Vilniaus ir Šilalės rajonuose – nauji kariniai miesteliai

Krašto apsaugos ministerija išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame paskelbė apie Lietuvoje planuojamus dar tris karinius miestelius, kuriuos statys viešuosius konkursus laimėjusios dvi vienos didžiausių Lietuvos NT bendrovių „Eika“ ir „Darnu Group“. Bendrovės „Delfi būstas“ sutiko pateikti daugiau informacijos apie planuojamus projektus.

„Darnu Group“ pateiktame komentare teigiama, kad bendrovei priklausanti įmonė „Salvinta“ liepos mėnesį jau gavo statybos leidimą pirmajam iš trijų būsimų karinių miestelių. Jis bus statomas pajūryje, Šilalės rajone. Tiesa, „Darnu Group“ priklausanti įmonė statys ir antrą karinį miestelį Vilniaus rajone, Rokantiškėse. Sutartys pasirašytos 15 metų laikotarpiui – iš jų projektavimui ir statybai skirtas dviejų su puse metų laikotarpis, o 12,5 metų laikotarpis numatytas infrastruktūrai prižiūrėti ir aptarnauti. Numatomas Pajūrio karinio miestelio plotas – 9,47 ha, Rokantiškių – 17,7 ha.

Naujų karinių miestelių Lietuvoje statybos

„Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė sako, kad laikotarpis, duotas miestelių statybai nėra didelis, tačiau bendrovė pasiryžusi suspėti projektus įgyvendinti.

„Tiek šis karinis miestelis Pajūryje, tiek ir antrasis mums statyti patikėtas miestelis Rokantiškėse, šalia Vilniaus, yra itin Lietuvai svarbūs strateginiai objektai, ypač dabartinės geopolitinės situacijos kontekste. Vertiname tokį šalies vadovų pasitikėjimą ir esame pasirengę dėti visas pastangas, kad abu kariniai miesteliai būtų įgyvendinti per suplanuotą ambicingai trumpą laikotarpį“, – teigia S. Survilaitė-Mekionienė.

Netrukus statybos prasidės ir Šiauliuose

Krašto apsaugos ministerijos pranešime teigiama, kad netrukus prasidės ir trečiojo naujo karinio miestelio (7,8 ha) Šiauliuose statybos, kurias vykdys ,,Eika‘‘ grupės įmonė „Partnerystės projektai keturi“. „Eika“ infrastruktūros departamento direktorius Artūras Klangauskas „Delfi būstas“ komentuoja, kad „Eika įmonių grupė“ viešosios ir privačios partnerystės projektais domisi nuo pat jų atsiradimo pradžios.

„Dalyvavome ne viename viešosios ir privačios partnerystės projektų konkursuose, tačiau Šiaulių karinis dalinys bus pirmasis mūsų įmonių grupės portfelyje, kurį įgyvendinsime, o vėliau dar ir aptarnausime. Toks projektas dar labiau sustiprina „Eika“ siekį turėti kuo plačiau diversifikuotą portfelį vertinant verslo rizikas ir gaunamas pajamas. O įgyta patirtis laimėjus šį konkursą leidžia užtikrinčiau dalyvauti tokiuose konkursuose. Be to, toks projektas atitinka „Eika“ strateginį tikslą kuo plačiau diversifikuoti portfelį vertinant verslo rizikas ir gaunamas pajamas ir taps dar viena įmonių grupės vizitine kortele šalia kitų mūsų jau išplėtotų kompleksinių projektų visoje Lietuvoje“, – paaiškina pašnekovas.

Karinis miestelis Šiauliuose

Tęsiama, kad sklypo paruošimo darbai jau pradėti, bendrovė yra galutiniame statybos leidimo ypatingiems statiniams išėmimo etape. Statybinius darbus planuojama pradėti šį rudenį ir objektą priduoti valdžios subjektui 2024 pirmąjį ketvirtį.

„Kaip ir kiekvienas statybos objektas, šiuo metu susiduriame su tais pačiais iššūkiais: nestabili medžiagų grandinė, sunkiai užfiksuojamos ir besikeičiančios medžiagų, energetikos ir net finansavimo kainos. Tačiau vertindami objekto svarbą visai šaliai, ieškome optimaliausių sprendimų visiems minėtiems iššūkiams ir tikimės, kad objektą naudoti kariuomenės reikmės atiduosime laiku“, – komentuoja A. Klangauskas.

Karinis miestelis Šiauliuose

Didelė infrastruktūra

Visų trijų miestelių statybas planuojama užbaigti 2023 m. pabaigoje – 2024 m. pradžioje. Visuose trijuose naujuose miesteliuose galės dirbti ir tarnauti iki 2,5 tūkst. karių ar krašto apsaugos sistemos civilių darbuotojų.

Kiekvieno naujo karinio miestelio projekte numatyta pastatyti administracinės ir specialiosios paskirties pastatų: kareivines, valgyklą, štabą, medicinos punktus ir kt. Taip pat suplanuota sporto patalpų ir aikščių. Be to, miesteliuose bus statoma ir techninės paskirties pastatų: tai sandėliai, garažai, degalinė, plovykla. Numatyta ir pastogė technikai.

Asociatyvi nuotr.

Miesteliuose turėtų būti įrengtos rikiuotės ir technikos aikštės, automobilių parkavimo vietos, tarp kurių ir specialiai pritaikytos elektromobiliams bei žmonėms su negalia.

Sutartys dėl trijų karinių miestelių statybų pasirašytos pernai sausį. Tąkart Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime buvo teigiama, kad tai yra pirmas kartas, kai objektų vystymas krašto apsaugos sistemoje vykdomas viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu. Bendra visų trijų sutarčių vertė siekia apie 168 mln. eurų.

Daugiau informacijos apie karinius miestelius ir jų projektų vizualus Krašto apsaugos ministerija žada pateikti vėliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją