Sicilijos ugnikalnio šlaituose 2600 metrų aukštyje Vokietijos kosmoso tyrinėjimų centro, atsakingo už Vokietijos kosmoso programą, specialistai bando nuotoliniu būdu valdomus robotus, simuliuodami situacijas, su kuriomis ateityje tyrinėdami Marsą susidurs astronautai.

Robotai išbandomi ugnikalnyje.

„Esame Etnos ugnikalnyje, nes būtent Etnos ugnikalnis primena Marso struktūrą. Tas panašumas ir lėmė mūsų pasirinkimą. Be to, ši vieta mums gerai pažįstama, čia teko dirbti ir anksčiau su kitais projektais“, – tikino Vokietijos kosmoso tyrinėjimų centro sistemų vystytojas Bernhardas Vodermayeris.

Naujasis projektas ARCHES – ne vieną agentūrą suvienijusi iniciatyva, užgimusi Vokietijos kosmoso tyrinėjimų centrui bendradarbiaujant su Europos kosmoso agentūra.

Robotai išbandomi ugnikalnyje.

Pagrindinis jos tikslas – vandenynų stebėjimas, Saulės sistemos tyrinėjimai ir krizių stabdymas vietovėse, kur dirbti žmonėms pernelyg pavojinga.

„Pagrindinė mūsų užduotis – manipuliacijos įvairiais objektais, pavyzdžiui, dėžėmis, konkrečiai ėminių dėžėmis. Asmeniškai aš atsakingas už uolienų ėminius, jų surinkimą ir saugų patalpinimą į specialią dėžę“, – pridūrė Vokietijos kosmoso tyrinėjimų centro robotikos ir mechatronikos mokslo asistentas Maximilainas Durneris.

Robotai išbandomi ugnikalnyje.

Vienas iš robotams keliamų svarbiausių reikalavimų – sklandus gebėjimas paimti mėginių ir čia pat juos apžiūrėti, įvertinti ir pasidalinti duomenimis vienas su kitu arba su misijos kontrolės centru.

Mėnulio ir Etnos paviršiai labai panašūs, panašios ir sąlygos, tad mokslininkai ugnikalnį bandymams pasirinko neatsitiktinai – jis idealiai atitinka geologinius reikalavimus Marso misijos simuliacijai.

Robotai išbandomi ugnikalnyje.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją