Pasak ekspertų, Charkivo sektoriuje agresorius daugiau dėmesio skyrė puolimo operacijoms šiauriniame ruože (Dementijivka – Pytomnykas), bet ukrainiečiai apsigynė.

Rusai intensyviai artilerija ir raketomis atakuoja ukrainiečių pozicijas, karinius ir civilinius objektus, turi persvarą ugnimi.

Iziumo sektoriuje atakos Krasnopilėje – Dolynoje – Bohorodyčnėje – Dovhenkėje – Mazanivkoje tęsiasi, šį kartą, pasak karybos žinovų, intensyviausiai pulta Dolyna.

Agresorius pamatė, jog jo bandymai smogti į flangus šiaurės rytuose ir šiaurės vakaruose rezultatų neduoda, tad daro, kas lieka – nesėkmingai daužo galvą į sieną atakomis Dolynos link.

„Ukrainiečių puolimas vakariame Iziumo flange ir užnugaryje neprasidėjo. Ties Balaklija, Protopopivka, Zavodais vyksta lokalūs susidūrimai, kurie nevirsta ukrainiečių taktine sėkme. Prie to prisideda ir tai, jog orkai čia pritraukė papildomų pajėgų (ne tik mūsų anksčiau minėtas 2 tankų kuopas) ir papildė ne tik puolimą Slaviansko link vykdančias pajėgas, bet ir užnugario saugumą užtikrinančius vienetus“, – rašo jie.

Pasak ekspertų, to rezultatas – pirmadienio rusų bandymas pulti Dovhalivką – Zalymą, apie 15 km į rytus nuo Balaklijos. Čia Severskyj Doneco vingiu pridengtas ukrainiečių placdarmas, grasinantis Iziumo grupuotės užnugariui.

„Orkų ataka atmušta, tačiau tendencija nėra gera. Neatmestina, kad ukrainiečių galimybė smūgiu į orkų Iziumo grupuotės vakarinį flangą ir užnugarį perimti iniciatyvą sektoriuje prarasta“, – vertina jie.

Lisičiansko sektoriuje, pasak ekspertų, kaip ir buvo galima tikėtis, agresorius siekia išvystyti esamą sėkmę ir atkirsti sektoriuje esančias ukrainiečių pajėgas nuo tiekimo, o Lisičiansko miesto puolimas iš pietų šiuo metu antrame plane.

Pirmadienį itin intensyviai atakuotas karo žinovų ne kartą minėtas ypač svarbus Verchnokamjankos – Vovčojarivkos ruožas.

Ukrainiečiai čia turi gerai įrengtas pozicijas, okupantams padarė didelių nuostolių, tačiau vis dėlto agresorius šiek tiek sugebėjo pasistūmėti.

Pasirodė nepatvirtintų duomenų, kad ukrainiečiai atsiėmė Mykolajivką.

„Daug viena kitai prieštaraujančios informacijos, tad galima atsargiai konstatuoti, kad ukrainiečiai kontratakuoja Mykolajivkos link siekdami sumažinti grėsmę Verchnokamjankai ir taip apsaugoti kelią Siverskas-Lisičianskas bei atakuoti Loskutivką ir Rai-Oleksandrivkos vakarinį flangą, ir taip trikdyti orkų puolimą Vovčojarivkos ir Lisičiansko link. Laikom kumščius“, – rašo ekspertai.

Turi priimti sprendimą

Jie priduria, kad ši savaitė bus kritiškai svarbi ukrainiečiams priimti sprendimus likti ginti šį sektorių, ar atsitraukinėti į Siverską.

„Locked N’ Loaded“ teigia, kad ukrainiečiai pirmadienį atmušė atakas kelyje Bachmutas – Lisičianskas (karščiausias taškas – Berestovė) ir Veršynos link (į pietus nuo Bachmuto).

Tuo pačiu agresorius vėl čiupinėja Soledaro apylinkes (žvalgybos grupės, manevrinių vienetų žvalgyba mūšiu).

Ekspertams panašu, kad rusai bandys blokuoti Bachmuto miestą, prie Soledaro kirsti kelią Bachmutas– Lisičianskas ir judėti šiaurėn Siversko link.

Anot jų, tikėtina, kad Berestovėsje – Mykolajivkoje – Vrubivke esančios okupantų pajėgos nuo Siversko perorientuojamos Verchnokamjankos – Vovčojarivkos link.

Centre rusai bando krutėti, vykdo lokalias atakas, tačiau jomis labiau siekiama užimti ukrainiečius, nei pasiekti kažkokių tikslų.

Tai, kad ukrainiečiai čia nekontratakuoja, kalba apie tai, jog ne tik rusai į Bachmuto – Lisičiansko sektorius nuo centro permetė manevrinius vienetus, bet ir bent dalis ukrainiečių pajėgų iš čia atitraukta į pavojingiausius sektorius.

Ukrainiečiai atmušė rusų atakas prie Marijinkos. Tikėtina, okupantai tokiais veiksmais siekė atgrasyti ukrainiečius toliau plėsti placdarmą Pavlivkoje – Jehorivkoje. Neatgrasė, pasak jų, nes ukrainiečiai išplėtė placdarmą, išlaisvindami Novomajorskę ir Ševčenką.

Pietų kryptyje, pasak ekspertų, ukrainiečiai toliau siekia apsaugoti pralaužą rusų pozicijose prie Kysylivkos.

„Orkai kontratakuoja, galbūt pavyko pasiekti taktinių sėkmių. Tuo pačiu ukrainiečiai ne tik ginasi, bet ir valosi savo flangus. Šį kartą išlaisvintos Zelenyj Hajaus ir Barvinoko gyvenvietės. Manevriniams vienetams ir artileristams darbą palengvina vis drąsiau ir sėkmingiau veikiančios ukrainiečių oro pajėgos. „Pirmosiomis specoperacijos dienomis sunaikintos fašistų oro pajėgos“ penktą eskalacijos mėnesį atakuoja orkų susitelkimo vietas ir logistiką“, – ironizuoja jie.

Tuo pačiu tęsiasi operacija Gyvačių saloje – šį kartą smogta 10 smūgių, sunaikinta okupantų infrastruktūra ir oro gynybos sistema „Pancyr“.

Karas Ukrainoje

„Panašu, kad ukrainiečiai labai argumentuotai orkams demonstruoja, kad į šią salą daugiau niekada nebeverta grįžti“, – teigia jie.

Vėl trūksta šaudmenų

„Locked N’ Loaded“ atkreipia dėmesį, kad bendra tendencija – vėl ima strigti artilerijos šaudmenų.

Esą jei Jei Zaporižės ir Pietų kryptyje tai ne taip aktualu, tai šiauriniame Donbaso flange problemų daugėja.

„Didelis mūšių intensyvumas greitai šluoja 152 mm šaudmenis, vakarietiškos 155 mm sistemos vamzdžių kiekiais ir šaudmenimis negali atstoti plačiausiai ukrainiečių naudojamo 152 mm kalibro. Rezultatas toks, kad ukrainiečiai šaudo taikliau, bet rečiau, o orkai masiškiau“, – teigia jie.

Kadangi kontaktinė linija, pasak ekspertų, karščiausiuose taškuose (Iziume, Lisičianske, Bachmute) sąlyginai nėra ilga, agresorius koncentruoja ne tokią taiklią, bet gausesnę ugnį ir susikuria pranašumą.

„Problemą buvo sunku spręsti, kol ukrainiečiai neturėjo „ilgų rankų“, t.y. HIMARS. Taip, jų dar nedaug, bet efektą jau matome. Jau antra diena vis intensyviau į orą lekia orkų vadavietės ir šaudmenų sandėliai 30 – 50 km atstumu nuo kontaktinės linijos, tad gali būti, kad situacija ims keistis ukrainiečių naudai“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)