V. Zelenskis paragino JT nubausti Rusiją. Rusijos atstovą Ukrainos prezidento kreipimasis suerzino.

Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis pareiškė, kad tai nėra platforma Ukrainos prezidento viešųjų ryšių kampanijai, siekiant naujų ginklų siuntų.

„Raginu pasinaudoti svertais, būtina atimti iš Rusijos galimybę manipuliuoti JT . Būtina parodyti, kad Rusija negalėtų likti JT Saugumo taryboje, kol tęsis jos teroras. Būtina įkurti tribunolą, kad ištirtų viską, ką Rusijos kariai padarė ukrainiečiams. Ir būtina pateikti teisinę valstybinio terorizmo apibrėžimą JT lygmeniu.

Visi Rusijos veiksmai turi būti įvertinti teisiškai“, – kalboje sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Liudmila prie vienos iš ligoninių neteko vilties pamatyti dukros. 21 metų Tatjana dirbo prekybos centro mobiliųjų telefonų parduotuvėje.

„Aplankėme visas ligonines, jos nėra, buvome morge, tačiau dar nėra nustatyti žuvusiųjų DNR. Rusija, gyvuliai“, – sakė ji.

Gelbėtojai įnirtingai bando surasti gyvųjų, paieškas apsunkina kone kas valandą suskambančios oro pavojaus sirenos. Kai kurie žmonės spėjo iš susprogdinto prekybos centro išeiti laiku.

Mieste esančiame parke žmonės išgirdę pavojaus sirenas pradeda skirstytis. Net ir už kone pusės kilometro nuo prekybos centro esantį parką pasiekė smūgio banga. Ji tokia stipri, kad parbloškia žmones ant žemes. Į parką pradeda kristi nuolaužos.

Gelbėtojų viltys rasti gyvųjų kas minutę gęsta – jie žino, kad po sunkiomis nuolaužomis įstrigę žmonės turėjo mažai šansų išgyventi prasidėjus gaisrui.

„Temperatūra labai aukšta, stogo konstrukcijos labai sunkios. Bijau, kad niekam nepavyko ištrūkti gyvam“, – kalbėjo vienas iš gelbėtojų.

Ligoninėje gydomi išgyvenusieji dėkoja likimui, kad buvo netoli išėjimo.

„Dvi minutes akyse buvo tamsu, juodas tunelis, dūmai, ugnis, pradėjau šliaužti, pamačiau saulę. O smegenys man sakė, kad reikia gelbėtis. Kai apsisukau, jau viskas liepsnojo. Sprogimo banga nusviedė mane po mašina, sužeidė raketos skeveldros. Ačiū dievui, kad likau gyvas“, – kalbėjo vienas iš išsigelbėjusiųjų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tik dar kartą pakartojo versiją, kad prekybos centras užsidegė po rusų smūgio vakarų ginklų sandėliui.

„Dėl amunicijos detonacijos užsidegė šalia esantis tuščias prekybos centras. Taigi, sakau, kuo bus daugiau tiekiama ginklų, kuriais bus siekiama pratęsti konfliktą, tuo daugiau užduočių atliksime. Šios užduotys bus įgyvendintos“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis daugiau meluoti Rusijai nebeleidžia – jis paviešino smūgio į prekybos centrą vaizdo įrašą. Jame matyti, kaip ant pastato nukrenta daugiau kaip 12 metrų ilgio raketa.

„Savo pasisakymą noriu užbaigti vienu iš įrodymų apie Rusijos nusikaltimus – kad niekas nedrįstų meluoti apie raketos smūgį į prekybos centrą Kremenčuke. Rusijos raketa tyčia pataikė į šį objektą. Akivaizdu, kad toks buvo įsakymas. Jie norėjo nužudyti kuo daugiau žmonių ramiame mieste, įprastame prekybos centre. Štai, kaip buvo“, – teigė V. Zelenskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: