„Kol kas taip drastiškai kaip kitos Europos šalys tokių didelių planų neturime ir nėra indikacijų, kad būtų radikaliai sutrikdomas įprastinis gyvenimas, nepriklausomai nuo sezono, ar tai būtų ruduo, ar tai būtų žiema“, – penktadienį „Delfi“ televizijai teigė M. Sinkevičius.

LSA prezidentas tvirtina, kad yra pavienių atvejų, kai kalbama apie taupymą gatvių apšvietimo sąskaita, nedegant šviesų apšvietimo atramose tamsiuoju paros metu, bet tai nėra didelė tendencija.

„Galima tą daryti ir kitose savivaldybėse, bet kol kas indikacijų, kad tas būtų daroma masiškai, kitaip tariant, bandoma taupyti elektrą, galbūt šiek tiek ir saugumo sąskaita, kol kas tokių indikacijų nėra“, – sakė jis.

Jonavos meras tikino, kad nereta savivaldybė šilumą gamina biokuro pagrindu ir dėl to šildymo sezono metu problemų kilti neturėtų, tačiau probleminių savivaldybių Lietuvoje yra, o aktualiausia problematika šildymo metu bus Vilniuje.

Vyriausybė yra priėmusi sprendimus, kad 11 šilumos ūkių, veikiančių savivaldybėse, galėtų kritiniu atveju kūrenti ir mazutą šildymo tikslais, bet tai reikėtų vertinti kaip hipotetinę situaciją, nes mazuto deginimas yra visiškai sovietinė atgyvena, reikia ir šildyti mazutą, ir yra didelė tarša dėl mazuto deginimo, tai yra neekologiškas kuras“, – aiškino M. Sinkevičius.

„Daugelis savivaldybių ir savivaldybių šilumos įmonių jau yra pasirūpinusios biokuro žaliavomis, garantiniu dujų tiekimu“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad dėl gresiančios dujų krizės Europos verslui ir vartotojams gali tekti imtis rimtų energijos taupymo priemonių. EK parengtas krizinio plano projektas numato, kad nuo rudens vieši pastatai, biurai ir komercinės paskirties objektai galės būti šildomi ne daugiau kaip iki 19 laipsnių.

„Jei veiksmų imsimės dabar, staigaus dujų nutraukimo poveikį sumažinsime trečdaliu“, – sakoma tekste, kurį gavo naujienų agentūra dpa. Čia pažymima, jog yra „didelė rizika“, kad Rusija šiais metais sustabdys dujų tiekimą į Europą.

Įmonės, kurios gali pakeisti dujas, turėtų sumažinti jų vartojimą, sakoma toliau projekte. Tikslas esą yra apsaugoti pramonę, kuri ypač svarbi tiekimo grandinėms ir konkurencingumui. Ir namų ūkiai raginami savo noru vartoti mažiau. „Kiekvienas gali taupyti dujas, dabar“, – rašo EK.

Jau dabar galiojančios taisyklės numato, kad, pritrūkus dujų, pirmenybė būtų teikiama namų ūkiams ir, pavyzdžiui, ligoninėms. Tačiau tam tikrais atvejais ribojimai galimi ir kai kuriems apsaugotiems vartotojams.

EK duomenimis, Rusija jau yra smarkiai sumažinusi dujų tiekimą. Dabartinis dujų srautas atitinka mažiau nei 30 proc. 2016-2021 metų vidurkio. Tai lėmė istoriškai aukštas energijos kainas ir išaugino infliaciją. Nėra požymių, kad situacija gerėtų. Ji veikiau toliau blogės, pažymi Komisija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją