„Tie, kurie žaidžia su ugnimi, galiausiai nudegs“, – citavo "Xinhua" Xi Jinpingą sakius J. Bidenui. „Tikiuosi, kad JAV tai visiškai supranta“, – cituojamas sakęs jis.

„Abu prezidentai įvertino pokalbį telefonu kaip nuoširdų ir nuodugnų“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra. „Kinijos vyriausybės ir žmonių pozicija Taivano klausimu yra nuosekli, - sakė Xi Jinpingas. - Tai tvirta daugiau nei 1,4 milijardo Kinijos žmonių valia apsaugoti Kinijos nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Nors tai buvo penktasis nuo tada, kai prieš pusantrų metų tapo prezidentu, J. Bideno pokalbis su Xi Jinpingu, sunku nuslėpti didėjantį nepasitikėjimą tarp dviejų šalių, kai vyksta prekybos karas ir tvyro įtampa dėl Taivano. Naujausia priešprieša kyla dėl galimos J. Bideno sąjungininkės ir Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kelionės į savarankiškai demokratiškos vyriausybės valdomą salą.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad „įtampa dėl agresyvaus Kinijos elgesio Indijos ir Ramiojo vandenyno regione“ bus svarbi darbotvarkės dalis. Nors JAV pareigūnai dažnai lankosi Taivane, nuo žemyninės Kinijos skiriamame siauros vandens juostos, Pekinas laiko N. Pelosi kelionę didele provokacija. Ji yra antra eilėje į JAV prezidento postą ir, atsižvelgiant į jos pareigas, gali keliauti kariniu transportu. Trečiadienį Kinija perspėjo, kad Vašingtonas „sulauks padarinių“, jei kelionė, kurios N. Pelosi dar nepatvirtino, įvyks.

Ginčas dėl N. Pelosi yra tik ledkalnio viršūnė, JAV pareigūnai baiminasi, kad Xi Jinpingas svarsto panaudoti jėgą, kad įvestų savo kontrolę demokratiniame Taivane. Kinijos stebėtojai vis dažniau laiko invaziją ar menkesnę karinių veiksmų formą įmanoma, galbūt netgi priderintą pakelti Xi Jinpingo prestižą, kai jis vėliau šiais metais pradės trečiąją kadenciją. Prieštaringi J. Bideno komentarai apie tai, ar Jungtinės Valstijos gins Taivaną – gegužę jis sakė, kad gins, bet vėliau Baltieji rūmai tvirtino, jog „strateginio dviprasmiškumo“ politika nesikeis, – nepadeda mažinti įtampos.

J. Bidenas didžiuojasi nuo seno palaikomais glaudžiais santykiais su Xi Jinpingu, bet, daugiausia dėl COVID kelionių apribojimų, jiedu dar nebuvo susitikę akis į akį nuo tada, kai jis pradėjo eiti pareigas,. Pasak Baltųjų rūmų, svarbiausias J. Bideno tikslas yra užtikrinti, kad, nors abu lyderiai smarkiai nesutaria dėl demokratijos ir vis labiau konkuruoja geopolitinėje arenoje, abi supervalstybės išvengtų atviro konflikto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją