Tačiau medicina turi gerų žinių.

„Pacientui išmokus prižiūrėti savo odą, suprantant jos siunčiamus signalus, dažniausiai sulaukiama sėkmingų rezultatų,“ – sako gydytoja dermatologė Greta Valančienė.

Gydytoja dermatologė Greta Valančienė

Ragina neužsiimti savigyda

Pasak gydytojos dermatologės, nuo aknės kenčia ne tik paaugliai – ši odos būklė vis dažniau pasireiškia ir suaugusiems. Aknę nuo pavienių bėrimų skiria tai, kad pastarieji yra laikini, o su jais nesunkiai galima tvarkytis ir patiems.

„Esant pavieniams bėrimams, pakanka įprastų odos priežiūros priemonių. Tokie bėrimai greitai išnyksta, todėl su jais nieko papildomai daryti nereikia,“ – teigia G. Valančienė.

Plintant bėrimams, atsirandant pūlinukams, skausmingiems mazgeliams ar paraudimams, gydytoja dermatologė ragina neužsiimti savigyda ir savo odos sveikatą patikėti medikui. Antraip, nekontroliuojama aknė odoje paliks dėmeles ir randus, kuriuos koreguoti daug sunkiau, nei išgydyti pačią aknę.

„Aknei progresuojant, svarbu nedelsti ir neužsiimti savigyda. Be to, kartais pacientai ilgą laiką lankosi pas grožio specialistus, kurie taiko įvairias nemedicinines procedūras, o į gydytoją kreipiasi tik dar labiau pablogėjus situacijai. Tai tikrai liūdina, nes kuo anksčiau kreipiamasi, tuo greičiau pasiekiamas efektas ir užkertamas kelias ligos progresavimui bei komplikacijoms,“ – atvirauja G. Valančienė.

Gydytojo funkcija – ir švietėjiška

Gydytoja svarsto, kad sėkmingai aknės gydymo eigai kelią užkerta žinių apie šią odos būklę stoka ir vis dar gajūs mitai, o pernelyg ilgai uždelsus, prireikia ir sistemiškai veikiančių geriamųjų vaistų.

„Žinoma, didelę įtaką odos būklei turi ir genetika, ir gyvenimo būdas, tačiau ne mažiau lemia ir odos priežiūra. Savo praktikoje pastebiu, kad mokyklose paaugliai nesupažindinami arba per menkai supažindinami su tinkama odos priežiūra ir galimais odos ligų simptomais. Jie laiku nesupranta, kas vyksta su jų kūnu ir nežino, kaip suvaldyti situaciją,“ – pastebi gydytoja dermatologė.

Pasak jos, medikai tuo pat metu atlieka ir švietėjišką funkciją: paaiškina ligos mechanizmus, papasakoja apie odos priežiūrą bei tinkamą mitybą, aptaria galimus gydymo būdus.

„Šiuo metu yra tikrai didelė pasiūla aukštos kokybės odos priežiūros priemonių ir vietinių vaistų, kurie padeda kontroliuoti aknę ir pasiekti labai neblogus rezultatus. Paskyrus tinkamas priemones ir paaiškinus jų naudojimo ypatumus, gerą efektą pasiekiame vos per 2–3 savaites,“ – pasakoja G. Valančienė.

Efektyviam gydymui svarbūs du veiksniai

Gydytoja dermatologė įsitikinusi, kad efektyviam aknės gydymui svarbiausi du veiksniai: prieš pirmą konsultaciją tinkamai atlikti namų darbai ir kantrybė viso gydymo metu.

„Prašau pacientų atsinešti ar nusifotografuoti namuose naudojamas priemones, paklausiu kiek laiko jas naudojo, ar buvo efektas. Ypač svarbu išsiaiškinti, ar naudojamos tarp jaunimo ypač populiarios maskavimo priemonės. Gana dažnai odos priežiūros priemonės būna tinkamos, tačiau ant viršaus tepama visai netinkama, aliejų ar kitų poras kemšančių ingredientų turinti maskuojamoji priemonė. Kartais vien jos atsisakius, odos būklė ženkliai pagerėja,“ – pasakoja gydytoja dermatologė.

Aptarus paciento turimas priemones ir jų naudojimo bei aknės atsiradimo istoriją, atidžiai apžiūrima oda, įvertinamas ligos laipsnis ir sudaromas gydymo planas.

„Pacientai turi kartoti rutininius odos priežiūros ritualus, kurie ilgainiui tiesiog tampa įpročiu. Kuo atidžiau pacientas išmoksta kasdien prižiūrėti savo odą, tuo retesni tampa kiti vizitai, o esant tinkamam odos atsakui į gydymą, kartais jų prireikia vos kelių,“ – pastebi gydytoja dermatologė.

G. Valančienė sako, kad išmokus taisyklingai prižiūrėti savo odą ir suvaldžius net sunkesnės formos aknę, pacientai pakartotinai lankosi tik įvairioms aknės padarinius mažinančioms procedūroms: švelnina likusius randelius, dėmeles, mažina spalvos netolygumą, atlieka rūgštinius šveitimus, mezoterapiją ar lazerines procedūras.

Dėl rezultato verta pasistengti

Gydytojos dermatologės teigimu, kartais pacientams sunku laikytis rekomendacijų bent iki tol, kol pradeda ryškėti rezultatai. Tai ypač būdinga jaunesniems paaugliams berniukams, kurie nėra įpratę praustis ir teptis kelių rūšių priemonėmis. Tokiu atveju gydytoja ragina įsitraukti ir tėvus: neįkyriai priminti priežiūros rutiną ir pažiūrėti, ar tikrai naudojamas visas gydymas, o gal tik jo fragmentai.

G. Valančienė akcentuoja ir tai, kad pradėjus naudoti paskirtas priemones, normalu patirti nemalonius pojūčius: odos perštėjimą, dilgčiojimą, traukimą, paraudimą. Tačiau tinkamai parinkta dermatologinė kosmetika gali sušvelninti šalutines odos gydymo reakcijas ir taip palengvinti gydymo plano laikymąsi.

Visais atvejais, svarbu atminti, kad aknės gydymas užtrunka. Pirmieji gydymo rezultatai įprastai pasimato po 4–6 savaičių, todėl pradedant aknės gydymo kelionę reikia apsišarvuoti kantrybe ir per anksti nepasiduoti. Kurį laiką pasistengti verta – kai rezultatai tampa akivaizdžiai matomi, dauguma lengvai tęsia paskirtą gydymą.

„Odą teisingai prižiūrėti reikia ir paauglystėje, ir vėliau. Akne sirgęs žmogus vėliau turi itin atidžiai rinktis odos priežiūros priemones, pirmenybę teikiant dermatologinei kosmetikai. Pravartu pasigilinti į kosmetikos priemonių sudėtį, nepiktnaudžiauti nesveiku maistu ir saldumynais, tačiau per keletą metų daugeliui tai tampa įprastu dalyku, įvertinami šių pasirinkimų privalumai,“ – teigia gydytoja dermatologė.

G. Valančienė sako, kad didžiausias įvertinimas gydytojui dermatologui – pacientai, grįžtantys jau su švaria oda, pagaliau neslepiantys veido užleistais plaukais ar storu makiažo sluoksniu ir gyvenantys visavertį gyvenimą.