Jo auklėtiniai trečiadienį Kaune 76:61 įveikė suomius, kurie taip pat rikiuoja pajėgas prieš artėjančias Senojo žemyno pirmenybes.

Pirmą kartą šią vasarą rinktinės marškinėlius užsivilko Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, Suomijos gretose vis dar nebuvo NBA rungtyniaujančio Lauri Markkaneno, trūko ir Sasu Salino.

Milžiniška persvara priekinėje linijoje leido šeimininkams komfortabiliai pirmauti visas rungtynes, kurių nemažą dalį K. Maksvytis mėgino abu savo NBA bokštus viename penkete.

Naujasis rinktinės kapitonas J. Valančiūnas (8 taškai, 6 atkovoti kamuoliai) ir D. Sabonis (10 taškų, 6 atkovoti kamuoliai) kartu žaidė beveik 14 min., per kurias lietuviai buvo pranašesni už varžovus bendru santykiu 24:14.

„Įvedus į žaidimą naujus žmones ir derinius, šiek tiek nukentėjo kokybė, bet didžiausią persvarą susikūrėme tada, kai žaidė starto penketas. Teko kitaip išsidėstyti aikštėje, dažniau siųsti kamuolį po krepšiu, buvo mažiau įkirtimų. Ne viską pavyko išpildyti, bet manau, jog mano mintį žaidėjai suprato – kitose rungtynėse kokybės bus daugiau.

Taip pat turėjome reaguoti, kai varžovai išleido iš toli metantį aukštaūgį – jei atvirai, tokiai gynybos opcijai mes net nebuvome ruošęsi. Bet gerai, kad pasitreniravome dabar, nes, pavyzdžiui, slovėnai irgi turi tokių žaidėjų“, – NBA aukštaūgių tandemo efektyvumą vertino K. Maksvytis.

Su J. Valančiūnu ir D. Saboniu starto penkete mačą pradėjo Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis ir Marius Grigonis. K. Maksvytis neslėpė dar turintis neatsakytų klausimų, kurie partneriai geriau dera prie vidurio puolėjų dueto – panašiai atletiški ar, priešingai, lengvesni ir greitesni.

Trečiadienio mačui treneris nusprendė neregistruoti Kristupo Žemaičio, Mindaugo Kuzminsko, Gyčio Masiulio ir Lauryno Biručio, bet teigė, jog visi jie turės dar vieną progą pasirodyti ketvirtadienį Vilniuje, kuomet komandos antrą kartą išbandys jėgas.

Po šios akistatos K. Maksvytis bus pasiruošęs padėkoti už darbą stovykloje pirmiesiems kandidatams – vienam arba dviem.

„Kažkiek sutrumpinsime sąrašą po antrojo mačo su Suomija, tad pirmi atsisveikinimai – rytoj. Bet 14 ar 15 žaidėjų norėsime turėti treniruotėse ir vėliau“, – sakė 45-erių specialistas.

Tiesa, M. Kuzminskui savo progos dar reikės palaukti. Iki šiol ant parketo nepasirodžiusį puolėją vis dar stabdo kojos trauma.

„Visi šiek tiek perdegėme. Mindaugas bandė pradėti treniruotis porą dienų anksčiau nei derėjo nesilaikydamas protokolo. Noras – didelis, bet kol kas sportuoti jis negali, pajuto spazmą kojoje. Dabar jau esame pasiruošę laukti, kol Mindaugas išgis iki galo, neskubinsime. Nerimo nėra, bet nebenorime daryti klaidų, tad lauksime ir tikrai jam duosime šansą“, – žadėjo K. Maksvytis.


Treneris pakartojo vertinantis M. Kuzminską už universalumą, bet palankiai atsiliepė ir apie tiesioginį jo konkurentą Eigirdą Žukauską, kuris trečiadienį pasižymėjo 8 taškais. Tiesa, K. Maksvytis pastarąjį labiau regi lengvojo krašto puolėjo pozicijoje.

Tuo metu Tomui Dimšai prieš suomius teko parungtyniauti ir įžaidėju – rinktinės strategui patiko jei ne auklėtinio puolimas, tai bent jau gynyba.

„Į čempionatą turėsime vežtis tris įžaidėjus arba du bei dar combo krepšininką, galintį rungtyniauti dviejose pozicijose. Todėl ir norėjau Tomą išbandyti kitame amplua. Jis – aukštas, gerai spaudė varžovą su kamuoliu, gerai gynėsi prieš Petteri Koponeną – iš dalies dėl jo ir pristabdėme varžovų tritaškius. Gal puolime nepasižymėjo, bet gynyboje turbūt matėte jo darbą“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Naudos jis teigė matantis ir iš trečiojo komandos vidurio puolėjo Martyno Echodo pastangų.

„Jis duoda energijos, gal dėl jos pertekliaus kartais net kvailai prasižengia ne laiku. Bet Martynas – kitoks „centras“, jam būnant aikštėje galime naudoti kelias skirtingas gynybos sistemas, esame kažkiek mobilesni. Tad jis visai neblogai įsipaišo“, – analizavo rinktinės vairininkas.

K. Maksvytis taip pat vylėsi, jog kitame susitikime suomiai pasitelks ir šįkart rezerve paliktus žaidėjus.

„Manau, rytoj suomių sudėtis bus jau stipresnė, bent jau taip spėjame. Norisi vis stipresnių varžovų, kad įsivertintume savo lygį ir išbandytume save sunkiais momentais“, – pažymėjo treneris.

Rungtynes „Žalgirio“ arenoje stebėjo 4,6 tūkst. žiūrovų, tarp kurių buvo ir Arvydas Sabonis su visa savo šeima.

Repeticijas prieš rugsėjo 1 d. startuojantį Europos čempionatą lietuviai pradėjo praėjusią savaitę ir du kartus įveikė Estiją (84:70 bei 90:88).

Likęs rinktinės kontrolinių rungtynių tvarkaraštis

  • rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija;
  • rugpjūčio 16 d. (Gran Kanarijoje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių lauks FIBA 2023 metų pasaulio čempionato atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Visas rinktinės kandidatų šešioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“
Eigirdas Žukauskas„Wolves“
Donatas TarolisOradijos CSM
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisKauno „Žalgiris“
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“
Kristupas Žemaitis„Wolves“
Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“
Rokas Jokubaitis„Barcelona“
Tomas DimšaKauno „Žalgiris“


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją