Įnirtingos kovos dėl šios salos, plytinčios mažiau nei už 40 km nuo Ukrainos pakrantės, prasidėjo nuo pat Rusijos invazijos pradžios.

Jau pirmąją karo dieną salos gynėjai tapo nacionaliniais Ukrainos didvyriais, kai Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanui „Moskva“ skambiais žodžiais paliepė plaukti velniop.

Nuo to laiko abi pusės, reguliariai apsikeisdamos raketų smūgiais, kaunasi dėl šios mažytės žole apaugusios salos.

Iki šiol manyta, kad Rusija, nepaisant patirtų nuostolių, Gyvačių saloje buvo sustiprinusi savo kontrolę: jos artilerija, raketos ir kariai buvo sėkmingai dislokuoti ir įsitvirtinę.

Tačiau ketvirtadienį Ukrainos operatyvinė vadovybė „Pietūs“ pranešė apie svarbią pergalę.

„Naktį, įvykdžius dar vieną sėkmingą karinės operacijos etapą, dėl mūsų raketų ir artilerijos smūgių priešui teko paskubomis dviem greitaeigiais kateriais evakuoti [Gyvačių salos] įgulos likučius. Šiuo metu ten siaučia ugnis ir griaudi sprogimai“, – sakoma vadovybės pranešime.

Rusija taip pat pripažino savo pasitraukimą iš Gyvačių salos. Tiesa, rusų pateikiama įvykių versija kitokia: jie esą parodydami „geros valios gestą“ pasitraukė tam, kad padėtų Jungtinėms Tautoms „sukurti humanitarinį koridorių žemės ūkio produktams išgabenti iš Ukrainos.“ Toks paaiškinimas daugeliui gali pasirodyti kiek pramanytas, pasižiūrėjus į išplatintas dūmuose paskendusios salos nuotraukas.

Kaip teigia BBC, Gyvačių salos susigrąžinimas bus svarbi Ukrainos pergalė. Tokiu atveju Juodoji jūra greičiau taptų vėl saugi eksportuoti maisto produktus, o tai gali turėti pasaulinę reikšmę.

Rusijos pajėgų pasitraukimas iš Gyvačių salos, anot prezidento Volodymyro Zelenskio, suteikia Ukrainai geresnes pozicijas. „Gyvačių sala yra strateginis taškas, ir tai smarkiai keičia situaciją Juodojoje jūroje“, – pareiškė V. Zelenskis savo tradiciniame kreipimesi naktį į penktadienį. Tai esą aiškiai apriboja Rusijos pajėgų veikimo laisvę, nors dar negarantuoja saugumo.

V. Zelenskis savo kalboje pažymėjo, kad, kaip ir iš Gyvačių salos, Rusijos daliniai bus išvyti iš visos Ukrainos teritorijos.

Ukrainos kariniais duomenimis, Gyvačių sala leidžia kontroliuoti dalį Ukrainos pakrančių ir laivybos kelių. Iš salos pasitraukus rusams, be kita ko, teritorijai aplink Odesos uostamiestį nereikia baimintis rusų pajėgų išsilaipinimo.

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas kanalui „Ukraina 24“ sakė, kad ši karinė operacija buvo apgalvota iki smulkmenų.

„Mano nuomone, tai viena sėkmingiausių operacijų, kuri vėliau bus įrašyta į vadovėlius. Ji demonstruoja, kaip kariauti“, – kalbėjo M. Podoliakas.

Jis pabrėžė, kad teisingas Ukrainos pusės sprendimas buvo ne užgrobti salą ten išsilaipinant, o išvyti rusų pajėgas pasinaudojant sunkiąja artilerija. Anot M. Podoliako, tai leido nerizikuoti Ukrainos gynėjų gyvybėmis.

Jis taip pat teigė, kad Ukrainos uostų deblokavimo klausimas yra daug sunkesnis. Pasak M. Podoliako, dar anksti apie tai kalbėti, nes Rusijos laivynas yra šiek tiek galingesnis nei Ukrainos.

„Dar reikia sunaikinti tam tikrą jo kiekį, kad Juodosios jūros akvatorija būtų laisva. Manau, tai padarysime“, – reziumavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją