Laidoje T. Vidmantas paklaustas, ar skaito savo filmų recenzijas, neslėpdamas prisipažino, kad tai daro tik tam, kad galėtų į ją sureaguoti, duoti kokį nors atsakymą, patraukti žiūrovų dėmesį.

„Jei kažkas išleidžia recenziją po dviejų ar trijų savaičių, aš nebereaguoju, nes nematau reikalo. Tačiau man įdomu, kada kritikai gebės parašyti kritiką gerai, teisingai ir objektyviai, nes ji niekada tokia nebuvo. Ją, deja, rašo žmonės, kurie nekuria filmų ir nežino, kaip tai daroma. O turėtų žinoti, manau. Nežinodamas, gali sakyti, kad mašina yra graži, bet tik tiek, o, kaip ji veikia, kaip ji važiuoja? Turi išmanyti, kaip ji pagaminta“, – kalbėjo T. Vidmantas.

Paklaustas, koks, jo nuomone, turėtų būti kino kritikas, kad gebėtų parašyti objektyvią recenziją, T. Vdimantas laidoje teigė, kad svarbiausia šiam žmogui neturėti jokio santykio su kino kūrėju.

„Kritika dažnai pagrįsta asmeniniais jausmais kūrėjui. Tai nėra gerai. Pats esu rašęs ne vieną recenziją jau pradėjęs kurti trumpametražius filmus, holivudiniams filmams. Rašydavau recenzijas, kurios buvo tarsi pramoga. Žiūrovams smagu jas skaityti, todėl svarbu įpinti juokelių, duoti naudingos, įdomios informacijos apie kino kūrimą, o ne suvaryti tą kūrinį“, – pasakojo pašnekovas.

Vis dėlto laidos vedėjai pastebėjus, kad Lietuvoje būtų sudėtinga užduotis rasti objektyvų kino kritiką, nes režisieriai vieni kitus pažįsta, T. Vidmantas teigė, kad tai yra priežastis, kodėl jis nesirenka rašyti recenzijų lietuviškų filmų kūrėjams.

„Mes neretai net į premjeras vienas kito neinam, kad nenufotografuotų ant raudono kilimo ir nepagalvotų, kad čia šito režisieriaus filmas. Pamenu, kažkada užėjau į viena Vilniaus barą, jame jau buvo du režisieriai. Pasakiau žmonai, kad turime išeiti“, – juokėsi T. Vidmantas.

Paklaustas, ką tuomet reikėtų daryti, kad Lietuvoje atsirastų žmonių, rašančių objektyvias kino kritikas, žinomas režisierius atvirai teigė, kad jų visai nereikia.

„Ar jos kam nors trūksta? Nieko blogo, jei jų nebus, nes žiūrovas nueis ir nuomonę susidarys pats“, – šypsojosi pašnekovas.

Visą laidą „Delfi premjera“ su Tadu Vidmantu galite žiūrėti vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)