams suorganizuojame nedidelį siurprizą. Į vieną taurę pilame degtinę, į kitą – vandenį. Tuomet jaunieji nežinodami pasirenka savo taurę. Vienas turi išgerti degtinę, kitas vandenį. Sakoma, kad tas, kuris pasirinko degtinę, bus šeimos galva. Manau, tai sugalvojo šiuolaikiniai vestuvių vedėjai, nesu girdėjusi tokio seno papročio“, – juokdamasi pasakojo pašnekovė.

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė

Anot jos, vestuvių vedėjo darbas reikalauja nemažai laiko ir pastangų. Pati N. Pareigytė-Rukaitienė neturi biuro, asistentų, scenarijų kūrėjų, todėl viską daro pati. Kartais nespėja fiziškai susitikti su jaunaisiais.

„Žinoma, kai kurie dėl to nusimena, nes nori pasimatyti, bet labai stengiuosi palaikyti komunikaciją. Jaunieji žino, kad gali man skambinti bet kada. Būna, kartais atrašinėju ir paskambinu po renginių, net 1 ar 12.30 val. nakties. Toks betarpiškas bendravimas vyksta bene visą parą. Stengiuosi rodyti dėmesį“, – teigė žinoma moteris.

Tiesa, tokia komunikacija su šventę užsakiusiais žmonėmis reikalauja ne tik daug laiko, bet ir fizinio pasiruošimo. N. Pareigytė-Rukaitienė teigė, kad su jaunaisiais kartais tenka kalbėtis ir porą valandų, reikia išmanyti, kaip tinkamai jiems parodyti reikalingą dėmesį.

„Dabar, kai jau esu pakankamai tame įgudusi, turiu nemažai patirties, padedu jauniesiems susidėlioti mintis, užvedu juos ant kūrybiško kelio, jie patys man sudiktuoja ir pasako, kokie lūkesčiai ir kuo aš jiems galiu padėti, kokias tradicijas paliksime, o ko atsisakysime.

Kai išsiaiškinu lūkesčius, pasidarau šventės „griaučius“, juos apipinu žaidimais, savo dainomis, turiu specialią solo programą. Žinoma, darome pertraukas. Manau, kad svečiai turi pailsėti nuo vedėjo, pabendrauti, nes vestuvės – renginys, kada susitinka dvi atskiros šeimos, giminės, jie turi palaikyti ryšį“, – atskleidė žinoma moteris.

Anot N. Pareigytės-Rukaitienės, pirmas susitikimas su jaunaisiais įvyksta, kai jie užsako vedėją. Tuomet jie susibendrauja, pasišneka, aptaria detales. O likus mėnesiui iki šventės pora dar kartą viską aptaria su vedėju.

„Tačiau mažos konsultacijos vyksta beveik visus metus. Paprasčiau, kai su poromis dirba vestuvių planuotojas“, – Delfi sakė pašnekovė.

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė / gita.photography nuotr.

Atlikėja teigė, kad paprašyta jaunavedžių neatsisako ir organizacinių šventės darbų, todėl dažnai tenka komunikuoti su vestuvėse pasirodančiais atlikėjais ar grupėmis, sodybų savininkais ir maisto tiekėjais.

„Esu labai rami visais klausimais, nejaučiu dėl to jokio streso. Nėra neišsprendžiamų situacijų. Visada yra išeitis, o panika niekada nepadeda, į viską reikia žvelgti pozityviai. Užtenka jaunųjų nerimo, juk jiems ta diena būna tikrai labai sudėtinga, daugelis būna, kad vakare pailsta, todėl šventės pabaigoje reikia raginti, kad sukauptų visas jėgas, iki galo išgyventų tą dieną.

Juk svarbiausia, kad šventėje visi sveiki, tėveliai ir draugai kartu, žmonės atvažiuoja su gera nuotaika, nusiteikę švęsti, manau, kad niekas to negali sugadinti. Tiesa, yra buvę konfliktų, bet, kai žmonės užima vedėjai, jie nepadaugina. Pastebiu, kad nebeliko ir butelių ant stalo, todėl nebekyla ir konfliktų. Labai norėtųsi paraginti žmones, kad samdytų barmenus, nes tada šventė būna stilinga“, – šypsojosi pašnekovė.

Po pravestų švenčių N. Pareigytė-Rukaitienė pasakojo labai dažnai gaunanti įvairių teigiamų komentarų, jaunieji siunčia padėkos padėkos dovanas, rašo žinutes, su kai kuriais ji net palaiko ryšį: kartas nuo karto pasimato koncertuose, susirašo žinutėmis.

„O dabar socialiniai tinklai bendravimą padaro dar lengvesnį. Esu labai dėkinga visiems, kad mane pasirenka, pasitiki, negaunu jokių priekaištų, nepasitenkinimo. Manau, man gyvenime sekas, bet ir pati labai daug atiduodu širdies. Ypatingai tokiame vasaros maratone būna, kad atsikeliu ryte pavargusi, bet išvažiuoju į šventę, iš svečių pasisemiu daug geros energijos“, – pasakojo N. Pareigytė-Rukaitienė.

Paklausta, kuri veikla – koncertai su grupe „69 Danguje“ ar renginių vedimas teikia daugiau džiaugsmo, žinoma moteris sako, kad šios dvi veiklos yra labai skirtingos, sunkiai ir sulyginamos.

„Kai kalbu su merginomis sakau, kad man koncertai prilygsta meditacijai, vakarėliui, susitikimui su geriausiomis draugėmis. Renginiai – be proto sudėtingas dalykas, nes iki jų turi daug pasiruošti, būti skyręs tam labai nemažai savo laiko. Būna, kad atidirbi dvylika ir daugiau valandų su trumpomis pertraukėlėmis, per kurias toliau ruošiesi šventėms. Labai sudėtinga, labai pavargstu, bet išmiegu ir toliau einu“, – pozityvumo neslėpė atlikėja.

Prieš metus Nijolė prisipažino vedusi daugiau nei keturiasdešimties porų vestuvių, o šiemet numano, kad skaičius bus dar didesnis. Ir nors atrodo, kad būtų ganėtinai sudėtinga derinti savo laisvalaikį ir tokį įtemptą grafiką, Delfi N. Pareigytė-Rukaitienė sako visą savo laisvą laiką skirianti šeimai. Anot jos, sudėtinga, bet viskas įmanoma.

„Šeima jau pripratusi, žino, kad taip yra, bet kai turiu laisvas dienas, bandau iš paskutiniųjų susiimti, skirti laiko vyrui ir dukrai. Tuomet važiuojame pramogauti. Žinoma, norėtųsi geriau lovoje pragulėti, ramiai knygą paskaityti ar pabūti gamtoje, bet turi tą duoklę atiduoti“, – šypsojosi moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją