Paskutinis liepos savaitgalis nustebino grybų gausa, feisbuko grupėje „Grybautojai...” grybų entuziastai dalinosi savo savaitgalio radybomis, o tarp jų ir kibirai grybų. Pasak vienos iš laimikiu besidalinusiųjų grybautojos Dovilės, ji kartu su savo šeimos nariais rado nemažai grybų Ignalinos rajone.

„Čia kasmet galima rasti nemažai voveraičių. Mes patys ne vietiniai, aš asmeniškai 15 metu gyvenau Airijoje, bet ir ten važiuodavome apie 100 km į miškelį, nes ten grybų labai retai rasi. Bet kadangi mes užkietėję grybautojai, vietas kažkaip užuosdavome ir grįždavome su neblogu laimikiu. O didžiausias šių surinktų grybų darbas buvo atliktas mano vyro mamos, jie nuo senų laikų visą grybavimo sezoną leidžia miškuose, nes tai įaugę į jų kraują”, – kalbėjo Dovilė.

Atrasti grybų pavyko ir Kėdainių rajone, grybautojas Edgaras socialiniame tinkle pasidalino savo šeštadienio ir sekmadienio grybų radybomis.

„Patarimas būtų toks, kad reikia kažkiek pažinoti mišką ir neiti bet kur”, – kalba Edgaras.

Jeigu nebus sausros, turėsime gerą grybų sezoną

Pasak gamtininkų, grybams būtinos dvi sąlygos – šiluma ir drėgmė. Anot gamtininko Almanto Kulbio, jeigu iš šių sąlygų kažko trūksta, tai gali būti priežastimi, kodėl nėra daug grybų.

„Dabar turime ypač šiltas naktis, todėl grybų turėtų atsirasti ir jų atsiranda miškuose. Geriausias tam rodiklis yra turgus ir žmonės, parduodantys juos prie kelio. Kai tik pamatome tokius prekiautojus grybais, galime iš karto susiruošti į mišką. Pats šiuo metu neturiu galimybės nuvykti į mišką ir pamatyti, ar jau turime daug grybų bei kokia jų įvairovė, bet socialinių tinklų srautas rodo, kad grybų yra ir pakankamai įvairių, kalbant ne tik apie grybus, kurie renkami tradiciškai pas mus, bet ir įvairiausių kitų grybų, į kuriuos žmonės net neatkreipia dėmesio. Tokius grybus liaudyje vadina šungrybiais, bet gamtininkams jie ne mažiau įdomūs”, – kalba gamtininkas.

Jo teigimu, rugpjūtis taip pat gali būti džiuginantis grybautojus mėnuo, jeigu tik nesulauksime sausros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)