Mūsų šalis drauge su kitomis Europos Sąjungos šalimis įsigys 700 vakcinos nuo beždžionių raupų dozių. Apie tai žurnalistams pranešė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Tiesa, nors Lietuva dalyvauja bendrame Europos Komisijos (EK) organizuojamame vakcinų pirkime, veikiausiai skiepus mes gausime vėliau nei kitos šalys, o skiepijami bus toli gražu ne visi.

„Lietuvoje kol kas neturime susirgimų beždžionių raupais. Pagal šiandienines rekomendacijas net ir šalyse, kuriose sergama, nerekomenduojama vakcinuotis profilaktiškai, o tik tokiu atveju, kai yra didelė rizika susirgti.

Kol kas diskutuojama, kas ta didelė rizika. Tokiais laikomi asmenys, kurie savo artimoje aplinkoje turi sergantį žmogų. Pasiskiepyti jie būtų kviečiami per 4 dienas nuo susirgimo, nes inkubacinis ligos periodas yra iki 6 dienų. Taip vakcina užkardytų kelią ligai“, – paaiškino viceministrė, pabrėžusi, kad jokio visuotinės vakcinacijos nuo beždžionių raupų poreikio nėra.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Nepaisant to, kad Lietuvoje nenustatyta beždžionių raupų, kaip minėta, Lietuva dalyvauja bendrame vakcinų pirkime.

„Šiuo metu derinami sutarčių klausimai. Ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys vakcinas gausime kartu. Manau, kad turėtų vakcinos Lietuvą turėtų pasiekti per porą–trejetą savaičių. Kodėl sakau, kad per porą–trejetą? Nes jau yra šalių, kuriose nustatyti susirgimai. Be abejonės, pirmiausia vakcinos pasieks tas šalis, kuriose nustatyti susirgimai“, – patikslino A. Bilotienė Motiejūnienė.

Kaip anksčiau skelbė naujienų agentūra BNS, Europos Sąjunga praėjusią savaitę paskelbė nupirkusi beveik 110 tūkst. vakcinos nuo beždžionių raupų dozių, taip siekdama slopinti ligos protrūkį.

Beždžionių raupai

Viceministrė priminė, kad dalis žmonių Lietuvoje jau imunizuoti nuo raupų. Daugiausia tai asmenys, gimę iki 1980 metų, kurie vaikystėje nuo šios ligos buvo skiepijami pagal anuometinį skiepų kalendorių.

Paskiepyti gali būti ir asmenys, keliavusieji į šalis, kuriose rekomenduojami tokie skiepai. Tokiems žmonėms taip pat susiformavo kryžminė apsauga nuo šios ligos.

Neringa Sakalauskė

Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ direktorė medicinai ir šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė sakė, kad pirmieji beždžionių raupų simptomai panašūs į gripo, peršalimo ar koronaviruso.

„Užsikrėtus beždžionių raupais, juntami gripui, peršalimui ar net koronavirusui būdingi simptomai, tokie, kaip karščiavimas, galvos, nugaros bei raumenų skausmai, energijos stoka, padidėja limfmazgiai. Visgi, pagrindinis simptomas, skiriantis virusą nuo kitų susirgimų, yra odos bėrimas, pasireiškiantis maždaug kelios dienos po kontakto su sergančiuoju“, – bendrovės siųstame pranešime žiniasklaidai teigė gydytoja, pridūrusi, kad nemažai klausimų apie beždžionių raupus kyla ir jos pacientams.

Saulius Čaplinskas

„Delfi“ primena, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas įspėjo apie tikimybę, kad jau šią savaitę beždžionių raupai bus paskelbti pasauline sveikatos problema ar net pandemija, nes atvejų skaičius visame pasaulyje išaugo iki daugiau nei 2 785 ir pasirodo vis daugiau nerimą keliančių duomenų. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)