Į kilimą susuktas paauglės kūnas prie konteinerio Šiauliuose aptiktas liepos 4-osios vakarą.

Pamažu aiškėja ir tragiškas mergaitės likimas – tiek mama su patėviu, tiek tikras tėvas nenorėjo jos auginti ir teismuose atsisakė teisių į dukrą.

„Mergaitė, kurios netekome, gyveno globos įstaigoje“, – po įvykio atskleidė Silva Šimkevičienė, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Nuo liepos 1-osios mergina turėjo gyventi Šiaulių vaikų globos namuose, tą Delfi patvirtino įstaigos direktorius Rimantas Žąsinas.

Tačiau mergaitė neatvyko ir slapstėsi, todėl, pasak R. Žąsino, informacija apie tai buvo perduota policijai.

VTAĮT atstovė Alina Žilinskaitė patvirtino, kad iki tol pas laikiną budintį globėją gyvenusi 15-metė turėjo apsigyventi globos namuose.

„Situacija yra išties nepaprasta. Mergaitei nuo liepos 1 d. buvo paskirta nuolatinė globa Šiaulių vaikų globos namuose, iki tol ji laikinai gyveno pas budintį globėją. Liepos 1 d. mergaitei nepasirodžius globos įstaigoje, nedelsiant buvo informuotos atsakingos institucijos dėl jos paieškos.

Mergaitė globos įstaigoje trumpam pasirodė pati liepos 4 d. Tos pačios dienos vakarą buvo rastas jos kūnas“, – atsakė ji.

Šiaulių apskrities policija Delfi patvirtino, kad pranešimas apie iš namų pasišalinusią ir negrįžusią mergaitę išties buvo gautas, tiesa, dar birželio 30 dieną.

„Buvo paskelbta jos paieška. Liepos 4 d. apie 14.30 val. su policija susisiekė Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namų socialinė pedagogė, kuri nurodė, kad apie 14.00 val. ieškoma mergaitė atėjo į Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namus, kuriuose nuo liepos 1 d. teismo sprendimu buvo nustatyta jos nauja gyvenamoji vieta. Mergaitė nurodė, jog visas tas dienas, kai išėjo iš laikino globėjo, buvo su draugėmis, gyveno Zokniuose, apleistame name. Su kuo buvo, atsisakė nurodyti“, – pranešė policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Nužudymas – kruopščiai planuotas?

Su Delfi susisiekęs 33-ejų Artūras Sipavičius pasakojo pažįstantis nužudytą merginą ir kelis mėnesius ja besirūpinantis. Vyras sakė pats augęs vaikų namuose, būtent todėl nusprendė padėti paauglei.

„Ji gyvendavo pas globėjus, lankydavo mokyklą. Po mokyklos kartais užsukdavo pas mane, ji prižiūrėdavo mano šuniuką, jai jis patiko, todėl daviau namų raktus. Kai pats esu dirbantis nuo ryto iki vakaro, kai nespėdavau pareiti, jai paskambindavau, ji ateidavo pas mane, išvesdavo šuniuką, duodavo valgyti. Ji padėdavo ir kitiems žmonėms vaikus prižiūrėti, taip vieną kitą kapeiką užsidirbdavo“, – pasakojo pašnekovas.

Mergina Artūrui yra užsiminusi nenorinti grįžti gyventi į globos namus ir tikisi, kad vėl atsidurs bent globėjų šeimoje.

„Apie tėvus ji nelabai norėjo kalbėti, minėjo, kad jie atsisakė tėvystės teisių“, – sakė jis.

Artūras pasakojo žinantis ir įtariamuosius, itin neigiamai jis atsiliepė apie šiuo metu suimtą ir nužudymu įtariamą 14-metę. Esą ji galėjo būti nusikaltimo iniciatorė. Kitas įtariamasis – pilnametis vaikinas, anksčiau neva teistas už išprievartavimą. Kiti du – broliai, kurių bute greičiausiai įvykdytas nusikaltimas.

Keletą savaičių iki nusikaltimo įtariamoji ir jos būsima auka esą leisdavo kartu laiką, nors anksčiau pastaroji sulaukdavo iš jos grasinimų.

„Aš jai žinutę parašydavau, paskambindavau, ką veikia, sako su ta dabar įtariama leidžia laiką. Kiek supratau, viskas buvo suplanuota anksčiau, prisivilioti, bendrauti kaip draugais ir viską tada padaryti“, – svarstė šiaulietis.

Dar viename Delfi pasiekusiame laiške Vilma papasakojo apie mergaitės šeimą. Esą su patėviu gyvenusi mama su patėviu atsisakė mergaitės globos.

„Mergaitė artimai draugei papasakojo, kad patėvis ją skriaudžia, mergaitės nemėgo patėvis, nuolat ja žemino, skriaudė“, – rašė Delfi skaitytoja.

Pasak jos, tėvas taip pat nenorėjo auginti dukros, todėl ji atsidūrė pas laikinus globėjus. Tas pats nutiko ir mergaitės broliui.

„Gabrielė buvo tiesiog paliktas, nereikalingas, vaikas“, – apie mergaitę rašė Vilma.

Kad nusikaltimas planuotas, panašu ir iš internete pradėjusių plisti vaizdo įrašų. Viename jų mergina filmuoja du vaikinus ir pasakoja, kad treniruojasi. Du jaunuoliai su pagaliais rankose mosikuojasi, rodo, kaip smogtų. Žmonės teigia, kad tai įtariamieji ruošėsi nusikaltimui.

Įtariamieji – suimti

Delfi primena, kad pirmadienio vakarą, apie 21.30 val., buvo gautas pranešimas, kad Šiauliuose, Gegužių gatvėje, prie konteinerių buvo rastas į kilimą susuktas merginos kūnas. Dėl nusikaltimo įvykio vietoje buvo sulaikyti keturi jaunuoliai: nepilnametė (g. 2007 m.), vyras (g. 2004 m.), vyras (g. 1999 m.) ir vyras (g. 2001 m.).

Apie rastą kūną jie patys ir pranešė teisėsaugai, esą rado jiems įtarimą sukėlusį kilimą, kuriame buvo kūnas, eidami išnešti šiukšlių.

Antradienį Šiaulių apylinkės teismas įtariamiesiems dėl nužudymo skyrė kardomąsias priemones. Įtariamajam, gim. 2001 m., skirtas 2 mėnesių suėmimas, kitiems įtariamiesiems, gim. 1999 m. ir 2004 m., – 3 mėnesių suėmimas. Įtariamajai, gim. 2007 m., skirtas maksimalus 2 mėnesių suėmimas prokurorės prašymu.

Dingsta tūkstančiai vaikų

Tokie dingę vaikai yra aktuali problema. Pagal statistiką Lietuvoje 2020 m. dingusių asmenų paieškos registre buvo užregistruoti 2 278 vaikų dingimo atvejai, 2021 m. – 1575 dingusių vaikų, 2022 m. I ketv. – 427 vaikų.

Didžioji dalis šių dingusių vaikų yra pabėgę iš namų ir paprastai po kelių dienų atsiranda. Tiesa, yra milžiniška rizika, kad tokie vaikai taps prekybos žmonėmis aukos ar kitaip nukentės.

„Vaikai, kurie sistemingai bėga iš namų ir ilgesnį laiką praleidžia gatvėje, neretai yra įtraukiami į nusikalstamas veiklas, ima vartoti alkoholį, narkotikus, jiems iškyla net fizinė grėsmė – gali būti skriaudžiami. O baimė kam nors apie tai pasakyti gali atbaidyti vaiką nuo pagalbos prašymo – paguodos jis vėl gali ieškoti tame pačiame „gatvės draugų“ rate“, – skelbiama anksčiau skelbtame VTAĮT pranešime.

Situacijai spręsti įvairių miestų institucijos nuolat sėda prie bendro stalo ir diskutuoja ieškodami sprendimų.

„Tai jauni žmonės, kuriems gal sunkiau sekasi pritapti, todėl, siekiant atliepti jų poreikius, reikia įdėti daugiau pastangų. Mūsų pareiga pasirūpinti, kad jie nepatektų į nesaugią aplinką, nebūtų įtraukti į nusikalstamas veikas“, – vienoje tokio Kėdainiuose surengtoje diskusijoje kalbėjo VTAĮT vyresnioji patarėja Sigita Mockienė.

Tada nuspręstą keisti situaciją per užimtumo priemones, taip pat globos įstaigų teritorijoje diegti daugiau vaizdo kamerų, aiškinti vaikams, kokios grėsmės kyla laiku negrįžus, atsidūrus nesaugioje aplinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)