Karštą dieną svarbu pasirūpinti, kad augintiniai nuolat turėtų gėlo vandens. Į vandens dubenėlį galima dėti ledo kubelių arba pagaminti šaldytų, naminiams gyvūnėliams tinkamų.

„Augintiniams atsigaivinti gali padėti patiestas drėgnas rankšluostis, ant kurio jie galėtų atsigulti, tačiau kur kas efektyvesnis būdas – specialus vėsinantis kilimėlis, kuris augintinį gaivina nepertraukiamai keletą valandų, todėl jį ypač patogu naudoti, jei dienos metu nebūnate namuose. Jei naudojate rankšluostį, jį reikėtų vis sušlapinti vėsiame vandenyje, kad jis atliktų savo funkciją“, – pataria Veterinarijos vaistinių tinklo „Vet1“ atstovė Justina Maniušienė.

Kuo daugiau šešėlio

Kaip ir žmonės, taip ir gyvūnai gali patirti šilumos ar saulės smūgį. Kai temperatūra yra aukšta, svarbu, kad gyvūnai galėtų saugiai pasislėpti pavėsyje. Jei gyvūnas daug laiko praleidžia lauke, svarbu jam sukurti tokią erdvę, kurioje visą dieną būtų pavėsis, būtų gėlo vandens.

Galimybė pasislėpti pavėsyje svarbi ne tik daug lauke laiko praleidžiančiam gyvūnui, bet ir tam, kuris būna namuose. Svarbu, kad namuose paliktas augintinis galėtų atsigulti nuo tiesioginės saulės apsaugotoje vietoje. Sumažinti oro temperatūrą namuose galima užtraukiant užuolaidas, taip mažiau saulės pateks į vidų, namus nuolatos vėdinant.

Venkite aukštos temperatūros

Esant aukštai oro temperatūrai gyvūnų niekada, net trumpam, negalima palikti automobiliuose, bei prastai vėdinamose, karštose patalpose.

„Ypač pavojinga augintinį palikti automobilyje, lauko temperatūrai pasiekus 30 laipsnių, salono vidus vos per 10 min. įkaista iki 37 laipsnių, o po pusvalandžio gali pasiekti net 46 laipsnius, jei automobilio salonas tamsus, temperatūra jame kyla dar sparčiau. Tokia temperatūra vos per kelias minutes gali sutrikdyti augintinio sveikatą, o palikus ilgesniam laikui gali baigtis augintinio mirtimi.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad esant dideliems karščiams dienos metu augintinių reikėtų stengtis nevesti į lauką, jeigu neišeina, tuomet pasivaikščiojimai turėtų būti trumpi, tik tiek kiek reikia gamtiniams reikalams atlikti“, – rekomenduoja veterinarijos specialistė J. Maniušienė.

Svarbu saugoti pėdutes

Karštomis dienomis reikia riboti augintinių fizinį aktyvumą. Aktyvius žaidimus, treniruotes bei kitą aktyvią veiklą perkelkite į vakarą ar ankstų rytą, kuomet oro temperatūra dar nėra stipriai pakilusi.

„Dėl aukštos temperatūros svarbu saugoti augintinių pėdutes, tai ypač aktualu gyvenantiems mieste. Dėl stipriai įkaitusios kelio dangos bei šaligatvių atsiranda rizika pėdučių pažeidimams, dėl to augintinius stenkitės vedžioti pievomis ar pavėsyje. Taip pat svarbu augintinių pėdutes tepti apsauginiu vašku, losjonu ar kremu, tai padės sudrėkinti pėdutes ir apsaugos nuo pažeidimų“, – atkreipia dėmesį „Vet 1“ specialistė.

Anot jos, pagalvokite ne tik apie šunis ir kates, yra gyvūnų, kurie mėgsta šiltą klimatą, pavyzdžiui, driežai arba žuvys, bet juos reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, tad jų akvariumą ar terariumą reikėtų padėti tinkamoje vietoje. Graužikus bei paukščius taip pat saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių, dažnai keiskite vandenį, laikykite gerai vėdinamose patalpose.

Priežiūra ir gyvūnams gyvenantiems lauke

Prisiminkite ir lauko gyvūnus. Jeigu jūsų sode, sodyboje ar namuose atklysta paukščiai ar kiti gyvūnai, įpilkite jiems šviežio vandens.

Reguliariai patikrinkite pastatus, kad įsitikintumėte, jog tiek laukiniai, tiek naminiai gyvūnai nėra uždaryti šiltnamyje ar kitose įkaitusiose patalpose.

Stebėkite, ar neatsiranda perkaitimo simptomų

Kaip atpažinti, ar augintinis patyrė šilumos smūgį? Gyvūnas pasidaro vangus, mieguistas, liežuvis, dantenos bei ausys stipriai parausta, akių vyzdžiai išsiplečia, gyvūnas smarkiai lekuoja, atsiranda seilėtekis, gali prasidėti vėmimas. Sunkiais atvejais augintinis gali netekti sąmonės, prasidėti traukuliai ir net ištikti koma.

Pastebėję perkaitimo simptomus, nedelskite!

• Paguldykite augintinį vėsioje vietoje: pavėsyje ant žolės ar namuose ant plytelių.

• Įjunkite ventiliatorių, guldykite prie atviro lango, apšlakstykite vandeniu ar apklokite drėgnu rankšluosčiu, kad vėsuma kuo greičiau pasiektų augintinio kūną.

• Duokite gerti vandens, tačiau iš lėto ir po mažai.

• Nedėkite ant kūno ledo, augintinis gali per greitai atvėsti ir peršalti.

• Stebėkite augintinio būklę, raminkite jį. Jei pradėjus vėsinti augintinio būklė negerėja, nedelskite ir vykite į veterinarijos kliniką.