„Nauji pakeitimai yra skirti didinti socialinę darbuotojų apsaugą, gerovę, suteikti daugiau balanso dirbantiems tėvams. Šie pokyčiai sukels daugiau iššūkių tiems darbdaviams, kurie yra mažiau lankstūs ir nelinkę papildomai rūpintis darbuotojų gerove. Modernių ir atsakingų organizacijų komandų nariai neturėtų pajusti drastiškų pokyčių, nes jau dabar jie gauna daugiau lankstumo ir naudų nei numatoma DK“, – pranešime žiniasklaidai sako Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

Ji apžvelgia tris svarbiausius nuo rugpjūčio įsigaliojusius DK pakeitimus, kurie paveiks darbdavius ir darbuotojus.

1. Papildoma poilsio diena tėvams

Vienas svarbiausių DK pakeitimų – vieną vaiką iki 12 metų auginantys tėčiai ir mamos galės kartą per tris mėnesius pasiimti papildomą poilsio dieną. Už šią dieną darbdaviai mokės tėvams įprastą atlyginimą. Iki šiol teisę į vadinamuosius „mamadienius“ ir „tėvadienius“ kartą per mėnesį turėjo du vaikus iki 12 metų auginantys tėvai.

„Dabar ir vieną vaiką turintys tėvai turės daugiau galimybių kokybiškai praleisti laiką su savo šeima. Tai, be abejo, yra labai naudinga ir reikalinga dirbantiems tėvams. Kita vertus, atsakingi darbdaviai ir iki šiol suteikdavo vaikų turintiems darbuotojams lankstumo – leisdavo, prireikus, dirbti iš namų, ar lengviau derintis darbo grafiką. Tokia šiuolaikinių darbdavių praktika yra labai svarbi, nes vienos laisvos dienos per ketvirtį dažnai neužtenka siekiant skirti daugiau laiko šeimai ir patenkinti vaiko poreikius“, – pasakoja E. Staniulionė.

2. Darbo laiko režimo pokyčiai

Kita didesnė DK naujovė – darbdavys privalo tenkinti tam tikrų darbuotojų prašymą dirbti pageidaujamu grafiku. Tarp tokią teisę turinčių darbuotojų patenka: nėščiosios, neseniai pagimdžiusios ar krūtimi maitinančios darbuotojos, vaikus iki 8 metų auginantys darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų bei darbuotojai, turintys pagrįstą būtinybę slaugyti ar prižiūrėti šeimos narį ar kartu su gyvenantį asmenį.

„Tai reiškia, kad jeigu darbuotojas, kuris atitinka vieną iš išvardytų kriterijų, nebenorės dirbti savaitgaliais ar vakarais, darbdavys privalės su tokiu prašymu sutikti. Teoriškai tai gali sukelti sudėtingų situacijų darbdaviui. Pavyzdžiui, jeigu mažoje parduotuvėje visi dirbantieji pateks prie minėtų kriterijų, tuomet joje gali nebelikti dirbančiųjų savaitgaliais“, – teigia E. Staniulionė.

Kita vertus, pašnekovė pažymi, kad praktikoje neturėtų kilti itin daug keblumų dėl šio pakeitimo. Visų pirma, darbo skelbimuose įprastai nurodoma, kad reikės dirbti slenkančiu grafiku ar vakarais. Darbo pokalbio metu šis klausimas taip pat iš anksto aptariamas.

„Antra, šiuolaikiniai darbdaviai derina grafikus taip, kad jie būtų patogūs darbuotojui. Mūsų darbo specifika suteikia lankstumo, todėl visuomet suteikiame galimybę tarpusavyje keistis pamainomis, kalbėtis dėl darbo režimo su vadovu, grafikus planuotis į priekį, derintis, kad visi liktų patenkinti. Tai natūralus procesas. Didžiausią iššūkį šis DK pokytis sukels mažiau lankstiems darbdaviams, kurie rengdami grafikus vis dar vadovaujasi požiūriu „kaip pasakiau, taip ir dirbsi“ ir neatsižvelgia į darbuotojo poreikius“, – sako „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

3. Neapmokamas laisvas laikas

Nuo šios vasaros darbdaviai taip pat privalės suteikti darbuotojui nemokamą laisvą laiką ligos ar nelaimingo atsitikimo šeimoje atveju, kai darbuotojas dėl šių priežasčių negali būti darbo vietoje.

„Šiuo pakeitimu vėlgi siekiama suteikti darbuotojui daugiau garantijų, kad, prireikus, jis galės pasirūpinti savo šeimos nariais ir kartu išsaugoti savo darbo vietą. Kaip ir anksčiau minėtais atvejais, ši nauja DK nuostata yra labiau orientuota į darbuotojus, kurie dirba pas nesupratingus darbdavius. Tiems darbdaviams, kurie ir dabar rūpinasi savo darbuotojais, tai nebus iššūkis, tokią praktiką nuo neatmenamų laikų taikome ir iki šiol“, – sako E. Staniulionė.

Ekspertė pabrėžia, kad DK tokiu atveju numato neapmokamą laisvą laiką, tai reiškia, kad už jį darbuotojui nebus mokamas atlyginimas. Tačiau E. Staniulionė ragina darbdavius paieškoti galimybių komandos nariams suteikti galimybę pasirūpinti šeimos nariais neprarandant užmokesčio.

„Reikėtų pažiūrėti plačiau ir apsvarstyti visas opcijas. Gal galima darbo grafiką pastumdyti, gal perkelti darbus į kitą dieną, suteikti papildomų atostogų dienų. Tokį rūpestį darbuotojas tikrai įvertins. Juk ne visi darbuotojai gali sau leisti netekti dalies užmokesčio“, – pataria „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją