Atmesti projektai – nėra pralaimėjimas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU)profesorius Lauras Bielinis laidoje kalbėjo, jog opozicijos boikotas buvo signalinis veiksmas.

„Parodymas visuomenei ir Seimo valdantiesiems, kad opozicijoje esančios politinės jėgos egzistuoja, turi savo nuomonę. Bando tą savo nuomonę ginti. Dėl to kritikuoti iš peties opozicijos narių veiksmus ko gero nevertėtų – tai yra normalus demokratinės visuomenės ir demokratinio Seimo procesas“, – tikino jis.

VDU politologas sutiko, jog šis procesas kartais būna dramatizuojamas, tačiau jis – įprastas.

Antradienį į Seimo posėdžių salę sugrįžusi opozicija, tačiau visi jos pasiūlyti projektai valdančiųjų pritarimo nesulaukė, todėl buvo grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Bet ir tai, anot L. Bielinio, nėra vien tik opozicijos pralaimėjimas.

„Jokiu būdu (šis žaidimas, aut. p.) nebuvo bereikalingas. Iš tikrųjų šių klausimų sprendimas atidėtas, tai yra procesų ar taktinių žaidimų sudėtinė dalis. Bet tai, kad opozicija tuos klausimus iškėlė, išryškino ir akcentavo tai sukels didžiulį dėmesį, ir sukėlė.

Ir tas dėmesys privers valdančiuosius ir opoziciją net ir per atostogas apie tai mąstyti. Ir atėjus laikui tą spręsti reikės“, – laidoje sakė VUD politologas.

Opozicija naudojasi Landsbergio veiksmais

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas laidoje priminė, jog išėjimas iš posėdžių salės dirbti į kitą – nėra naujiena.

„1990 metais tuometinėje Aukščiausioje taryboje jos lyderis Vytautas Landsbergis išsivedė savo šalininkus iš posėdžių salės, posėdžiavo atskirai. Tada net buvo sugalvotas terminas keistas „parlamentinė rezistencija“. Praeina 30 metų ir tai naudoja šios politinės jėgos priešininkai, jei taip galima sakyti“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Jis kalbėjo, jog opozicijos atstovai mato, kad parlamento dauguma yra pakankamai silpna, jai tiesiog trūksta narių, jos galia taip pat nėra stipri.

„Ši trapi situacija gundo opoziciją žaisti daugumos silpnumu, bandyti primesti savo sprendimus“, – teigė V. Dumbliauskas.

MRU politologas dar pridūrė, jog tokios asmeninės politinės naudos paieškos Ukrainoje vykstančio karo kontekste atrodo keistai ir grėsmingai.

Opozicijos pykčiai – per dideli

Opozicijai posėdžiaujant atskirai, buvo net svarstoma, kas galėtų būti naujasis premjeras – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Aurelijus Veryga ar buvęs premjeras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

MRU politologas V. Dumbliauskas laidoje svarstė, jog kalbos apie A. Verygą kaip galimą premjerą tebuvo viešųjų ryšių žaidimai – partijos reitingai krenta, o naujoji Demokratų sąjungai išlaiko geresnes pozicijas.

„LVŽS tiesiog yra šešėlyje“, – kalbėjo politologas.

Buvęs premjeras S. Skvernelis, anot V. Dumbliausko, gali būti įvardijamas kaip ryškiausia opozicijos persona.

„Tarp socialdemokratų ryškesnio už S. Skvernelį nesimatytų, o LVŽS su savo problemomis“, – kalbėjo MRU politologas.

Bet nauja koalicija, anot VDU politologo L. Bielinio tėra tik žodžiais, nors politikoje – įmanoma viskas.

„Pažvelgę į opozicijos lauką mes matome, kad tarp LVŽS, socialdemokratų, S. Skvernelio politinės jėgos nėra darnos, jie labai daug kur nesutaria. Ypač LVŽS ir S. Skvernelio politinė jėga. Neįsivaizduoju, kaip jie galėti bendradarbiauti sukūrę bendrą bloką, juk jie išsiskyrė. Ir tos vidinės aistros daug stipresnės už bandymą ar norą nuversti valdančiuosius“, – kalbėjo VDU politologas L. Bielinis.

Jis pabrėžė, jog opozicinės jėgos gali tik kalbėti, o ne realiai kurti naują koaliciją.

MRU politologas V. Dumbliauskas laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog kartais jam pasidaro tiesiog liūdna – kai vėl pradedamas naudoti senas triukas – pirmalaikiai rinkimai.