Tiekėjų paaiškinimus ir vartotojų komentarus pateikiame žemiau, tačiau situacijos kontekstą reziumuoti galime taip:

Liepos garantinio tiekimo sąskaita apskaičiuojama prie birželio rinkos kainos pridėjus 25 proc. antkainį. Biržos plano liepos sąskaita skaičiuojama naudojant liepos rinkos kainą – ji, palyginti su birželiu, augo net 37 proc.

Kadangi garantinio tiekimo kaina mėnesį „vėluoja“, jau dabar aišku, kad klientų sąskaitos už rugpjūtį bus išties aukštos (plačiau apie tai – čia).

Situaciją apie gautas sąskaitas „Delfi“ pakomentavo vartotojai (vardai pakeisti, redakcijai žinomi, visos kainos, sąskaitos nurodytos su valstybės 9 centų kompensacija, nebent įvardyta kitaip – red.).

Marina birželio pabaigoje pasirinko biržos planą. Už liepą, suvartojusi maždaug 190 kWh vienoje laiko zonoje, ji gavo 76 eurų sąskaitą. Pasirinkusi garantinį tiekimą, už liepą – jeigu lyginame būtent su liepa – ji būtų gavusi 66 eurų sąskaitą. Jos tarifas buvo 39 centai. Garantinio tiekimo tarifas liepą – 34,1 cento.

„Konsultavausi su ekonomistais, sekiau biržos kainas ir analizavau draugų, patekusių į pirmą etapą, sąskaitas. Buvau nusprendusi – arba garantinis, arba birža. Norėjau vieną mėnesį išbandyti garantinį tiekimą ir toliau spręsti, ką daryti, bet visi mano surinkti duomenys ir analitikų kalbos lyg ir rodė, jog pasirinkus biržą vidutinė kaina po kompensacijos neturėtų viršyti 0,24 euro“, – teigia moteris.

„Pamatyta sąskaita tikrai šokiravo, o dar labiau nusivyliau, jog neatsilaikiau ir nepasirinkau garantinio tiekimo, kuris liepos mėnesį pasirodė pigesnis nei nepriklausomas, net su antkainiu“, – svarstė ji.

Sąskaita už energiją, asociatyvi nuotr.

Ji dabar galvoja ir apie fiksuotą kainą, bet su kuo trumpesniu terminu ar neterminuotą. Ateityje svarsto apie saulės jėgainės nuomą arba įsirengimą.

„Žiemos metu, kada elektros išnaudojam dvigubai daugiau, sąskaita tikrai gali sudaryti finansinių sunkumų. Taigi vis dėlto tikslas – ateityje įsigyti savo saulės elektrinę“, – sakė Marina.

Eglė sako jaučiasi apgauta: „Reikėjo rinktis garantinį arba fiksuotą kainą keleriems metams. Bet visi žadėjo „palankiausią“ rinkos kainą.“

Jos atveju,kalbant apie kitą tiekėją, suvartojimas buvo 200 kWh vienoje laiko zonoje su 38 centų tarifu. Sąskaita siekė 76 eurus. Pasirinkus garantinį būtų 68 eurai.

Socialiniuose tinkluose pasipiktinimo balsų dėl sąskaitų yra ir daugiau.

Kreipėmės į rinkoje veikiančius tiekėjus, kai kurie sutiko išdėstyti savo požiūrį išsamiau.

„Vertinant mūsų klientų liepos mėnesio sąskaitas, beveik visais atvejais garantinis tiekimas buvo brangesnis nei pasirinktas biržos planas. Nes garantinio tiekimo kaina skaičiuojama pritaikant 25 proc. rinkos kainos dedamąją, o kadangi tiekėjo paslaugų dalis sudaro dažnai iki 8 proc. viso tarifo, skirtumas tarp šių kainų bus visada apie 20 proc.“, – teigia „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Anot jo, bet kokiu atveju, bendrovė šiuo metu savo klientams nerekomenduoja rinktis biržos plano.

Tiekėjo „Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis pabrėžia, kad garantinio tiekimo kaina yra skaičiuojama pagal praeito mėnesio biržos kainą, ne pagal einamojo. O nepriklausomų tiekėjų biržos planų kainos skaičiuojamos pagal einamojo, todėl yra vieno mėnesio atsilikimas.

„Taigi, garantinio tiekimo vartotojai už liepos elektrą mokėjo pagal birželį biržoje buvusias kainas, o mūsų biržos planų klientai už liepos elektrą mokėjo pagal liepą buvusias kainas. Elektros biržoje birželį kaina buvo gerokai žemesnė nei liepos, todėl lyginti liepos mėn. sąskaitas nėra logiška, taip lygindami realios situacijos nepamatysime“, – sako V. Juraitis.

Anot jo, reikėtų lyginti garantinio tiekimo liepos sąskaitas, kurios buvo apskaičiuotos pagal birželio kainas biržoje, su klientų birželio sąskaitomis, kurios irgi buvo apskaičiuotos pagal birželio kainas biržoje.

Jis pateikė kainas, už kurias bendrovė tiekė elektrą biržos planų vartotojams, neturintiems automatizuotos apskaitos: birželio mėnesį kompensacijos dar nebuvo taikomos, kaina buvo 36 centai už kWh, o liepą – 47,2 cento prieš kompensaciją ir 38,2 cento už kWh po kompensacijos.

Jeigu lyginsime, kaip siūloma, pastarąsias liepos biržos plano kainas su rugpjūčio garantinio tiekimo tarifais (kurie apskaičiuoti būtent pagal liepos biržos kainą), matysime, kad garantinis tiekimas bus brangesnis – 55,5 cento prieš kompensaciją ir 46,5 cento už kWh po kompensacijos.

Igničio“ atstovė Laura Beganskienė taip pat pabrėžia, kad garantinio tiekimo kaina už liepą yra apskaičiuojama pagal praėjusio birželio mėnesio biržos kainos vidurkį ir prie jos pridedamas 1,25 koeficientas. Nepriklausomi tiekėjai už su birža susietus planus taiko einamojo (šiuo atveju liepos) mėnesio biržos kainą.

Birželio pabaigoje vartotojams patarimų pateikė ir valstybės institucijos, jos, be kita ko, rekomendavo rinktis fiksuotą kainą, kuo mažesnės trukmės sutartį.

Gyventojai gali išsirinkti iš šešių tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Perlas energija“, „Birštono elektra“, „EGTO energija“. Pastarieji trys siūlo tik biržos planus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)