Charkivo kryptyje, pasak ekspertų, didelių pasikeitimų neįvyko. Daugiausiai, kas pavyksta rusams – tai artilerijos ir raketų pagalba žudyti civilius, griauti civilinę infrastruktūrą.

Pasak jų, puolimas visiškai išsikvėpęs, agresorius bando vykdyti lokalias atakas šiauriniame ruože (Dementijivkoje), tačiau nesėkmingai. Tiesa, situacija gali pasikeisti, jei agresorius į sektorių permes Belgorode – Kurske esantį rezervą.

Iziume agresoriaus puolimas išsikvėpė – visi bandymai pulti atmušti. Karybos žinovai rašo, esą visuose sektoriaus ruožuose stebimas perėjimas į gynybą.

Limane – be pakitimų, dirba abiejų pusių artilerija.

Lisičiansko sektoriuje ukrainiečiai toliau ginasi Vovčojarivkos – Verchnokamjankos ruože, situacija blogėja.

Pasak jų, mūšiai vyksta Vovčojarivkos gyvenvietėje, tuo metu į Verchnokamjankoą rusų manevriniai vienetai dar nesugebėjo įžengti.

„Tiesa, agresorius įžengė į Lisičiansko naftos perdirbimo gamyklą. Blogiausia, kad agresorius pralaužė gynybą, mūšiai vyksta Malorjazanceve. Panašu, kad ruožas perskeltas pusiau“, – rašo jie.

Pasak jų, agresorius skelbia, kad kontroliuoja Prybilę, tai gyvenvietė į šiaurę nuo Lisičiansko, įsikūrusi Severskyj Doneco vingyje.

Karo ekspertai sako iš kitų šaltinių kol kas šios informacijos patvirtinti negalintys, tačiau tokiam veiksmui agresorius turi pajėgų ir tokia operacija iš jo pusės būtų logiška.

Kol laikėsi Sjeverodoneckas, agresoriui nepavykdavo čia persikelti per upę, bet kai miestas buvo užimtas, okupantai bandė pulti Lisičianską iš šiaurės.

„Tuomet puolimas nebuvo sėkmingas, bet jau tada buvo aišku, kad jie turi galimybę persikelti į kitą Severskyj Doneco pusę. Galbūt jie nusprendė pirma susikurti placdarmą kitoje upės pusėje ir tada iš šiaurės pulti Lisičianską. Stebėsime situaciją“, – rašo jie.

Ekspertų teigimu, problemų sektoriuje daugėja, ukrainiečių atsitraukimas į naują ruožą (pvz. Bilohorivka – Verchnokamjanka) būtų logiškas.

Susidūrimai prie kelio Bachmutas – Lisičianskas tęsiasi. Dažnėja agresoriaus prasiveržimai į vakarinę kelio pusę ties Spirne, rusai vis stipriau spaudžia Soledaro link.

Svitlodarsko ruože agresorius dešiniajame flange ir toliau aktyvus. Tiesa, ukrainiečiai sustabdė rusų bandymą pralaužti gynybą prie Klynovės ir judėti Bachmuto link.

Tuo tarpu centre ir kairiajame flange agresoriaus puolimas įstrigęs, jis vis bando užimti gyvenvietes aplink vandens kliūtis, tame tarpe ir Vuhlehirsko jėgainę.

„Susidaro įspūdis, kad čia veikia galingiausia orkų grupuotė, keliauja agresoriaus pastiprinimas iš kitų sektorių. Nesinorėtų, kad užsispyrusiai ginant Lisičianską, ukrainiečiams nepakaktų pajėgų išlaikyti Bachmuto – Spirės linijos. Tokiu atveju agresoriui atsivertų kelias į Siverską, taip būtų blokuota ar apsupta gerokai didesnė ukrainiečių grupuotė nei tik Lisičianske esančios pajėgos. Tačiau tai – tik žvilgsnis sėdint ant sofos, pilną informaciją turintys ukrainiečiai turėtų priimti adekvačius sprendimus“, – teigia jie.

Zaporižėje ukrainiečiai, pasak ekspertų, toliau sėkmingai gina išsikovotą placdarmą pietiniame Kašlahačo upės krante, rusų kontratakos išsikvepia. Ukrainiečiai stiprina gynybą, kaupia resursus, persigrupuoja. Neatmestina, kad po kurio laiko ukrainiečių kontratakos atsinaujins.

Agresorius visgi įsitvirtino Pietų kryptyje esančioje Kysylivkoje.

Tiesa, joje likti ukrainiečiams būtų buvę neparanku iš taktinės pusės, kadangi išlyginus flangus, Kysilyvka vis tiek būtų per giliai įsirėžusi į rusų gynybą, t.y. būtų apšaudoma bent iš trijų pusių. Tad atsitraukdami ukrainiečiai išlygino fronto liniją.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, ukrainiečiai atnaujino aktyvius veiksmus Krivyj Riho ruože, kontratakos metu išlaisvino Potyomkynę. Tokiu būdu agresoriaus pozicijos aplink Archangelsę iš trijų pusių apsuptos ukrainiečių.

„Na, ir negalime nepaminėti to, ką jau visi žinote – orkai kilniaširdiškai ir išdidžiai tepė slides iš Gyvačių salos. Juos ten periodiškai daužė ir anksčiau, tačiau per pastarąsias penketą dienų agresoriaus pozicijos buvo sumaltos visiškai, kas spėjo – pasitraukė. Tarsi vyšnaitė ant torto – prie Mariupolio į orą išlėkęs agresoriaus kateris“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją