1. Kas yra sunkiausia auginant tris vaikus?

Žinoma, sunki yra pati rutina, kai reikia tiksliai paskaičiuoti viskam laiką, tačiau vaikai visada ją paįvairina. Visgi sunkiausia - padalinti dėmesį visiems vaikams po lygiai, nepamiršti šiek tiek laiko skirti ir sau.

Trys vaikai - trys skirtingi charakteriai, norai, ambicijos. Dukra ir jaunėlis moka išsireikalauti dėmesio, o vidurinėlis sūnus kiek kuklesnis, todėl privalau pats eiti ir įsitikinti ar mano skiriamo dėmesio jam pakanka.

2. Kas yra geriausia auginant tris vaikus?

Vienareikšmiškai geriausia - galėjimas džiaugtis kiekvienu atskirai ir visais kartu. Tai triguba meilė ir laimė, bendrystė ir noras visiems augti kartu. Tai ne vienas ar du, tai visa komanda.

3. Kokie yra stereotipai ar klaidinga nuomonė apie daugiavaikius tėvus?

Tikrai egzistuoja vieni ar kiti stereotipai ir nuomonės. Vieni turi susidarę nuomonę, jog daugiavaikiai tėvai - tai nepasiturintys asmenys, prisigimdę vaikų, išlaikomi valstybės. Kiti mano, jog tokios šeimos atsiranda tik dėl kompensacijų ir valstybės teikiamų nuolaidų, kuriomis net nėra pasidomėję. Dar kitiems dažniausiai daugiau nei du vaikai skamba kaip siaubas, jie negali to įsivaizduoti ir priimti kaip normalaus dalyko. Tačiau visi esame skirtingi ir ne visi gyvename vienodai arba taip, kaip įsivaizduojama.

4. Ką jums teko paaukoti, kad galėtumėte džiaugtis vaikų auginimu?

Asmeniškai man teko ir vis dar tenka paaukoti savo hobius - gintariavimą ir žvejybą, nes per audrą ar iškart po audros prie jūros vaikų nesivesi, o žvejybai jie dar per maži. Bet su laiku vis geriau išmokstame derinti norus ir pareigas. Keičiasi ir aplinkybės.

5. Ar vaikai gali trukdyti ambicijoms ir karjerai?

Mano atveju vaikai tikrai niekada netrukdo kažko siekti, tačiau kalbant bendrai - karjerą aukoja mano žmona. Ji jau kelinti metai yra vaiko priežiūros atostogose, kartais nesuprantu, kaip ji spėja pasirūpinti ir vaikais, ir namais, ir dar rašyti mūsų šeimos tinklaraštį instagram platformoje.

6. Kaip manote, kas yra sunkiausia auginant vaikus?

Numatyti visus įmanomus pavojus ir grėsmes. Tam turime taisykles, kurias kasdien kartojame. Pavyzdžiui: neiti be tėvų į gatvę, nesiartinti prie vandens telkinių, neliesti svetimų gyvūnų, nepasitikėti svetimais žmonėmis ir niekur su jais neiti ir t.t. Su vaikučiais kalbamės, pasakojame, mokome kas gerai, kas blogai, kas gali nutikti arba kas būtų, jeigu būtų.

7. Kokių įgūdžių turi turėti daugiavaikiai tėvai?

Svarbiausia mokėti išklausyti ir suprasti, užjausti ir sudrausminti. Būti ir draugu, ir tėvu. Pasitikėti vieni kitais ir palaikyti ryšį, būti pavyzdžiu.

8. Ar kiti šeimos nariai padeda jums auginti vaikus? Ar svarbus artimųjų palaikymas?

Labai džiaugiuosi, kad turiu nuostabius tėvus ir uošvius, kurie tikrai prireikus noriai prižiūri ir pabūna su mūsų mažyliais. Juos saugo ir apglėbia meile. Tokiais momentais galime susitvarkyti neatidėliotinus reikalus ar tiesiog praleisti kiek daugiau laiko vieni kartu su žmona.

9. Ką patartumėte kitiems daugiavaikiams tėvams?

Darykite viską čia ir DABAR, neatidėliokite. Laikas yra negailestingas, tačiau kartu jis ir pats brangiausias. Nesvarbu, vaikai dar maži ar jau dideli, leiskite laiką kartu - realizuokite save, savo idėjas. Jei jie ir neprisimins visko, tačiau ta sukurta emocija ir vidinė šiluma išliks juose ilgam. Palaikykite ryšį... palaikykime ryšį ir mes, Jūsų - @aita.baltuciai