Daugiau kaip 3 000 atsinaujinančios energijos projektų visoje Lietuvoje įgyvendinusios bendrovės ekspertas pirmiausia atkreipia dėmesį, kad iki liepos 15 d. galima teikti paraiškas APVA ir gauti iki 50 proc. paramą šilumos siurbliui įsigyti. Pastaruosius galima keisti į naują 5 klasės efektyvumo biokuro katilą arba šilumos siurblį, kuris naudoja geoterminę, hidroterminę arba aeroterminę energiją. Maksimali paramos suma gali siekti 14,5 tūkst. eurų.

Iki liepos 31 d. taip pat galima teikti paraiškas APVA dėl valstybės kompensavimo nuosavoms saulės elektrinėms įsirengti ir tapti gaminančiais vartotojais.

Pasikeisti iškastinį kurą naudojančius šildymo katilus su APVA parama gali vieno-dviejų butų pastato ir daugiabučių namų, kurie neprijungti prie centrinio šildymo, savininkai. Sąlygose taip pat nurodyta, kad namo statyba turi būti baigta ir pastatas Registrų centro Nekilnojamojo turto registre įregistruotas ne mažiau kaip 5 metus.

Gauti APVA paramą – keli paprasti žingsniai

„Oris LT“ vadovas nurodo, kad, keičiant iškastinį kurą naudojantį katilą, APVA paramai gauti reikia vos trijų žingsnių: 1) pateikti paraišką dėl paramos per APVA informacinę sistemą APVIS, 2) pasirašyti rangos sutartį su rangovu, 3) įrengus pateikti prašymą APVA kompensuoti išlaidas bei dokumentų kopijas, patvirtinančias, kad išmontuotas senas katilas atiduotas atliekų tvarkytojams, bei rangovų paruoštą dokumentaciją. „Oris LT“ specialistai yra pasirengę pagelbėti žengiant šiuos žingsnius ir parengia visą reikalingą dokumentaciją.

„Seni neefektyvūs iškastiniu kuru kūrenami katilai dažniausiai keičiami šilumos siurbliais oras-vanduo, t. y. jie ima šilumą iš oro ir ją perduoda namo šildymo, dažniausiai įrengtoms grindyse, bei karšto vandens ruošimo sistemoms. Sunaudodami 1 kW elektros energijos jie „pagamina“ beveik 5 kartus daugiau šilumos, t. y. jų efektyvumas yra apie 1:5 arba, paprastai kalbant, jais šildytis beveik 5 kartus pigiau nei tiesiog elektra, – aiškina atsinaujinančios energijos sprendimų bendrovės „Oris LT“ vadovas. – Šilumos siurbliai oras-vanduo populiarūs ir todėl, kad jų įrengimas yra kartais pigesnis nei geoterminių siurblių žemė-vanduo, o siurbliai oras-oras jiems nusileidžia komfortu, nes pastarieji gerokai sausina patalpų orą ir jose kelia oro srautus bei triukšmą.“

Šilumos siurblių oras-vanduo populiarumą patvirtina ir APVA pateikiama statistika: 2021 m. su parama juos įdiegė 2,4 tūkst. gyventojų. Manoma, kad panašus, o gal ir didesnis tokių šilumos siurblių skaičius buvo įdiegtas naujos statybos pastatams be paramos.

Šilumos siurblys su saulės elektrine: efektyviausias sprendimas

„Oris LT“ vadovas atkreipia dėmesį, kad efektyviausias namų šildymo sprendimas – įsirengti ir šilumos siurblį, ir saulės elektrinę. Pasitelkus šį sprendimą namo šildymas bei karšto vandens ruošimas gali ir visai nekainuoti. Mat saulės elektrinė gali pagaminti pakankamai energijos šilumos siurbliui ir visam likusiam namų ūkiui pilnai aprūpinti. Vasarą elektra gaminama ir siunčiama pasaugoti į ESO tinklus, o žiemą skaitiklis sukasi į kitą pusę ir elektrą grąžinatės bei naudojate. Tiesa, yra apie 30 proc. pasaugojimo mokestis, bet įsirengę galingesnę elektrinę šį mokestį galite pilnai padengti pagamintos elektros kiekiu ir gauti tik sąskaitėlę už administravimą.

Beje, APVA iki liepos 31 d. priima paraiškas paramai saulės elektrinei įsirengti. Parama siekia 323 eurus už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, įsirengiant saulės modulius ir inverterį.

„Taigi, įsirengiant 10 kW galios saulės elektrinę parama sudaro 3 230 eurų, t. y. apie trečdalį visos elektrinės kainos, kuri su montavimu gali kainuoti apie 10 tūkst. eurų, – pasakoja S. Tamulevičius. – „Oris LT“ siūlo didžiausią populiariausių saulės modulių ir kitos įrangos pasirinkimą, kuriuos ir parduoda, ir montuoja. Pavyzdžiui, vokiškiems premium klasės AEG arba korėjietiškiems „Hyunday“ saulės moduliams suteikiama net 20 metų gamintojo garantija ir 25 metų efektyvumo garantija.“

Jis rekomenduoja susiskaičiuoti, kiek elektros sunaudojama per metus ir pagal tai rinktis saulės elektrinės galingumą. Skaičiuojama, kad 1 kW galios saulės elektrinė per metus vidutiniškai pagamina apie 1 tūkst. kW elektros. Beje, taip pat reikia atkreipti dėmesį, kuria kryptimi bus nukreipta saulės elektrinė ir koks stogo pasvirimo kampas. S. Tamulevičius akcentuoja, kad daugiausia elektros pagamins saulės elektrinė, kuri yra nukreipta į pietus apie 40 laipsnių kampu.

„Taip pat neužmirškime pagalvoti apie ateitį, nes saulės elektrinė patikimai tarnaus bent pora dešimtmečių. Vadinasi, be dabar naudojamų elektros prietaisų turime numatyti, kad netolimoje ateityje, matyt, važinėsime elektromobiliu, kurį reikės pakrauti, atsiras kitų elektros prietaisų, todėl patariame rinktis saulės jėgaines su galios atsarga. Beje, saulės elektrinių atsipirkimas stipriai sutrumpėjo pakilus elektros kainoms. Šiandien skaičiuojama, kad su parama elektrinė atsiperka vos per 3–4 metus, o tai sudaro 25–30 proc. metinę grąžą. Taigi, beveik neįmanoma rasti, kur geriau investuoti“, – teigia S. Tamulevičius.

Negerai nei per daug, nei per mažai

Nusprendus įsirengti šilumos siurblį ir saulės elektrinę pirmiausia patariama pasikonsultuoti su specialistais.

„Kiekvienas namas ir šeimos gyvenimo būdas yra unikalūs, todėl sprendimus reikia taikyti individualiai. Mūsų specialistai pirma išanalizuoja užsakovo situaciją, o tik po to parenka optimalų sprendimą dėl saulės elektrinės ir šilumos siurblio, jų parametrų, montavimo ir t. t. Pavyzdžiui, parinkus per didelio galingumo šilumos siurblį jis dažnai išsijunginės, o tai lems trumpesnį jo tarnavimo laiką. Ir priešingai, parinkus per mažo galingumo šilumos siurblį, esant ypač šaltam orui, papildomam pašildymui anksčiau įsijungs elektros tenai ir bus sunaudojama žymiai daugiau elektros, – patirtimi dalinasi „Oris LT“ vadovas. – O besistatantiems sandarius namus pagal naujus reikalavimus patariame iš karto suplanuoti ir numatyti, kaip į namą bus atvesti ant stogo sumontuotos saulės elektrinės kabeliai, kur bus montuojamas inverteris ir t. t. Į šiuos klausimus gali atsakyti ir sprendimą pasiūlyti mūsų specialistai.“

Anot jo, taip pat patariama įrangą ir montavimo paslaugas pirkti iš vienų rankų. Taip garantuojama, kad visi darbai bus atlikti tinkamai ir šilumos siurblys bei salės elektrinė tarnaus nepriekaištingai, o esant nesklandumams bus aišku, kas už tai atsakingas.

„Savo užsakovams saulės elektrines net šiandien, kai pasaulinės tiekimo grandinės gerokai sutrikę, sugebame įrengti nuo sutarties pasirašymo ir ESO sąlygų gavimo per 3–4 savaites, o tiek saulės elektrinių, tiek šilumos siurblių montavimo darbai paprastai trunka vos 1–2 dienas “, – teigia „Oris LT“ vadovas.

Išsamiau apie saulės elektrines ir šilumos siurblius skaitykite Oris.lt tinklapyje.