Užtenka 7 valandų

Anot pašnekovo, šiuolaikinis pasaulis tapo greitesnis, jame daugiau streso, todėl daugelis pamiršta tokius bazinius dalykus, kaip taisyklingai maitintis, miegoti ar net kvėpuoti. „Aš sakau, kad geram miegui trukdo STT – stresas, tempas ir technologijos. Yra paprastas formulė, kurią reikia įsiminti visiems, norintiems pagerinti savo gyvenimo kokybę – 10, 3, 2, 1. 10 valandų iki miego reikėtų vengti kofeino. Tris valandas iki miego pavalgyti lengvą vakarienę ir užsiimti lengva fizine veikla. Dvi valandas iki miego mažinkite šviesos šaltinius. Jei neįmanoma išbūti be ekranų, naudokite įvairias spec. užsklandas. Tuomet pasiruoškite miegamąjį – išvėdinkite ir pasirūpinkite jo tamsa. Likus valandai iki miego užsiimkite veikla, kuri mažina stresą. Užtenka kokios nors pratimo bent jau 5-7 minutes, kad pašalintume stresą“, – patarimais dalijosi specialistas.

Vitalijus Majorovas

Pasak jo, suaugusiam žmogui optimalu miegoti 7-8 valandas. „Jei miegama kokybiškai, užtenka ir 7 valandų. O kokybė susideda iš to, kada nuėjai miegoti. Jei nueisi 3 valandą ir miegosi 7, nebūsi toks žvalus, kaip tas, kuris nuėjo 23 val. ir miegojo tas pačias septynias valandas. Net žodis vidurnaktis reiškia nakties vidurį, o ne nakties pradžią. Geriausias laikas eiti miegoti 22-23 val.“, – teigė pašnekovas. Kiek ilgiau turėtų miegoti sportininkai ir fizinį darbą dirbantys žmonės. Jų miegas turėtų trukti 8 valandas.

Psichologas ar vaistai?

Jei nuėjai miegoti laiku, bet ilgai negali užmigti, V. Majorovas siūlo atlikti tam tikrus pratimus. „Reikia turėti rutiną ir kelis veiksmus, kuriuos darai kasdien, kad įeitum į poilsio režimą. Kita vertus, dažniausiai vartomės lovoje dėl streso. Tam, kad jis mūsų nekankintų galima susiplanuoti rytojaus darbus arba visas kirbančias mintis užrašyti ant popieriaus. Tai viena iš streso valdymo technikų, kuri tikrai padeda užmigti“, – sakė specialistas.

Jis pataria tiek savaitgaliais, tiek darbo dienomis, tiek per atostogas eiti miegoti ir keltis panašiu metu. „Tragedija neįvyks, bet jei siekiame geros ilgalaikės savijautos, patariu, kad tas laikas skirtųsi ne daugiau nei valanda“, – sakė pašnekovas.

Jis taip pat ragina neskubėti griebtis preparatų, kurie žada pagerinti miego kokybę. „Vakaruose prieš išrašant tabletes yra skiriamas 4-6 savaičių kognityvinės terapijos kursas su psichologu. Jei progreso nėra, tik tuomet siūlomi vaistiniai preparatai. Bet dažnu atveju užtenka pakeisti elgesį, kad pagerėtų miego kokybė“, – sakė V. Majorovas.

Paklaustas, kaip suprasti, ar negebėjimas užmigti jau yra liga, ar tik laikina būsena, jis išskyrė keletą pagrindinių ženklų. „Jei bent tris dienas per savaitę tris mėnesius neišmiegate 7 valandų, 30 min negalite užmigti ar atsikeliate vidurį nakties ir negalite užmigti ir tai kartojasi, jau reikėtų pasirodyti specialistui“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)